вівторок, 2 червня 2020 р.


ПОТРІБНО ОБИРАТИ ЗДОРОВ’Я,
або Про коронавірус вустами фахівця

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) – вірус сімейства Coronaviridae спричинив епідемію ускладненої респіраторної інфекції в китайському місті Ухань, у грудні 2019 року. Вона поширилася на інші країни. Враховуючи накопичені дані щодо високої вірулентності коронавірусу, розроблено особливі заходи, спрямовані на припинення поширення вірусу серед населення та зниження рівня летальності для групи ризику. Нагадаю, що до групи ризику входять люди віком старше 60 років та особи з хронічною патологією серця, легень і нирок. Їм варто бути особливо обережними у теперішній особливий час.
Встановлено, що суворі карантинні заходи не завжди зумовлюють бажаний результат, тому що не дозволяють відстежувати контакти заражених осіб.
У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами: гарячка з температурою тіла більше 38,5 градусів, сухий кашель, задишка (ускладнене дихання). Симптоми можуть проявитися через 2-14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 викликає запалення обох легень.
Наразі немає вакцини для захисту від SARS-CoV-2. Найкращий спосіб запобігти зараженню – дотримання правил особистої гігієни.
Не існує специфічного лікування від COVID-19. Проте лікарі держав, де вирує вірус, надають рекомендації щодо лікування гострої респіраторної хвороби. Також МОЗ України розробили стандарти лікування даного захворювання, а саме препаратами: гідроксихлорохін, хлорохін, азитроміцин. Переважно при протіканні захворювання в легкій формі, сімейні лікарі надають допомогу у вигляді полегшення симптомів.
Як захиститися від інфікування? Уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель; не торкайтеся обличчя немитими руками; часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами; ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця; уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.
Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Ці крапельки можуть залишатися на поверхнях від кількох годин до кількох днів. Відстань – це гарантія безпеки. А ще чисті руки. На час карантину залишайтеся вдома. Робіть те, на що не вистачало часу раніше – книжки, кіно, серіали, спілкування з близькими.
Як запобігти поширенню інфекції? Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати). Якщо ви приїхали з країн, де зафіксовано випадки COVID-19, і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу.
Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки. Необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.
Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб? 30 січня було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ). Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ. Якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути захисну маску і негайно телефонувати до лікаря.
Бережіть себе та своїх рідних!

Людмила ЛогИн, сімейний лікар.


Немає коментарів:

Дописати коментар