вівторок, 2 червня 2020 р.


їх робота повсякденна і складна

Віктор Садовський: «Дякую всім за щоденну працю» (а її у комунальників дуже багато!).
Робота комунальної служби міста у всіх на виду, бо вона – обличчя Дубровиці. Керівник цього підрозділу міської ради Віктор Садовський розповідає про досягнення, напрацювання свого колективу за минулий рік.




























Вікторе Леонтійовичу, об’єм роботи комунальників досить широкий, хоча цю роботу у нас виконує невеликий колектив…
Так, спектр нашої роботи чималий: комунальна служба міста відповідає за благоустрій та належний санітарний стан, дорожнє господарство, попереджує екологічні небезпечні явища, забезпечує порядок під час проведення всіх громадських масових заходів. У нас трудиться 24 штатні працівники. На літній період приймаємо додатково: два рятувальники на міський пляж та ще одного працівника на облаштування бруківки.
Комунальники повинні бути готовими до ліквідації надзвичайних ситуацій і, не дай Бог, стихійного лиха у Дубровиці, для цього необхідні  матеріальні та фінансові ресурси. Ми забезпечені необхідною технікою та обладнанням, за що ми дуже вдячні міському голові та депутатам міської ради. За останніх чотири роки для нас було придбано три трактори із відповідним до них обладнанням, автовишку, вантажно-пасажирський автомобіль, два причепи, мотопомпу для відкачки води, висоторіз, повітродувку, бензопилу, генератор та багато інших інструментів, які дуже необхідні  у нашій роботі.
Якому напрямку роботи надаєте тепер перевагу?
Нині основний напрямок – роботи з утримання та ремонту доріг та тротуарів. Протягом минулого року було зроблено 21,5 м.кв. ямкового ремонту холодним асфальтом на вулицях Шевченка, Миру. Було замінено 36 м/п дорожнього бордюру на вул. Шевченка у центрі міста, 16 м/п дорожніх бордюр на вул. Миру та зроблені заїзди у двори. Було відремонтовано вулиці Миру, Шевченка, Воробинська, Макарівська, Артеменка, Шкільна, Березова, Нова, Грушевського, Гагаріна, Вокзальна, Залізнична, Володимирська, а також не залишились поза увагою неголовні  вулиці міста: Лесі Українки, Ювілейна, Гліба Дубровицького, Івана Франка, Набережна, Червоного Хреста, 8-го Березня, загальною площею 5231,4 м.кв. Роботи проводились фірмою ТОВ «Хміль», яка виграла тендер в державній електронній системі закупівель «ПРОЗОРО».
У липні фрезерним асфальтом ми покрили проїжджу частину на вулицях Бориса Шведа та Партизанська. У вересні відновили асфальтне покриття на вул. Гліба Дубровицького і замінено 85м дорожніх бордюр. Разом з цим була допрацьована дорожньо-інформативна складова безпеки руху автотранспорту в місті. Ми встановили 21 дорожній знак та нанесли дорожню розмітку на 50 ділянках вулиць міст. Не залишаються поза увагою і міські білощебеневі дороги. Періодично на вулицях Комунальна, Перемоги, Західна, Тиха, Дружби, Нагорянська, пер.Березовий, Харпака, Хмелева, Підлісна, Польова, Макарівська, Армійська, Нова, пров. Артеменка, Рівненська, Тесленка, Горинська, Ставкова проводили планування та підсипку щебенем. Облаштовано 810 м.кв. білощебеневого покриття на вулицях Набережна, пров. Грушевського. Роботи на цих двох вулицях проводила філія «Дубровицький райавтодор».
Дуже приємно ходити новими, сучасними, облаштованими тротуарами. Такі відгуки лунають від тисяч дубровичан.
Дякуємо за оцінку роботи. З метою безпеки та зручності пішоходів планомірно розширюється протяжність тротуарної мережі. За 2019 рік шляхом укладання бруківки відремонтовано тротуарів загальною площею 3075 м.кв. та замінено 3498 м/п тротуарних і 159 – дорожніх бордюр. Ці роботи проведені частково на вулицях Шевченка, Поштова, Березова, Грушевського, Шкільна, Артеменка, Воробинська. Разом з цим було частково облаштовано асфальтні тротуари на вул. Миру, Березова. Роботи виконували працівники комунальної служби та райавтодору.
Знаю, що дбали не тільки про зручність для пішоходів та дороги…
Минулого року ми прочищали та обкошували на окремих вулицях міста водовідвідні канави, промивали водостічні труби. Під час підтоплень проводилась відкачка води на вулицях Анастасії та Ульянії Гольшанських, Володимирська, Березова, Артеменка, Комунальна.
За чистоту у місті теж відповідає комунальна служба. Щоденно утримується та прибирається 14 га міської площі. Також працівниками КСМ утримують два міські кладовища. Ми зробили косметичний ремонт меморіального комплексу, вирізали дикороси на старому кладовищі, перенесли та відремонтували господарське приміщення на новому цвинтарі.
Працівники комунальної служби ремонтували та фарбували фонтани, лавки, сцени, дитячі майданчики, огорожі, в’їзний знак, пам’ятник загиблим воїнам-афганцям, зроблено косметичний ремонт автобусної зупинки на вул.Грушевського біля ЗОШ №2, встановлено огорожу на перехресті вул. Миру-Нова та на вул.Березова. У вихідні та святкові дні двірники теж працюють за відповідним графіком, додам, що за ними закріпленні всі автобусні зупинки на території міста.
Комунальники косять траву у скверах, кладовищах, на узбіччях доріг на вул.Миру, Макарівська, Воробинська, Шевченка, Вокзальна. В наші обов’язки входить озеленення та догляд за насадженнями у місті.
До літнього купального сезону, крім традиційного прибирання, працівниками служби були проведені роботи з благоустрою міського пляжу: встановлено роздягалку, відремонтовано старі та встановлено нові лавки та столи, ящики для сміття, облаштовані майданчики для пляжного футболу та волейболу, завезено пісок, встановлений питний фонтанчик, вбиральню. Ось такий широкий спектр нашої роботи.
На щастя, ходити ввечері Дубровицею безпечно. Знаю, освітлення вулиць – також ваша ділянка роботи.
Так, ми відповідаємо за освітлення вулиць, знаємо, що це є не менш важливим фактором комфортності та безпеки жителів та гостей міста. На обслугованні комунальної служби перебуває 22 щити обліку, протяжність міських мереж освітлення складає 43, 24 км. та 725 світлоточок. Кількість світильників збільшилась на вулицях Воробинська, Лесі Українки, Комунальна, Артеменка, У. та А. Гольшанських, Шкільна. Витрати на електроенергію у порівнянні з 2018 роком зросли майже у 2 рази та склали 219,9 тис. грн. за загальним тарифом, причиною стало те, що з 1 січня 2019 року НКРЄ відмінило зонний тариф. У зв’язку з цим поступово переходимо на погодинні таймери  включення  вуличного освітлення, яким на даний час обладнані двоє щитів обліку.
Ваші побажання колегам з нагоди професійного свята…
Напередодні професійного свята хочу висловити щиру вдячність колегам, які працюють над створенням щоденних зручностей для людей. Дякую всім за щоденну працю, бажаю Божого благословення, миру, міцного здоров’я, благополуччя, родинного затишку. Горджуся своїм колективом! Ви – найкращі!
Особливо теплі слова вітання також хочу передати ветеранам праці нашої служби. Своєю працею ви робили Дубровицю більш гарною, чистою, дбали про місто відповідально. Уклін всім вам! Многії літа у колі ваших родин!

Розмовляла Люба Клімчук.

Номерний фонд готелю «Дружба» складається із 20 номерів на 43 ліжко/місця за різними категоріями (від люксів до стандартних тримісних номерів).
За минулий рік від наданих послуг готель отримав дохід в сумі 1274,1 тис. грн. (від надання приміщень для тимчасового проживання громадян – 792,7тис. грн.; здачі в оренду приміщень – 427,1 тис. грн.).
Середньомісячна завантаженість номерного фонду за 2019 рік становила 32%. Всього було надано для проживання 5120,9 ліжко/місць, послугами готелю скористалося 2635 споживачів, в т. ч. 127 іноземці. По суті, це майже половина, як населення нашої Дубровиці.
За 2019 рік підприємство за власні кошти придбало матеріальних цінностей на суму близько 120 тис. грн. Зокрема для оснащення переобладнаних приміщень устаткуванням для покращення умов проживання відповідно до вимог стандарту на готельні послуги придбано: пилосмок, по чотири рушникосушки та електросушки для рук, два письмові столи, 12 метрів погонних гардин, холодильник, по два ліжка з матрасами та приліжкові тумбочки, плазмовий телевізор, вітальню, килимові доріжки, покривала, одіяла-пледи, ролети тканинні.
Значну суму витрачено також на інформаційно- технічне забезпечення (в т.ч. для зручності гостей та орендарів придбано та встановлено принтер, маршрутизатор WI-FI тощо).
Також за рік в готелі були проведені: демонтаж старої і монтаж нової лінії автоматичної пожежної сигналізації по кімнатах для проживання та коридорі на 2-у поверсі, в холі 1-го поверху; заміну  труб водопостачання та водовідведення; у двох номерах 4-категорії додатково підведене гаряче водопостачання; в номерах із зручностями додатково встановлено душові стійки та ще  проведено багато поточних ремонтів номерного фонду.
Колектив готелю під керівництвом Ліди Романівни Голяки робить все від них належне, щоб у гостей міста залишилися якнайкращі враження про наш край та гостинність його мешканців.

Вода – це основа життя. Цю істину ми найбільше усвідомлюємо в той момент, коли маємо перебої з водопостачанням. Багато років Дубровиця потерпала від подібного, особливо в літню пору. Однак останніми роками пориви на мережах водопостачання ліквідовуються в максимально стислі строки. І це найбільша заслуга нинішнього міського голови, всього складу міської ради та звісно самого водопостачаючого комунального підприємства. Про свій колектив та його здобутки напередодні професійного свята коротко «Дубровицькому віснику» розповів директор КП «Міськводоканал» Микола Стовба:

– Наше підприємство надає послуги з водопостачання 3828 абонентам, в тому числі 167 юридичним особам, послуги з водовідведення – 1711 абонентам та послуги з вивезення рідких побутових відходів – за заявками громадян і організацій.
Обслуговуємо об’єкти водопровідного та каналізаційного господарства міста, а це 5 артезіанських свердловин, насосна станція водозабору, 5 каналізаційно-насосних станцій, що перекачують каналізаційні стоки за межі міста на очисні споруди. У підпорядкуванні «Міськводоканалу» 47 км водопровідних та 33 км каналізаційних мереж. 
Часто доводиться працювати у надзвичайно складних умовах, адже поломки трапляються вдень та вночі, в стужу чи спеку. І маєш оперативно усунути порив, аби населення міста мало безперебійне водопостачання. Тому я хочу  сьогодні принагідно привітати своїх колег та подякувати всім нашим працівникам, які своєю повсякденною працею утверджують престиж підприємства.
Наш колектив налічує 53 працівників. маємо на балансі 2 екскаватори-бульдозери, 2 – автомобілі та механізовану каналопромивну машину.
Всього за минулий рік замінено 840 метрів старих труб, які давно віджили свій термін експлуатації, на труби з поліетилену: вул. Нова було замінено 350 м труби діаметром 250 мм та 90 м труби діаметром 110 мм; вул. Ч.Хреста – було замінено 280 м труб; вул. Підлісна – 120 м труб на аварійній ділянці мережі.
А за чотири останні роки завдяки сприянню міської ради та послідовному втіленню програми розвитку міста було замінено 3607 м труб на аварійних ділянках водопровідних мереж. Плануємо продожувати цю роботу й в поточному році.
З метою недопущення аварійних ситуацій проведено капітальний ремонт розподільчих камер каналізаційного колектору №2, що перекачує каналізаційні стоки з центру та північно-східної частини міста на очисні споруди. Вартість даного проєкту склала 96,3 тис. грн.
За останні роки значно зміцнилася матеріально-технічна база підприємства, зменшилася кількість аварій на водопровідній мережі та незаплановані втрати води, а також зменшуються витрати на енергоносії.
Про ефективність нашої роботи можуть свідчити наступні показники аварійних поривів на мережах водопостачання міста в розрізі по роках: 2016 рік – 137 поривів, 2017 рік – 96 поривів, 2018 рік – 84 поривів, 2019 рік – 59 поривів. Тобто кількість поривів за останні чотири роки зменшились у 2,3 раза.
Зважаючи на велику енергоємність і потужність обладнання на об’єктах водопровідних і каналізаційних споруд, важливе місце у витратах підприємства займають енергетичні витрати (споживається до 50 тис. кВт електроенергії за місяць, а це відповідно щомісячно 140-150 тис. грн. оплати за електроенергію).
Завдяки вжитим заходам енергетичні витрати в 1 грн. реалізованого продукту щорічно зменшується. Так, в 2017 р. вони становили 37 коп., 2018 р. - 32 коп., 2019 р. – 29 коп. в 1 грн. реалізованого продукту.
За 2019 рік «Міськводоканалом» надано послуг на суму 6 млн. 513 тис.грн. та сплачено податків до бюджетів різних рівнів на суму 2 млн. 133,3 тис. грн.

КП «Будинкоуправління» – одне з найстаріших та найбільш стабільних комунальних підприємств міста. Основними видами його діяльності є надання послуг із управління багатоквартирними будинками та вивезення і захоронення твердих побутових відходів.
Його постійними споживачами є мешканці 42 житлових багатоквартирних будинків, які відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» обрали управителем КП «Будинкоуправління» та уклали відповідні угоди. Площа будинків, що обслуговуються, становить 63,2 тис. м кв., кількість користувачів послуг – 2950.
У 2019 році замінено 106 м/пог. внутрішньобудинкових водопроводів та 21 м/пог. внутрішньобудинкових мереж каналізації; вводи каналізації у буд. № 25 на вул. Грушевського та буд. № 152 на вул.Миру; проведено поточний ремонт станції підкачування води в будинку № 60 на вул. Шевченка та в буд. № 20 на вул. Воробинська.
Також виготовлено та встановлено 15 вхідних металевих дверей у під’їздах та 12 дверей входу в підвал; проведено поточний ремонт м’якої та шиферної  покрівлі – 96 м2; під’їздів у будинках № 41,43, вул.Володимирська, буд.№ 4, вул.Спортивна, буд.№ 21,14, вул.Шкільна.
Відповідно до Міської програми розвитку проведено капітальний ремонт покрівлі в буд. № 38 вул.Грушевського з дольовою участю мешканців будинку, на загальну суму 131,3 тис.грн., з міського бюджету було виділено 119,2 тис.грн.
Відремонтовано дитячі ігрові майданчики житлового фонду на вул.Воробинська, Шкільна, Артеменка. Відремонтовано 1 балкон – вул. Воробинська.
Проведено реконструкцію освітлення із заміною на LEDліхтарі в 2-х будинках: вул. Артеменка буд. 26 та в буд. №2, вул. Лесі Українки.
На території міста встановлено 181 контейнер для збору твердих побутових відходів, у т.ч. 14 контейнерів для роздільного збору ТПВ. В 2019 році зібрано та перевезено 21815,5 м куб. твердих побутових та великогабаритних відходів.
Разом з тим КП «Будинкоуправління» є одним із найбільших платників податків. У 2019 році цим підприємством сплачено податків і зборів на загальну суму 2264,1 тис.грн.
За всіма цими цифрами та показниками – щоденна копітка праця великого та дружнього колективу професіоналів та однодумців на чолі з Сергієм Васильовичем Столярцем. У переддень професійного свята хочемо подякувати цим людям за сумлінну працю та побажати всіляких гараздів.

Одним з комунальних підприємств, чиїми послугами користується чи не кожен дорослий мешканець району є КП «Ринок». Створене воно з метою підвищення ефективності надання послуг щодо забезпечення належних умов для здійснення торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами за цінами продавця. Це невеличке підприємство слідкує за порядком та належними умовами для торгівлі на великому та малому ринках райцентру. Його працівники намагаються зробити наше перебування в цих торговельних точках більш комфортними та наближеними до цивілізованих умов.
Середньооблікова кількість працівників підприємства – 8 осіб, з них штатних працівників – 4, ще 4 працюють за договорами За контрактом з 18 лютого 2016 року підприємство очолює директор Лосік Юрій Євгенійович.
Під його керівництвом КП «Ринок» стабільно має прибуток. Так, за минулий фінансовий рік дохід підприємства склав 919,6 тис.грн. Податків до бюджетів усіх рівнів сплачено 249,7 тис.грн.
Протягом року проводились поточні ремонти павільйонів, роботи з водовідведення підтоплених територій ринку.

Привітання від ветерана комунальної служби
Ще світ зоря і видні сузір’я,
Миготять високо в ранковому небі.
А ви вже лишаєте свої подвір’я,
Для благоустрою міста є в цьому потреба.

Свою неоціненну працю і уміння
Надаєте людям і своєму місту,
Хоч деколи через образи й терпіння,
Але душа і совість у вас чиста.

І всякою річною порою,
Розквітає повсюди, красиво і чисто,
Вдосконалює, працює над собою,
Комунальна служба нашого міста.

Як сонячні спектри, квітучі газони,
Рівненькі, сучасні пішохідні доріжки,
Щоб водовідведення і водогони,
Не збилися з графіку анітрішки.

А вулиці вночі були світлі й безпечні,
Взимку не слизькі, а влітку квітучі.
Негаразди всілякі були недоречні,
Як недоречні зимою морози пекучі.

Щоб в кожному домі, в кожній квартирі,
Був сімейний затишок з теплом,
Лунав сміх дитячий, і посмішки щирі,
За послуги ваші, щоб мир був з добром.

Щоб транспорт міський їздив безперебійно,
По асфальтованих рівних дорогах,
Щоб автопослуги були безпечні, надійні,
А за людське життя було менше тривоги.

А коли для життя є скорботна тривога,
Бо на землі своїй ми є не вічні,
На поміч прийде ритуальна допомога,
Щоб почесть останню надати навічно.

Хай ваша праця буде благословенна,
Щоб люди і влада її оцінила,
За добросовісне ставлення до неї щоденно,
Ніхто і ніколи вас не ганьбили.

Щоб коштів достатньо було для себе,
Щоб у літню відпустку побували на морі,
Щоб в лікуванні не було потреби,
Щоб сонечко гріло, світив місяць і зорі.

І так кожний день, і місяць, і рік,
Живи, розквітай, поліський наш край,
Здоров’я, комунальники, на довгий ваш вік,
Надії, любові і миру бажаю.
Анатолій КОТ, м. Дубровиця.

Немає коментарів:

Дописати коментар