вівторок, 2 червня 2020 р.


«Я щаслива, бо маю 23 дитини»,
– так каже досвідчена вихователька із Висоцька Оксана Іванівна Опанасик. Напередодні свята Весни і жінок наша чарівна співрозмовниця ділиться думками про життя, невід’ємною складовою якого є улюблена професія.




Про шлях у професію
Що найголовніше у моєму житті? Без роздумів відповідаю словами Василя Сухомлинського «Любов до дітей». Я народилася і зростала у мальовничому Озерську. Будучи ще маленькою, дуже любила гратися «у школу» зі своїми ляльками, читала їм казочки, співала колискові. Ця любов до дітей перейшла мені від мами, яка була вчителькою. Я дуже любила з нею ходити до школи, спостерігати, як вона проводить уроки чи перевіряє зошити. На той час я зрозуміла, що в майбутньому хочу стати вчителем початкових класів. Проте все склалося інакше, мама взяла направлення на дошкільний факультет. Навіть будучи студенткою, я все ще мріяла перевестися на факультет «початкове навчання», але передумала, як пройшла першу виробничу практику. У садочку на мене допитливо дивилися два десятки маленький чудових оченят. В їх поглядах побачила інтерес, тепло, дитячу цікавість. Цей букет дитячих емоцій мене підкорив. Зрозуміла, що відтепер хочу бути вихователем.

Торкатися дитячих душ
Вже 22 роки я працюю педагогом, з них 14 – у Висоцькому ДНЗ «Льонок». Я щаслива мама, адже маю 23 дитини: троє власних (донечка та два синочки), а ще двадцять маленьких сонечок зустрічаю щодня в стінах садочка.
Яким має бути вихователь? З досвіду скажу: треба постійно мати хороший настрій, бути гарною ззовні, адже діти все бачать, все відчувають, вони завжди скажуть правду. Вихованці довіряють мені багато своїх таємниць, які назавжди залишаються між нами, саме тому для них я завжди маю бути і другом, і психологом.
Чи легко бути вихователем? З одного боку, здається, нічого важкого: жодних важливих паперів чи фізично натомлених спин, проте, з іншого – це дуже відповідально, адже я причетна до виховання майбутнього нашої держави. Зрозуміти кожну дитину непросто, бо ж і вдома не завжди батьки достеменно знають про дитячий настрій. Вихователь, як і мама, має відчувати душі цих маленьких прекрасних людей – і їх мовчання, і їх хвилювання, і їх почуття. Наші діти – це частинка нас, дуже важливо, що вкладаємо в їх серця з дитинства.

Наш колектив – дружна родина
Упевненості в роботі мені надає хороша атмосфера в колективі. Загалом наш садочок – це прекрасний острів добра та любові у Висоцьку. У нас затишно, яскраво, дружелюбно. У кожній групі працюють професіонали своєї справи: Костів Лариса Іванівна, Казимірчик Ірина Анатоліївна, Гловацька Олена Іванівна. Це небайдужі, талановиті педагоги-дошкільники.
Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати колегам, які допомагають мені під час проведення різних заходів у нашій групі «Сонечко»: позитивній та артистичній Виднічук Зінаїді Яківні, совісній та безвідмовній Дерачиць Лідії Валеріївні, чудовій художниці та акторці Сокол Ользі Олексіївні. Наша медсестра Юдко Марія Володимирівна, легко може перевтілитися у будь-якого казкового персонажа. Хочу подякувати нашому талановитому музичному керівнику Дубатовці Оксані Мефодіївні, адже саме завдяки їй у садочку проходять такі цікаві свята та розваги. Не можу не згадати свою бджілку-трудівницю Ярославу Ярославівну, яку діти ніжно називають Славка. Цій юній колезі у креативності може позаздрити кожен, їй під силу створити будь-що: чи то паперові квіти розміром з людину, чи неймовірні сніжинки-витинанки. Під її керівництвом музичний зал перетворюється на справжню казку, вона нам часто проводить майстер-класи, і хтозна, можливо згодом передасть свій талант і комусь із нас. Нашим колективом, як єдиним цілим, мудро і досвідчено керує завідуюча Костюк Наталія Іванівна. Отакий у нас гарний, дружний, творчий жіночий колектив. Один день роботи у садочку - це один день прожитий поряд з дітками, які огортають нас своєю любовю і відповідно чекають на нашу любов.

Бережіть матерів
Моєї мами, Пляшко Євгенії Сергіївни, на превеликий жаль, вже дванадцять років нема серед нас. Коли не стає мами, то у світі втрачаємо підтримку, оберіг, велику опору. Бережіть мам, даруйте їм тепло своїх сердець. Я дуже вдячна мамі, яка дивиться на мене з неба, за оте помилково взяте направлення, адже я маю улюблену роботу, без якої себе не уявляю.
Від мами мені передалася і любов до квітів. Жоржини, гладіолуси у дворі нагадують мені про найріднішу людину. Відпочиваю душею, як дбаю про квіти біля свого дому. Їх дуже багато, різних–різних. Стільки турботи вкладаю у їх догляд. Ця турбота – моє внутрішнє задоволення, мій релакс, моя віддушина.
Я впевнена, що кожна жінка любить квіти, бо вони ніжні, тендітні і красиві створіння природи, як і ми самі. Знаю, що багато жінок у Висоцьку, у нашому районі, як і я, захоплюються вирощуванням квітів. Хтось розводить їх у горщиках на вікні, на балконі міської квартири. Хтось влаштовує справжній квітник у себе вдома. Вийдемо до своїх квітів, помилуємося і світ довкола стає для нас теплішим. Дуже приємно, коли нам дарують квіти – ніжність, красу, увагу. Хіба може бути восьме березня без цієї краси?

Про мрії
Цьогоріч маємо у сім’ї випускницю. Донечка Марійка складатиме ЗНО. Мрію передусім, щоб все у нашої випускниці вдалося на цих іспитах, щоб результати ЗНО були якнайкращими і донька вступила до омріяного вишу. Звичайно, хочу, щоб мої синочки і донечка були здоровими, усміхненими, це і є материнське щастя. Разом з тим хочу, щоб здоровенькими були мої вихованці, енергійними, радісними приходили до нашого прекрасного садочка. Мабуть, кожна жінка-мати бажає, щоб в Україні якнайшвидше закінчилася війна, щоб діточки зростали під мирним небом у рідній державі, а батьки могли гідно заробляти для родин в нашій Україні. А ще мрію побачити світ, побувати за кордоном, подивитися, як живуть люди там, які цінності у них, подивитися на історичні пам’ятки світу.

Жінка – це весна
Користуючись нагодою, я хочу привітати із святом 8 Березня всіх жінок, зокрема, своїх колег, улюблену донечку Марійку, своїх сестричок, а також кумів, подруг, котрі зі мною і в радості, і в горі. Гарні слова хочу сказати на адресу батьків наших вихованців, які нас завжди підтримують. Щиро вітаю зі святом весни всіх мам наших діточок. Жінка – це весна, що пробуджує любов, це – веселка, що несе радість, це – сонце, що дарує життя.
Бажаю всім жінкам, щоб краса ваша розквітала, а душа раділа від тієї безмежної любові, яку ви несете у світ.
Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар