вівторок, 2 червня 2020 р.


ОСВІТЯНИ ГОВОРИЛИ ПРО ЗАРПЛАТИ
ТА СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ
На останньому засіданні колегії відділу освіти в числі іншого розглядували й стан виконання угоди між управлінням освіти, молоді і спорту Дубровицької РДА, Миляцькою та Висоцькою сільськими радами та радою районної організації профспілки працівників освіти у 2019 році. з детальним аналізом з цього приводу виступила голова ради працівників освіти ВіраТвердюк:

Чим був ознаменований минулий рік для освітянської галузі?  В першу чергу відстоюванням прав вчительства в новому законопроєкті «Про повну загальну середню освіту». Дубровицький ліцей розпочав роботу в режимі автономної школи, минув перший рік роботи ІРЦ. Відбулася реорганізація 13 НВК на школу та дитячий садок, відбулися реорганізація управління освіти у відділ та ДЮСШ, продовжували діалог із районною радою щодо підготовки положення про конкурс на посаду директора школи тощо.
Так, з приводу нового закону 28 жовтня представники Профспілки працівників освіти і науки України мали  зустріч з керівництвом Міністерства освіти і науки України та комітету з питань освіти Верховної Ради.
Також представники ЦК профспілки працювали у робочій групі з підготовки даного законопроєкту та проєктів бюджету на поточний рік і Трудового кодексу. Багато пропозицій профспілок враховано Верховною Радою. З окремими їх положеннями вони залишилися категорично не згідні, тому направили звернення до Президента, голови Верховної Ради щодо ветування даного Закону.
29 жовтня освітяни Києва вийшли на акцію протесту проти драконівських новел у законі – масових звільнень, закриття шкіл, зменшення оплати праці, їх підтримали освітяни всієї України.
14 листопада відбулася акція протесту профспілок, в якій взяли участь представники усіх галузей щодо бюджету 2020 року та Трудового кодексу. Брала в них участь і Віра Миколаївна.
Первинні профспілкові організації району також долучилися до протесту проти намірів народних депутатів звузити трудові, соціально-економічні гарантії працівників. Зібрані підписи 18 жовтня було вручено  народному депутату від Дубровицького виборчого округу Віктору М’ялику.
Як позитив озвучено, що на початок навчального року працевлаштували 23 молодих спеціалісти. При реорганізаціях не допущено звільнення працівників.
У числі негативів виступаюча назвала той факт, що в окремих дошкільних закладах запроваджено режим роботи, який приводить до встановлення місячної зарплати у розмірі менше посадового окладу, а для обслуговуючого персоналу – менше мінімальної зарплати. Також, на її думку, прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про ПЗСО» мають дискримінаційний характер стосовно осіб, які досягли пенсійного віку. Адже ст.22 закону зобов’язує керівників шкіл припинити до 1 липня безстрокові трудові договори та укласти строкові договори на 1 рік. Передбачена можливість працювати за строковим трудовим договором впродовж 1-3 років. Саме це змушує ЦК Профспілки закликати Президента, голову ВР не підписувати даний Закон, є з цього приводу звернення до Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді Людмили Денісової.
Адже в Україні налічується 16 % педагогів пенсійного віку, в окремих регіонах – 30%.В закладах району педпрацівників, які вже отримують пенсію: у відділі освіти – 20,7 %, Миляцькій ОТГ – 16,4%, Висоцькій ОТГ – 13,8%.
Відповідно до постанови Кабміну від 10.07.2019 року №694 щодо тривалості основної відпустки вихователів дошкільних закладів потрібно внести доповнення до колективних договорів, де передбачити надання додаткової відпустки завідувачам ЗДО до 7 календарних днів. А загалом керівники закладів дотримуються пункту угоди, за яким час простою закладу не з вини працівника оплачується (карантин і т.п.). Виконується і норма угоди про створення умов  для використання педпрацівниками окремих вільних днів тижня з метою підвищення кваліфікації за межами навчального закладу.
Практика показує  недосконалість формульного підходу розподілу обсягів освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Так, у 2018 році її обсяги перерозподілялися 5-ма розпорядженнями Кабінету Міністрів України між районними, міськими бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад 19 областей на загальну суму 378607,9 тисяч гривень, зі зменшенням їх 93 місцевим бюджетам та збільшенням 141 місцевому бюджету. Такий перерозподіл відбувся  й у 2019 році. Станом на 1 січня 2020 року економія освітньої субвенції становила 5257.1 млн. грн. Це доводить, що формульний розподіл освітньої субвенції потребує вдосконалення.
Віра Миколаївна закликала підтримати пропозиції ЦК Профспілки про внесення змін до Бюджетного кодексу, вилучивши з нього норму про спрямування залишків освітньої субвенції на оновлення матеріально – технічної бази. Освітня субвенція – це виключно заробітна плата освітян. На колегії зачитали відповідне звернення, під яким підписалися всі присутні.
Відтак надбавка за престижність праці у 2019 році управлінням освіти виплачувалась у розмірі 20% замість 30%, винагорода за сумлінну працю - 42%, замість - 100% посадового окладу, не вистачає коштів на заміну, надбавку за роботу в інклюзивних класах.
Освітні субвенції Миляцької та Висоцької громад забезпечують всі виплати, передбачені законодавством у максимальному розмірі, навіть поставали проблеми із використанням залишків.
На 1 січня 2020 року залишки освітньої субвенції – у Миляцькій с/р становили 4 млн., у Висоцькій сільській раді – 141 тис. грн., у відділі освіти – 362700 грн.
У 2017-2019 роках райрада профспілки  безпосередньо  зверталася до міської та сільських рад, управління освіти про підвищення заробітної плати на 10% педпрацівникам дошкільних закладів. У 2019 році грошова винагорода виплачена у розмірі від 10-100% у всіх ЗДО, крім дитсадків міста (у Бережківському ЗДО - 100%). Матеріальна допомога у розмірі 28,2% обслуговуючому персоналу виплачена була лише управлінням освіти.
Що чекає працівників дошкілля у 2020 році? Надбавка за престижність педпраці у 2020 році передбачена у розмірі 30% у Миляцькій та Бережківській сільських радах; лише 10% – педпрацівникам дошкілля міста та підпорядкованим відділу освіти, щорічна  винагорода за сумлінну працю не закладена знову ж таки відділом освіти та в ДЗО міста, у Миляцькій сільській раді  закладена на 100%. Матеріальна допомога обслуговуючому персоналу закладена лише у Миляцькій громаді.
Ще один виклик чекає нас у цьому році. Незабезпеченість державного і місцевого бюджетів привела до недостатнього помісячного розподілу коштів, тому заробітна плата держслужбовцям, вчителям і обслуговуючому персоналу виплачується із затримкою. Рада профспілки направила звернення до голови РДА про вирішення даної проблеми.
Переможцем районного туру Всеукраїнського громадського огляду конкурсу стану умов і охорони праці у 2019 році визнано  дошкільний заклад №4 міста Дубровиці «Малятко». Досвід роботи закладу щодо впровадження сучасних ефективних форм навчання персоналу з питань охорони праці висвітлено на сайті відділу освіти. ДНЗ №4 визнано лауреатом обласного конкурсу, його роботу відзначено грамотою та премією.
Ст.57 Закону «Про освіту» гарантує педпрацівникам оплату підвищення кваліфікації. Субвенція з державного бюджету для підготовки педагогів по програмі НУШ у 2019 році виплачена 49 вчителям району (виплачено 39,200 грн., по 720 грн. кожному). Проте не  оплачена курсова перепідготовка  для 52 осіб, слухачів курсів ІІІ заїзду (з 28.10.19 року по 660 грн.) в сумі 34,320 грн., та керівникам шкіл, оскільки субвенції не вистачило, а з районного бюджету ці кошти не були виділені.
Оприлюднена постанова Кабміну про виплату 10-кратного  прожиткового мінімуму як допомоги вчителям зі стажем до 10 років. Таких працівників у нашому районі – 100 осіб. Ця допомога буде виплачена  із субвенції на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів. Проте, постановою Кабміну від 12.02.2020 року зменшено її розмір на 2200000 тис. грн.
Протягом року за дольовою участю обласної ради профспілки та профкомів, самих членів профспілки, придбано 53 путівки на суму 270277,60 проти 48 путівок на суму суму 199808.80 грн. у 2018 році.
За бажанням працівників було закуплено путівки в санаторій «Хмільник» та «Миргород», використано планові путівки у санаторії «Червона калина», «Черемош», «Горинь»,пансіонат «Пролісок», базу відпочинку «Водник». 6 дітей членів профспілки (2 з них з доплатою  профспілки) оздоровлено в санаторії «Горинь» тощо.
Підготувала Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар