четвер, 11 червня 2020 р.


Є У ЧОЛОВІКІВ ПОЧЕСНИЙ ОБОВ’ЯЗОК БАТЬКІВЩИНУ ЗАХИЩАТИ

Тестування на коронавірус, чи буде обсервація, та усе інше,
що треба знати про призов до війська в умовах карантину

За планом, як завжди, призовна кампанія мала тривати квітень-травень, однак через карантинні заходи вона змістилася на травень-липень. Тож призов «Весна-2020» розпочався 1травня. Переглянувши та вивчивши ообові справи призовників, нині військові комісаріати перейшли до найактивнішої його фази – оповіщення, роботи військово-лікарських комісій та безпосереднього вручення  повісток призовникам.
Як це відбувається в теперішніх екстремальних умовах, розповідає військовий комісар району, майор Олександр Ярмошевич:

Як призовники проходитимуть комісії в умовах карантинних обмежень, адже Рівненщина їх практично не послаблювала?
Насамперед, спільно з в.о. головного лікаря ЦРЛ та головою райдержадміністрації, виробили єдиний алгоритм дій, що спрямований на те, аби уникнути скупчення людей і черг. Будь то лікарня чи сам військкомат, буде налагоджено чіткий графік проходження комісій. Звісно, всі повинні бути забезпечені засобами індивідульного захисту. Однак, якщо в призовника наразі не виявиться захисної маски чи рукавичок, він зможе отримати їх у райвійськкоматі. Окрім перевірки стану здоров’я юнака на придатність до військової служби, безпосередньо перед його відправленням на збірний пункт проводитиметься ІФА-тестування.
Клопотів в роботі завдає й транспортний колапс. Як вирішуєте цю проблему?
У співпраці з керівниками органів місцевого самоврядування. Адже організація призову – це їх прямий обов’язок. От, приміром, кілька хвилин тому мав розмову з Сварицевицьким сільським головою. Павло Ілліч береться доставити юнаків зі своїх сіл на проходження комісії. Таким самим чином діє кожен сільський голова. Єдине, в селах, де нестабільна ситуація щодо COVID-19, навіть не проводимо оповіщення людей. Бо все-таки небезпека зараження досить висока, і ми намагаємося не наражати на неї інших призовників.
Коли планується відправлення у війська?
Залежно від проведення ВЛК, перші проводи передбачаю на другу-третю декаду червня, не раніше. Далі – у липні.
Чи передбачена обсервація для тих, кого призвали?
Раніше йшлося про те, що буде двотижнева обсервація, що проходитиме в навчальних центрах, перш ніж розпочати активну повноцінну підготовку майбутніх солдатів. Однак алгоритм може змінюватися, за рекомендаціями медиків. На останньому селекторі з Рівним прозвучало, що перевірені ІФА-тестами юнаки, можуть почуватися в колективі цілком безпечно. Бо до призову будуть відібрані цілком здорові люди.
Чи відбулися під час карантину якісь зміни стосовно того, які категорії юнаків призиватимуться і на який термін?
Ні. Все залишилося по-старому. Відповідно до законодавства призову підлягають громадяни України віком від 18 до 27 років, які не мають підстав для відстрочки або не звільнені від служби в армії за станом здоров’я.
Де проходитиме їхня служба?
У місцях постійної дислокації військових частин. Залучати військовослужбовців строкової служби до виконання завдань у зоні проведення ООС не будуть. Це заборонено рішенням РНБО.
Чи вплинуло відтермінування призову на строки демобілізації?
Зовсім ні. Військовослужбовців звільняють відповідно до раніше затвердженого графіка. Перші демобілізації пройшли вже в квітні.
Дякую за роз’яснення.
Спілкувалася Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар