четвер, 25 червня 2020 р.


Рівненщина й надалі перебуває в п’ятірці найбільш інфікованих СОVID-19 областей. Тож оснащення медичних закладів необхідним обладнанням для діагностики цього захворювання вкрай актуальне. Нещодавно таке діагностичне обладнання з’явилося і в лабораторії нашої ЦРЛ. Як розповідає її завідуюча Олена Дерачиць, вихідними цю новітню лабораторну систему для проведення ІФА-тестів було успішно підключено та проведено її перший «обкат». Її переваги безперечні, адже дослідження проводяться на місці і в короткі терміни.
Основна мета ІФА-тестування – можливість виявити антитіла до Covid-19. «В результаті ми зможемо з’ясувати, скільки мешканців уже перехворіли; визначити відсоток тих, хто отримав імунітет; виключити пацієнтів, яким не потрібно проводити ПЛР-діагностику», – каже Олена Петрівна.
ІФА-тест дозволяє проводити масовий скринінг. Його можна робити в рази швидше, як ПЛР, та і вартість їх набагато дешевша. Наразі ІФА коштує від 50 до 110 грн., а ПЛР-тести - від 2 до 3 тис. грн. В умовах нашої лабораторії вже проведено більше 60 ІФА-тестів. Єдина проблема – лікарня не має достатньо витратних матеріалів для масового їх проведення.
Наразі безоплатно ІФА-тести роблять медичним працівникам, поліції, призовникам, прикордонникам і хворим, котрі готуються до планових госпіталізацій.
До речі, як зазначила завідуюча лабораторією, новітня тест-система використовуватиметься не тільки для визначення коронавірусу. Її можна застосовувати також для діагностики гепатитів.
(На фото колектив лабораторного відділення).

Немає коментарів:

Дописати коментар