вівторок, 2 червня 2020 р.


Землякові – успіхів у надважливій роботі!

Нагадаємо, що віднедавна в Україні відновили посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря, оскільки така людина, за потреби, зможе встановити карантин на території України, а також запроваджувати епідеміологічні заходи, серед яких заборона масових заходів та закриття публічних місць. Сьогодні розкажемо про людину, яка обійняла цю посаду.
Заступника міністра охорони здоров’я Віктора Кириловича Ляшка нещодавно призначили головним санітарно-епідеміологічним лікарем України. Саме він став головним борцем з небезпечною загрозою коронавірусу у нашій державі і має зробити все можливе, аби запобігти у нас епідемії цього захворювання.
Як зазначив Олексій Гончарук: «Віктор Ляшко комунікує з урядом і координує дії органів державної влади, всіх необхідних служб, щоб максимально якісно організувати роботу щодо запобігання потрапляння на територію України цієї інфекції».



Цікавий той факт, що Віктор Ляшко – наш земляк, він народився в Осові, це молодий, але досвідчений фахівець своєї справи. У квітні головному санітарно-епідемілогічному лікарю виповниться 40 років.
Як розповіла дубровичанка Ніна Мечкало (уродженка Осови), вона добра знає сім’ю Ляшків змалечку, бо виросла по сусідству з ними. Пані Ніна зазначила:
– Гордимося тим, що наш талановитий земляк нині очолює таку потрібну і важливу службу в Україні. Він дуже розумна, толерантна людина, яка має великий досвід роботи у медичній галузі. Батьки Віктора Ляшка – прості сільські трударі, шановані в Осові люди. Мама, Ганна Олексіївна, все життя пропрацювала у школі, викладала дітям біологію та хімію, а батько - Кирило Володимирович трудився у сільському господарстві. Це хороші, працелюбні люди, які виховали гарних двох синів. Зараз вони на заслуженому відпочинку. Свій шлях у велику державницьку роботу Віктор Кирилович Ляшко проклав своїм розумом, інтелектом та працелюбством. Пишаємося, що маємо такого земляка.
Віктор Ляшко за освітою – лікар, у 2003 році закінчив Національний медичний університет ім. Богомольця. У 2015 році він закінчив заочну форму навчання Національної академії державного управління при Президентові України (факультет Державне управління у галузі охорони здоров’я). Здобув кваліфікацію магістра державного управління у сфері охорони здоров’я, проходив також Барселонський курс ВООЗ з посилення систем охорони здоров’я для покращення контролю та лікування туберкульозу, закінчив Літню школу «Управління в трансформованій системі охорони здоров’я» та дві Зимові школи «Громадське здоров’я в Україні».
Після закінчення медуніверситету Віктор Ляшко сім років працював у системі державної санітарно-епідеміологічної служби Київської області, з 2010-го по 2013-ий пройшов кар’єру від головного спеціаліста МОЗ України до директора департаменту Держсанепідслужби України.
Потім рік він очолював державну установу «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», чотири роки був головою громадської організації «Інфекційний контроль в Україні». З 2015 року по лютий 2018 року Віктор Ляшко – консультант з питань громадського здоров’я Проєкту USAID «Реформа ВІЛ-послуг в дії», згодом – перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України. В 2014-2016 наш земляк був експертом з питань громадського здоров’я в Реанімаційному пакеті реформ. Такі дані надає про Віктора Ляшка МОЗ.
Після того, як в Китаї почалася епідемія коронавірусу, наш земляк став дуже часто з’являтися в новинах, (що й не дивно, враховуючи його попередній досвід роботи в СЕС) і тепер розповідає, як в Україні боротимуться з цією недугою.
Ще до призначення головним санепідеміологом Віктор Ляшко працював в буремних Нових Санжарах і заспокоював депутатів Полтавської облради, пояснюючи, що евакуйовані, за нинішних умов, не становлять загрози для співвітчизників. Можна припустити, що він брав участь і в організації евакуації українців з Уханя. Віктор Ляшко захоплюється спортом, грає у футбол, бігає і вболіває за київське «Динамо».

Лікарні готові приймати хворих на коронавірус
Минулої неділі, 1 березня, Віктор Ляшко побував на Рівненщині, відвідав кілька медустанов нашої області. Про свою поїздку він написав так:
– Відвідав сьогодні госпітальні бази у Житомирі, Рівному та Сарнах, які визначені для прийому пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Лікарні були вибрані рандомно, ніхто на місцях не знав про мій візит.
Спеціально вибрав вихідний день, щоб поспілкуватися безпосередньо із лікарями, медсестрами, молодшим медичним персоналом. Саме вони будуть першими допомагати пацієнтам у випадку фіксації та поширенню COVID-19. Важливо було зрозуміти готовність лікарень, а найголовніше – готовність самих медиків. Це стосується як професійних навичок, так і морального духу.
У всіх лікарнях є інфекційні бокси, що виділені спеціально на випадок реєстрації або підозри COVID-19. Наразі вони пустують та готові в будь-яку хвилину приймати пацієнтів. Наприклад, у Рівному в них вже побувало 4 особи з підозрою, що не підтвердились. Алгоритм дій відпрацьований, погоджуються – все сплановано правильно та логічно.
Що будуть робити у разі необхідності проводити реанімаційні заходи, знають у всіх трьох лікарнях.
У Житомирській лікарні є відділення інтенсивної терапії, також є план на випадок, як та де надавати допомогу більшій кількості людей, які відділення переобладнувати. У Рівному до кінця наступного тижня буде повністю підготовлене відділення інтенсивної терапії в інфекційному відділені. Але якщо буде потреба надати допомогу вже зараз – пацієнтів для інтенсивної терапії готові приймати інші відділення.
Мене часто запитують: «А чи не розбіжаться медичні працівники у випадку потреби лікувати людину із коронавірусною інфекцією?». Можу з впевненістю сказати – ні! Ці медики будуть надавати всю необхідну допомогу. В лікарів, медсестер, санітарок бойовий дух. Не бояться. Готові працювати. Якщо буде необхідно – готові працювати і цілодобово.
Але! Просять про дві речі: гідну оплату праці та гарантії, що після реформи їх не скоротять. І на це ми в МОЗ маємо відповідь – зараз наша команда опрацьовує механізм, як фінансувати інфекційні стаціонари для забезпечення готовності до реагування. Оскільки, лише механізм «гроші ходять за пацієнтом», в цьому випадку не буде достатнім. А в готовності до реагування повинна бути закладена й належна заробітна плата для медиків.
Запитував у медичного персоналу, чи були у них навчання, що робити у випадку фіксації COVID-19. У всіх містах їх було як мінімум 2 або 3. Також, розповідають, що всі ці механізми відпрацювали ще при пандемічному грипі, коли досить велика кількості хворих потребувала інтенсивної терапії. Більш старші колеги розповідають, як вони боролись з черевним тифом, пандемічним грипом, SARSом. Всі запевняють, що до зустрічі з коронавірусом готові. І я їм вірю.
З впевненістю можу сказати – медична система України готова приймати та лікувати пацієнтів із коронавірусною інфекцією.
Що ж бажаємо успіху нашому землякові у його надважливій, непростій справі – запобігання поширення коронавірусу в Україні. За плечима Віктора Ляшка великий досвід роботи у медичній галузі України, отож сподіваємося, що всі його задуми увінчаються успіхами.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар