вівторок, 2 червня 2020 р.


В СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ – ІЗ ДОМУ
Державна судова адміністрація України затвердила нещодавно новий порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку поза межами суду. Що це означає на практиці і як цим можна скористатися в місцевих умовах, ми поцікавилися в адвоката Ковташа Василя Даниловича, офіс якого на третьому поверсі в готелі «Дружба».


Чи була така практика раніше і з чим пов’язані теперішні нововведення?
Так, раніше проведення  відеоконференцзв’язку визначалося наказом Державної судової адміністрації України від 08.04.2020 №169.
23 квітня 2020 року ДСА України визнала таким, що втратив чинність, наказ ДСА України від 08.04.2020 №169 та затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції.
Відповідно до оновленого Порядку суди зможуть використовувати не лише систему відеоконференцзв’язку «Easycon», а інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку та відповідають вимогам законодавства (Skype, Zoom та ін.).
Такі нововведення пов’язані насамперед з метою захисту сторін судового процесу, а також працівників суду від коронавірусної хвороби (COVID-19) та недопущенню її поширенню.
Як учасникові засідання зробити це і чи можете ви йому допомогти?
Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису на сайті
https://vkz.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції.
У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись на вищевказаному сайті з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.
Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Така заява повинна відповідати вимогам, які передбачені Порядком. Для оформлення заяви ви можете звернутися до нас за телефоном 068-837-37-39.
При розгляді якого типу справ учасники судового засідання можуть скористатися відеоконференцзв’язком, перебуваючи поза приміщенням суду?
Учасники судового засідання можуть скористатися відеоконференцзв’язком, перебуваючи поза приміщенням суду, у справах адміністративного, цивільного та господарського судочинства.
Якщо технічно людина не має можливості скористатися відеоконференцзв’язком, як по-іншому може вирішити якісь нагальні питання в суді: розірвати шлюб, стягнути аліменти, вступити в права спадщини і таке інше?
Якщо особа не має можливості скористатися відеоконференцзв’язком, то для того, щоб розірвати шлюб чи стягнути аліменти, їй спочатку необхідно звернутися до адвоката, який складе їй відповідну позовну заяву. Після чого, адвокат, за допомогою засобів поштового зв’язку направить цю справу до суду. Коли суд призначить справу до розгляду на відповідні дату та час, можна подати заяву про розгляд справи без участі учасника справи за допомогою електронної пошти, направивши її на відповідну електронну адресу того суду, який розглядає справу.
Що стосується вступу в права спадщини, то громадянам слід звертатися з відповідною заявою до нотаріуса. Заяву про прийняття спадщини або про відмову від неї можна також зробити в сільських радах, шляхом засвідчення справжності підпису заявника на них. А потім надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу обраного вами нотаріуса, попередньо зв’язавшись з нотаріусом та уточнивши перелік документів, які потрібно долучити до заяви та вказати свій контактний телефон.
Дякую за детальні роз’яснення.

Спілкувалася Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар