вівторок, 2 червня 2020 р.


РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЮ ПОЗБАВИЛИ ПОВНОВАЖЕНЬ,
А СТОМАТПОЛІКЛІНІКУ ХОЧУТЬ ЗАЛИШИТИ БЕЗ КАДРІВ

23 квітня під головуванням очільника районної ради Миколи Кухарця відбулося засідання 41-ої сесії районної ради. У роботі сесії взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Гузич, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, керівники установ та організацій району. На сесію прибуло 28 депутатів ради з 34 обраних.





До порядку денного сесії було включено 8 питань. Пленарному засіданню передували засідання профільних постійних комісій районної ради, де було попередньо опрацьовано всі питання порядку денного. В основному, всі питання, підняті радою, вирішувалися злагоджено. Окрім анонсованих заздалегідь, розглянули народні обранці й колективне звернення працівників КНП «Дубровицька районна стоматполіклініка». Депутати намагалися вислухати дві сторони конфлікту, але в сесійній залі накал емоцій його учасників набув нової сили і перепалка затягнулася досить надовго, тож зважаючи на той факт, що пленарне засідання проходило в умовах карантину, було вирішено повернутися до цього питання знову, але вже в меншому колі присутніх. Розгляд же запланованих питань в основному  пройшов досить оперативно та без значних дискусій.
Упродовж засідання депутати обговорили ряд важливих питань і прийняли відповідні рішення, що спрямовані на розв’язання проблем району.
Про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності правоохоронних органів на території району за 2019 рік в сесійній залі говорили мало. Головним чином розгляд питання відбувся на засіданнях постійних комісій. За інформацією представника районного відділення поліції, за звітний період до чергової частини надійшло 4409 заяв та повідомлень про вчиненні правопорушення та інші події. 656 з них було внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань, 137 – приєднано в ЄРДР, по 535 складено адмінпротоколи, по 3090 – прийнято рішення відповідно до ЗУ «Про звернення громадян» тощо. В середньому за добу у відділенні реєструвалося 12 заяв та повідомлень. У провадженні працівників слідчого відділення перебувало 1209 кримінальних порушень. Зокрема, із найбільш резонансного: зареєстровано 14 кримінальних правопорушень незаконного поводження зі зброєю, викрито 12 правопорушень у сфері незаконного обігу наркотиків, розслідувалась 351 крадіжка, 33 факти шахрайств, 4 розбої, 17 порушень правил безпеки дорожнього руху, 348 повідомлень про незаконний видобуток бурштину-сирцю. Як розумієте, це далеко неповний перелік всього того, чим «опікується» поліція. До честі її працівників, останнім часом більшість гучних справ розкриваються буквально по гарячих слідах. А ситуацію в районі можна вважати стабільною.
Про виконання програми економічного та соціального розвитку Дубровицького району за 2019 рік та затвердження програми на 2020 рік. Зважаючи на значний обсяг вищеназваних програм і той факт, що газета не так давно на своїх шпальтах публікувала підсумки діяльності галузей народногосподарського комплексу району за минулий рік, основний ухил тепер зробимо на перспективи поточного року. Їх райдержадміністрація окреслила у 18 окремих напрямках, що включають, в т.ч., удосконалення системи управління розвитком району, сприяння реформуванню місцевого самоврядування, сприяння розвитку територіальних громад району; сприяння активізації інвестиційної діяльності в районі, стимулювання залучення інвестиційних ресурсів у розвиток виробничої та соціальної сфер діяльності району, покращання інфраструктури; створення сприятливих умов для започаткування та ведення бізнесу, забезпечення належного функціонування центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу); сприяння стабільній роботі промислового комплексу району, підвищенню конкурентоспроможності продукції місцевих виробників на внутрішньому і зовнішньому ринках; забезпечення підвищення ефективності роботи аграрного сектору району, підтримка стабільного функціонування та розвитку агропромислового комплексу, сприяння нарощуванню обсягу виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції; підвищення рівня енергоефективності і енергозбереження, сприяння розвитку житлово-комунального господарства; сприяння зростанню рівня зайнятості населення, підвищенню конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці тощо.
Для тих, хто все ж хоче більш детально ознайомиться з цією програмою, рекомендуємо звернутися до сайту районної ради.
Про районну програму удосконалення надання медичної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю. Загальний бюджет програми складе 1,31 мільйона гривень, із них 1,29 мільйона - кошти місцевого бюджету. Наскільки вона буде профінансована реально, залежатиме від наповнення районної скарбниці.
Програма передбачає забезпення хворих з хронічною нирковою недостатністю, які отримують гемодіаліз, життєвонеобхідними лікарськими засобами, а також забезпечення хворих, які перенесли операцію трансплантації донорської нирки, імуносупресивними препаратами.
На даний час в районі проживає 5 хворих з хронічною нирковою недостатністю ІV-V ст. (ще минулого року таких людей було 9), в тому числі 2 хворих після трансплатації нирки. Двоє з цих людей отримують програмний гемодіаліз на базі КНП «Сарненська ЦРЛ», 1 хворий отримує рекормон,
Звернення депутатів Дубровицької районної ради VII скликання до Президента України, Прем’єр міністра України, Голови НКРЕКП щодо скасування Постанови НКРЕКП від 24.12.2019 №3038 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «РІВНЕГАЗ». Депутати висловили рішучий протест проти впровадження з січня 2020 року додаткового платежу за транспортування газу.
«Упродовж попередніх років населення власним коштом прокладало вуличні мережі до своїх будинків, а це тисячі погонних метрів труб та газопровідних споруд, збудованих за рахунок абонентів, що передані на балансове утримання Дубровицького управління по експлуатації газового господарства АТ «Рівнегаз». Відповідно до Постанови НКРЕКП від 24.12.2019 №3038 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «РІВНЕГАЗ» держава має продавати газ побутовим споживачам за середньоарифметичною ціною газу, встановленою на нідерландському хабі TTF. Тому виставляння населенню платіжок за природний газ за цінами нідерландського хабу TTF можливе, лише за умови досягнення Україною економічного розвитку із середньою зарплатою, як у Нідерландах. Інакше ця схема дуже нагадує скандальновідому формулу «Роттердам+», за яку так ніхто і не поніс відповідальність перед законом», йдеться у зверненні.
