вівторок, 2 червня 2020 р.


Звернення щодо критичного стану
в нашій районній лікарні

ДУБРОВИЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ    ДУБРОВИЦЬКА РАЙОННА  РАДА
                                                                                                          (сьоме скликання)
                                                           Рівненської  області
34100 Рівненська обл. м.Дубровиця,                         34100 Рівненська обл. м.Дубровиця,
вул.Воробинська,16                                                      вул.Воробинська,16
тел./факс (03658), 2-03-08,                                            тел./факс (03658), 2-22-68,
е-mail: dubrrda@gmail.com                                                           е-mail:  rayrada@ukr.net

_____05.2020 № вих. ________

                                                                           Народному депутату України Віктору М’ЯЛИКУ
                                                                           Міністерство охорони здоров’я
                                                                           Рівненська обласна державна адміністрація
                                                                           Депутатам Рівненської обласної ради
                                                                           Геннадію ШЕВЧЕНКУ, Миколі ЛОБЧУКУ,
                                                                           Віталію СУХОВИЧУ

Комунальне некомерційне підприємство «Дубровицька центральна районна лікарня» Дубровицької районної ради є медичним закладом другого рівня надання медичної допомоги і обслуговує населення району, що складає майже 50 тисяч жителів.
Джерелами фінансування установи є:
- Національна служба здоров’я України: сума фінансування з 1 квітня по 31 грудня 2020 року становить 29 746 814 грн.62 коп. Вказана сума не є сталою і залежить від кількості пролікованих випадків та складається з сум по глобальному бюджету та пролікованому випадку. За квітень 2020 року медзаклад у зв’язку з карантином, фактично не заробив коштів відповідно до наступного етапу реформи – фінансування кількості пролікованих випадків.
Сума по глобальному бюджету (гарантована сума фінансування при коефіцієнті держбюджету 1,0) становить 23 275 597,22 грн.
Сума за пролікований випадок (сума, яка сплачується закладу за пролікований випадок, оформлений в належному порядку та введений в медичну інформаційну систему) – 6 471 217,40 грн.
З 1 травня деякі медичні послуги можуть зрости у вартості в зв’язку з тим, що установа з 1 травня 2020 року стає платником ПДВ.
– Районний бюджет:  Станом на 28.04.2020 року з районного бюджету виділено коштів в сумі 1 798 500,00 грн.:
• На комунальні платежі 1 444 500,0 грн., що становить половину потрібної суми;
• На фінансову підтримку закладу для запобіганню поширення COVID-19 – 354 000,00 грн., з них станом на 29.04.2020 р., використано 173 352,00 грн.
– Обласний бюджет: Станом на 28 квітня 2020 року виділено коштів в сумі 1 137 100 грн. на поточний рік, з них на недопущення виникнення кредиторської заборгованості по заробітній платі – 100 000 грн. та на відшкодування витрат, понесених з відпуском препаратів інсуліну,
1 037 100 грн.
Потреба у дороговартісному обладнанні, необхідному для надання медичних послуг згідно з  вимогами НСЗУ, становить 5 293 000 грн.:
– відео гістероскоп з оптичними операційними інструментами та допоміжними інструментами – 530 000 грн.;
– відео цистоскоп з іригаційною системою – 483000 грн.;
– астроскоп – 1 240 000 грн.;
– лапароскопічна стійка – 1 360 000 грн.;
– комплекс рентгенівський з цифровою обробкою зображення – 820 000 грн.;
– автоматичний біохімічний аналізатор – 360 000 грн.;
– багатофункціональний пристрій 10 шт. – 160 000  грн.;
– персональні комп’ютери (16 шт.) – 340 000 грн.
Місячний фонд заробітної плати станом на 01.05.2020 року становить 2 344 000 грн.
Зміна фінансування установи з 1 квітня 2020 року потягнула за собою значну кількість витрат закладу, які не фінансує НСЗУ, тому ці витрати лягають на підприємство або районний бюджет:
• Виплати заробітної плати лікарям-інтернам. В установі проходять практику 5 лікарів-інтернів, з яких в 4 інтернів в серпні цього року закінчується інтернатура. Загальна сума коштів необхідна для оплати заробітної плати лікарям-інтернам становить 253 000 грн. У квітні 2020 року заробітна плата сплачена за рахунок власних надходжень установи. З травня 2020 року установа не має фінансової  спроможності платити ці кошти за рахунок власних надходжень. У зв’язку з карантином, районний бюджет за 5 місяців 2020 року виконано на 90% (недоотримано 1,5 млн. грн.);
• Виплати на страхування працівників, страхування майна, оренда плата за земельну ділянку, виділену на будівництво каналізаційного колектора, капітальні видатки на ремонт приміщень та систем водопостачання та багато інших поточних видатків, які не входить у медичні витрати на лікування пацієнтів.
Додаткове фінансове навантаження на лікарню чи місцевий бюджет є порушенням ч.1 ст.85 Бюджетного кодексу України, де вказано, що Держава може передати … органам місцевого самоврядування право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі фінансових ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюджетами загальнодержавних податків і зборів або їх частки, а також трансфертів з Державного бюджету України. Також дана ситуація є порушенням ст. 142 Конституції України, де зазначено, що Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.
Також на сьогоднішній день складається критична ситуація з системою водопостачання, капітальним ремонтом водонапірної вежі,  встановлення станції знезалізнення та знезараження води, також актуальне питання утилізації медичних відходів (вартість утилізації 1 кг. медичних відходів 32 грн., що складе в умовах пандемії значне фінансове навантаження).
Загальна сума коштів (яких у лікарні та районному бюджеті немає) до кінця 2020 року, необхідна для функціонування закладу, недопущення соціальної напруги в колективі та можливости на якісному рівні надавати медичні послуги, складає 22 139 400 грн.
Тому враховуючи наведені вище дані, просимо Вас посприяти у повноцінному забезпеченні Дубровицької ЦРЛ.

Голова адміністрації                     Голова ради
Олександр ГУЗИЧ                          Микола КУХАРЕЦЬ

Допомога для Дубровицької центральної районної лікарні (станом на 05.05.2020):
Фінансова підтримка:
– від приватних осіб Дашук Г.В., Хомич Н.І., Ревука Р.Р., Лясковець (в платіжці зазночено тільки прізвище), Ревук А.М., Хвалько Н.С., Вишневської Л.П., Грицюк В., перераховано 18200 грн. (суми від 50 до 10000 грн.).
– від закладів та установ: ДП «Дубровицьке ДЛГ» – 64000 грн., профспілка освітян району – 16000, Дубровицька РДА – 9677 (одноденний заробіток), КП «Дубровицьке гуртово-роздрібне п-во» – 2000, Дубровицька райрада – 5331,4 грн. (одноденний заробіток), Дубровицька пожежна частина – 2178,22 грн., ДП «Висоцький ДЛГ» – 51792, профспілка медиків району – 10000.
Матеріальну підтримку надали: ТОВ «Торф Ленд Україна» - 90 респіраторів, Дубровицький НВК «Ліцей-школа» – 400 марлевих пов’язок, народний депутат М’ялик В.Н. – 10 одноразових костюмів та 150 масок, СПП «Промінь» – 30 масок бязевих, 25 комплектів одягу медзахисного одноразового, 15 комбінезонів одноразових та 15 комбінезонів з бахілами. 20 захисних окулярів, 15 захисних комбінезонів багаторазового використання, 10 респіраторів передали Сергій Кошин та Олександр Абдуллін

Уряд анонсує масове ІФА-тестування на коронавірус. Навіщо?

Українців найближчим часом чекає масове ІФА-тестування на антитіла до Covid-19. За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, спершу масове тестування розгорнуть в Одеській та Сумській областях, а далі і серед решти областей. Основною метою ІФА-тестування є можливість виявити антитіла до коронавірусу Covid-19, що дозволить своєю чергою з’ясувати, скільки українців насправді уже перехворіли і чи отримали імунітет.
Таким чином, поруч з уже відомими нам експрес-тестами і ПЛР-тестами будуть застосувавати ще один метод тестування. Чим він відрізняється і які наслідки матиме масове тестування, пояснюють фахівці.
* * *
Для ІФА-тестів потрібна сироватка крові
Імунноферментний аналіз (ІФА) – це імунологічний метод для визначення наявності певних антигенів, шляхом реакції антиген-антитіло. За словами заступника директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Олега Когута, для ІФА-дослідження потрібна кров пацієнта, точніше сироватки крові. Таке дослідження, на відміну від експрес-тестів не можуть проводити на місці, а лише в лабораторіях. Апарати імуноферментного аналізу має чимало і приватних, і державних лабораторій, тож таких досліджень зможуть робити багато, потрібні тільки відповідні тест-системи.
«ІФА-тестування допоможе визначити імуноглобуліни. Вони бувають двох типів: M і G. Якщо виявлять M, то це говорить про те, що йде гострий процес захворювання, якщо G – то що людина перехворіла або зустрілася з вірусом і у неї виробилися антитіла і є імунітет до цього захворювання, – пояснює Олег Когут. – У нас значна частина людей не хворіє на коронавірус, дуже багато переносять хворобу або безсимптомно, або у легкій формі і навіть не звертають увагу на симптоми. Але вони зустрілися зі збудником, організм виробив антитіла і у людини виробився імунітет до цього захворювання. А ось наскільки він тривалий і сильний, наразі невідомо. Імунітет до вірусів грипу зберігається до року. Як довго він зберігатиметься до коронавірусу, невідомо, ми про цей коронавірус ще дуже мало знаємо».
Завідувачка кафедри клінічної імунології і алергології Львівського національного медуніверситету ім. Далина Галицького, консультант державного експертного центру (ДЕЦ) МОЗ України, професорка Валентина Чоп’як вважає, що ІФА-дослідження конче треба проводити, його вже проводять цивілізовані країни світу. І воно може дати відповіді на дуже важливі для українців запитання.

«Це допоможе зробити
аналіз стану специфічного імунітету українців»
«Проведення масового ІФА-дослідження на виявлення антитіл до Covid-19 – це дуже потрібний захід,але для його проведення мають бути якісні тест-системи з високою чутливістю та специфічністю. Неважливо імпортні чи вітчизняні, головне – якісні. Таке тестування допоможе зробити аналіз стану специфічного імунітету українців і дасть відповідь на чотири важливих питання», – каже Валентина Чоп’як.
Перше. Скільки людей в Україні перехворіли на коронавірус і чи сформований колективний імунітет? Під час такого тестування виявляють специфічні антитіла. Якщо дослідження покажуть, що в організмі людини є специфічний імуноглобулін G, то це означатиме, що сформувалася імунна пам’ять і утворилися відповідні антитіла, які захищають людину від цього коронавірусу.
Друге. Чи долікований коронавірус? Якщо під час тестування буде виявлено специфічний імуноглобулін M, то це означатиме, що вірус недолікований і є потреба знову його діагностики та обов’язкове медичне спостереження, а, можливо, і продовження лікування.
Третє. Наскільки великою є група імунокомпроментованих людей? Є частина людей, які перенесли цю інфекцію у важкій формі, у них коронавірус був підтверджений ПЛР-дослідженням впродовж тривалого часу, але антитіла у них не утворилися або мають низький рівень. Це група імунокомпроментованих або імунодефіцитних осіб, котрі потребують особливої уваги з боку медиків.
Четверте. Хто може стати донором для лікування важкохворих пацієнтів? Ті українці, хто має високий рівень антитіл, можуть бути прекрасними донорами для лікування тяжкохворих пацієнтів. Їхня плазма з антитілами досить ефективно, і зараз це вже доведено у світі, допомагає хворим з коронавірусною інфекцією, у яких захворювання протікає важко.
«Особливість Covid-19 полягає у тому, що після одужання ще приблизно до 20 днів іде виділення збудника. І для таких пацієнтів було б важливе дослідження наявності антигенів SARS COV2 за допомогою ІФА. Ці тест-системи набагато дешевші, ніж ПЛР, та й по чутливості і специфічності досить пристойні. Адже саме імуноферментний аналіз по антигенах цього збудника допоміг би визначили носіїв, які продовжують розповсюджувати вірус, і тоді можна було б ефективно проводи заходи профілактики», – каже Валентина Чоп’як.
Для проведення масового ІФА-тестування, за її словами, має бути створений професійний аналітичний центр під керівництвом медиків. До його складу мають увійти інфекціоністи, пульмонологи, імунологи, сімейні лікарі, епідеміологи, які зможуть грамотно проаналізувати результати такого дослідження і розробити певну тактику, як слід далі вести пацієнтів, які перехворіли на коронавірус.
Завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології ім.О. Богомольця НАН України професор Віктор Досенко також вважає, що якщо вдасться провести ІФА-тестування, то це буде цікаве і важливе дослідження, передусім, для пошуку донорів конвалесцентної плазми (плазма людей, що перехворіли). Адже її зможуть використовувати для лікування важкохворих пацієнтів з коронавірусною інфекцією.


Немає коментарів:

Дописати коментар