Про управління майном КНП «Дубровицька центральна районна лікарня» спільної власності територіальних громад району та затвердження нової редакції статуту КНП «Дубровицька центральна районна лікарня».
Депутати повернули районній раді повноваження щодо управління майном КНП «Дубровицька ЦРЛ», які багато років поспіль делегувалися райдержадміністрації, та внесли відповідні зміни до статуту комунального некомерційного підприємства. Ініціаторами такого рішення стали фракції ВО «Свобода», БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Народна партія. В принципі не був проти такого повороту подій і новопризначений голова райдержадміністрації Олександр Гузич. Він так і сказав у своєму виступі, зауваживши тільки, що доцільно було б передати депутатам тоді всю медицину району «пакетно» адже ПМСД та стоматполіклініка залишаються в управлінні райдержадміністрації. Посадовець допускає, що причиною такої поспішної депутатської ініціативи став оголошений райдержадміністрацією конкурс на заміщення вакантної посади директора підприємства (головного лікаря), термін подання документів на який якраз мав закінчитися наступного після сесії дня. «Мені не принципово, хто керуватиме в лікарні, я пропонував районній раді надати своїх людей до конкурсної комісії», сказав Олександр Гузич. «Хотілося б почути ініціаторів такого проєкту рішення. Це ж все люди, які у свій час очолювали район, чого ж тоді вони не йшли на подібний крок?» зауважив із зали депутат Сергій Петрушко. «Оскільки я розцінюю ці слова, як камінь у свій бік, можу сказати одне, скільки не керував районом, не вдавався до шантажу та переслідування. Мені не сподобалося, яким способом було звільнено попереднього головного лікаря Олександра Поліщука. Я знаю, як це відбувалося. Я таких методів не сприймаю. Людині час було вже йти на пенсію, але ж треба це було зробити з належною пошаною…», висловив свою думку Сергій Киркевич. «Ми фінансуємо лікарню, є її засновниками, які ще треба посередники в її управлінні?» пояснив свою позицію Юрій Лосік. Зрештою, підтримали дане рішення 21 депутат, 7 утрималися.
Досить неоднозначно оцінили такий крок депутатів в соціальних мережах, оскільки новий очільник райдержадміністрації активно допомагав головній лікувальній установі району на шляху реформування «вторинки» в  придбанні необхідних діагностичних апаратів, сприяв оформленню пакетів медичних послуг в НСЗУ, дбав про забезпечення засобами захисту медиків в період пандемії.
Також на сесії розглянули ще кілька питань, які можна вважати суто технічними: внесення змін до Плану діяльності районної ради з підготовки проєктів регуляторних актів,про хід виконання рішення про передачу основних засобів та товарно-матеріальних цінностей з балансу комунального підприємства «Теплосервіс» районної ради в господарське відання та на баланс дочірнього підприємства «Теплосервіс» комунального підприємства «Теплосервіс» Дубровицької районної ради та виконання рішення районної ради від 14.12.2016 року №125 «Про програму «Здоров’я дітей Дубровиччини» на 2016-2020 роки».
Начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Секо, за погодженням із постійною комісією районної ради з питань бюджету, фінансів та податків, запропонувала внести зміни до районного бюджету Дубровицького району на 2020 рік, депутати, що були присутні на сесії, проголосували за збільшення доходів загального фонду районного бюджету на суму 4897455 гривень за рахунок надходжень субвенції. Також 300 тис.грн. спрямовується на придбання засобів захисту для медичних працівників району.
Насамкінець роботи сесії депутати ознайомилися з колективним зверненням працівників КНП «Дубровицька райстоматполіклініка». Приводом для нього став наказ директора підприємства Миколи Петрушка від 27 лютого про скорочення 24 своїх підлеглих. Це по суті, весь штат установи. І це при тому, що зараз, в період карантину, саме ця стоматологічна поліклініка залишилася єдиною працюючою в районі. «Не взяв керівник до уваги і той факт, що  стоматполіклініка обслуговує найбільш незахищені та фінансово неспроможні категорії населення: ветеранів війни та учасників бойових дій, пенсіонерів, інвалідів, багатодітні сім’ї», йдеться у зверненні. Тож працівники стоматполіклініки звернулися до районної ради як власника з проханням захистити їхні інтереси, відмінити це рішення та підтримати їхнє підприємство фінансово.
«Саме брак фінансів й став причиною такого кардинального кроку, як скорочення. Другий етап реформування медицини розпочався 1 квітня. Держава виділяє кошти виключно за проліковані випадки, а стоматологія може претендувати лише на декілька пакетів, що фінансуватимуться Національною службою здоров’я України. Ми вже неодноразово обговорювали цю ситуацію в колективі: працівникам, щоб претендувати на державне фінасування, необхідно або підвищувати свою кваліфікацію і змінювати профіль роботи, або оформлятися ФОПом і працювати самому на себе. А тут ще карантин вніс свої корективи в роботу. Тому я не бачив іншого виходу,  як видати такий наказ і оформити людей в службу зайнятості як безробітних, щоб перечекати цей непевний період, адже коштів на заробітну плату з квітня все одно немає», пояснив своє рішення директор підприємства. Микола Петрушко зовсім недавно очолив стоматполіклініку, виявившись єдиним претендентом у конкурсі на посаду її директора. Ще тоді район не зовсім адекватно сприйняв його призначення через відсутність фахової освіти. Однак в інтерв’ю нашій газеті новий директор оптимістично розповідав про перспективи установи, своє бачення її виходу з кризи. Тепер же Микола Петрушко назвав стоматполіклініку «музеєм стоматології», її працівників він вважає мало не ретроградами в стоматології, тож зізнався, що якби був більш обізнаний з проблемами цього закладу, навряд чи брався б тут керувати. Не висловлювали захвату від нового очільника і працівники стоматполіклініки.  Однак проблема так і залишилося відкритою. Адже в «Різному» рішення депутатами не приймаються. Як «розрулюватиметься» дана ситуація, інформуватимемо додатково.
* * *
У середу, 29 квітня, відбулася ще одна зустріч з колективом стоматполіклініки. Очільники району рекомендували керівнику стоматполіклініки не вдаватися до крайнощів: працівників поки що відправити у відпустки без збереження заробітної плати, а вже після закінчення карантину переглянути стратегію закладу і шукати виходу зі струтної фінансової ситуації. що склалася.
Людмила РОДІНА.

А вже 28 квітня відбулося засідання президії райради з приводу фінансово-господарського стану Дубровицької ЦРЛ, за участі голів Дубровицької районної ради Миколи Кухарця, РДА Олександра Гузича, депутата Рівненської облради Геннадія Шевченка, в.о. головного лікаря Наталії Мединської, головного бухгалтера Жанни Хомич та керівників фракцій, голів комісій Дубровицької райради. Про це написав на своїй сторінці в «Фейсбуці» заступник голови районної ради Олександр Задорожний.
В.о. головного лікаря та головний бухгалтер ЦРЛ ознайомили депутатів з критичною фінансовою ситуацією в лікарні та необхідністю скорочення медпрацівників та обслуговуючого персоналу, адже, за підрахунками головного бухгалтера, до кінця 2020 року на утримання працівників ЦРЛ не вистачає понад 20 млн.грн. За такої ситуації, лікарні загрожує закриття, тож необхідно скоротити ще мінімум 53 штатних одиниці або ж шукати додаткових шляхів фінансування ЦРЛ. Чого, звісно, допускати зовсім не хочеться.
Після обговорення ситуації в ЦРЛ, члени президії райради схвалили план дій:
Звернення до Міністерства охорони здоров’я, Рівненської облдержадміністрації, народного депутата Віктора М’ялика, депутатів Рівненської обласної ради від Дубровицьких виборчих округів (Микола Лобчук, Віталій Сухович, Геннадій Шевченко);
Перегляд районного бюджету;
Залучення сільських рад до співфінансування ЦРЛ.

Немає коментарів:

Дописати коментар