БАГАТО ВМІЄ ТОЙ,
ХТО РОЗРАХОВУЄ ТІЛЬКИ НА
СЕБЕ
З
героїнею сьогоднішньої розповіді знайома давно. Тетяна Пінчук очолює батьківський комітет Берестівської
школи, працює соціальним робітником, тож не раз перетиналися по життю. А от
зійтися ближче допоміг карантин. Дистанційна робота, поряд з недоліками, має,
виявляється, також масу переваг. Позбавлені можливості безпосередньо
комунікувати між собою, ми одержали можливість більше спілкуватися завдяки
соціальним мережам.
Тетяна Пінчук привабила мене своїм «авторським» челенджом
в мережі «Фейсбук» «Рух – це життя, а життя – це здоров’я». Саме це гасло,
напевно, і є домінантою її буття. Бо якщо й може хто в добі викроїти 25-ту
годину, то це точно Таня. Адже її сьогодення насичене настільки різними подіями
та емоціями, що даєшся диву, коли ця жінка все встигає. А вона, як та
«запальничка», ще й інших спонукає до дії. Взяти хоча б вже згаданий
челендж-відео, на якому жінка хвацько скаче на скакалці, запрошуючи знайомих
повторити її «рекорд».
«Такий вже я маю характер, що спокій тільки сниться.
Всюди намагаюся встигнути. А якщо щось роблю, то хочу, щоб це було тільки
«відмінно». Народилася в родині звичайних сільських трударів. Була третьою
дитиною в сім’ї. Як вже в селі, змалечку - в кожного свої обов’язки. Батьки
мало нам читали виховних бесід, більше наставляли власним прикладом. Не
лінуватися, поважати дорослих, шанувати старість і опікуватися нею, не носити в
собі гнів, чинити добро ближньому – це всі ті основні постулати, якими
керувалися в нашій сім’ї. Тепер, коли вже сама мама, теща та бабуся, намагаюся
ті ж чесноти передати своїм дітям. Бо хто б мені що не говорив, світ наш
все-таки тримається не на грошах чи зв’язках, а на людській довірі та любові
один до одного», – каже Тетяна Григорівна.
В школі була ватажком, любила хокей, футбол, теніс,
риболовлю. Потім було навчання в Мирогощанському аграрному коледжі. І звичайно
– кохання. Одне на все життя. З
чоловіком Григорієм в щасливому шлюбі вже більше двох десятків літ. Троє дітей:
дві донечки, які вже встигли звити власні сімейні гнізда, і навіть молодша зробила
таку ще молоду та вродливу маму ранньою бабусею, та дубочок-синочок Михайлик.
«В дитинстві, юності, ми всі віримо в казки, уявляємо
себе принцесами, яким все в житті даватиметься на тарілочці з голубим обідком.
А дорослішаєш і розумієш, що на шляху до принцеси, мусиш довгенько побути
роботящою Попелюшкою. Я вдячна дуже своїм батькам, які поставили мене на власні
крила, родині чоловіка, куди прийняли мене, як рідну. А особливо своєму
Григорію, який завжди був для мене справжньою опорою, першим заступником і
порадником. Прожити довге сімейне життя і не розплескати в цьому вирі свої
почуття – завдання непросте. Коли інколи серджуся на чоловіка за щось, завжди
намагаюся думати про перші місяці нашого спільного життя, згадувати, як билося
пташкою серце від одного його погляду, і гнів відступає. Бо цей чоловік
призначений мені Богом. Або пригадую, як чекала кожного його приїзду, коли він
служив прикордонником і місяцями міг бути відірваним від дому, а на мої плечі
лягала вся робота – і чоловіча в тому числі. Довелося освоїти техніку, і тепер
поремонтувати авто чи байк для мене – не проблема. Ми ніколи в родині не ділили
роботу на чоловічу і жіночу, бо сім’я – це одне ціле. І це те, що в кожної
жінки має бути на першому плані. Якщо у тебе все добре в сім’ї, в тебе всяка
робота ладиться. Недаремно ж нас називають берегинями сімейного вогнища. Я й
донечок так виховала. Моє життєве кредо: «Багато вміє той, хто розраховує
тільки на себе», – каже пані Таня.
Зараз у житті Тетяни – нові випробування. «Вперше мій
Григорій поїхав на роботу за кордон. І треба ж так трапитися, що попав на такий
непростий період. Але додому не повертався. В їхньому містечку обстановка
спокійна, все працює, як і до цього. Хоча,звісно, карантинні перестороги є:
захисні маски, рукавички, дистанція. Ми ж в селі також худобу на карантин не
поставимо. Мусиш годувати щодня, прибирати. Та й городи садитимемо, земля свої
закони диктує. По весні маєш її удобрити та обробити, закласти врожай. У
природі все розумно й все доцільно. Це в місті на карантині нудьгуєш, а в селі
у всяку пору роботи вистачає», – міркує жінка. Тим більше й професійна сфера у
неї належить до життєво необхідних.
В соціальній сфері вона працює з 2006 року. Для своїх
підопічних Таня – ще один член родини. «Я люблю свою роботу. Це живе спілкування
з людьми, ти кожного дня приносиш комусь реальну користь, і від цього твоя душа
наповнюється гармонією. Я змалку дуже заздрила панянкам, що вміють їздити за
кермом, це була моя заповітна мрія. І мені вдалося її сповнити. Але яке зараз
маю полегшення. Не тільки от тепер, в період карантину, власне авто виручає.
Скільки раз по роботі, бувало, треба когось зі своїх бабусь-дідусів до лікарні підвезти чи в
аптеку, продукти доставити, своїх чи чоловікових батьків провідати».
«Коли була в останній декретній відпустці, потрапила до
рук книжка про бурштин. Його ще називають каменем добробуту та здоров’я.
Захотілося й собі спробувати щось виготовляти з бурштинової крихти чи
«мінусовки». Робила коралі, браслети, сувеніри, висипала картини. Спочатку виходило
незграбно. Але ж я вперта, якщо намоглася, то мушу довести діло до кінця.
Зрештою з’явилися свої клієнти. Адже виріб з бурштину – це найкращий презент з
Поліського краю», – розповідає Тетяна про одне зі своїх хобі.
А їх у жінки – безліч. І досі полюбляє посидіти в заплаві
з вудочкою чи поганяти тенісного м’яча. Будучи депутатом сільської ради,
неодноразово займала перші місця в спартакіаді працівників місцевого
самоврядування з цього виду спорту. Навіть представляла нашу Рівненщину на
всеукраїнських змаганнях.
Нині у пані Тетяни – нове захоплення. Полюбляє чаклувати
над тістом. Кулінарне кондитерство, хлібовипічка – все їй до снаги. Коли
любуюся в мережі «Фейсбук» її випічкою, мимоволі ковтаю слинку.
Попросила розповісти про сімейну традицію святкування Воскресіння
Христового.
«На Великдень ми з сім’єю готуємо особливий святковий
стіл. Я традиційно перед святом в Чистий четвер печу пасочки, а чоловік має
свій обов’язок – заправляє та готує м’ясо. Діти ж тим часом займаються
крашанками та приготуванням інших різних смаколиків. Також невід’ємним
інгредієнтом на столі має бути хрін, його заготовка починається за тиждень до
Великодня. На святковому столі не тільки у нас, а й в кожного мають обов’язково
бути пасочка, яйця, масло та сир (молочні продукти символізують зв’язок людей
та Ісуса Христа. Як дитина дістає з молоком життя, силу та енергію, так і
християни збагачуються від Ісуса священною енергією), домашня ковбаска та
запечене м’ясо, сіль, хрін та свічечка, яка символізує світло та Божу
благодать», – розповідає господиня.
Каже, що віра прийшла до неї вже у зрілому житті. І стала
його змістом. Для пані Тетяни єднання з Богом,
відчуття Його присутності відбувається
кожної хвилини, кожної секунди...
Це і є той голос совісті, який, мабуть,
Господь своєю рукою записав у наших
душах.
«Не може бути віра живою в людині без добрих діл, вона
мертва, коли бездіяльна. Коли щиро віриш, це спонукає творити добро, допомагати
ближнім і далеким – всім тим, хто цього
потребує», – переконана Тетяна Григорівна. Вона своєю роботою та життєвими
принципами завжди так і чинить.
Людмила РОДІНА.
Рецепти від Тетяни Пінчук:
Імбирно-медове печиво:
- Мед -3 ст.л.
- Цукор-2 ст.л.
- Імбир і кориця - по 2 ч.л.
- Мелений мускатний горіх і коріандр - по дрібці
- Сода – 1 ч.л.
- Масло вершкове – 70 г
- Яйце – 1 шт.
- Борошно - 1,5 ст.
Для глазурі:
- Цукрова пудра 180 г
- Білок – 1 шт.
Приготування:
В каструлі змішуємо мед, цукор і всі
спеції. Ставимо на плиту і на повільному вогні, помішуючи, розтоплюємо до появи
бульбашок. Після закипання додаємо соду, щоб суміш піднялася, додаємо вершкове
масло і розмішуємо до повного розчинення. Знімаємо з вогню і даємо охолонути.
Наступний крок: додаємо яйце і добре розмішуємо. Додаємо борошно і замішуємо
тісто. Даємо тісту відпочити 10-15 хв. в холодному місці. Розкачуємо
тісто,вирізаємо фігурки, викладаємо їх на деко, застелене пергаментом.
Випікаємо 10-13 хвилин при температурі 160-180 градусів.
Паска «Родинна»:
- Молоко – 3 л.
- Дріжджі живі – 400 гр.
- Цукор – 8 ст.
- Яйця – 22 шт.
- Борошно – 5 ст.
- Сіль – 1 ст.л.
- Олія – 1 ст.
- Вершкове масло – 100 гр.
- Маргарин – 500 гр.
- Цукрова пудра – 2 ст.
- Ізюм, курага, цукати (за бажанням).
Приготування:
Опара: Змішати молоко, дріжджі, 1
ст. цукру, 2 яйця, 5 ст. борошна та залишити для бродіння на 3-4 год.
20 яєць, окремо жовтки та білки
збиваємо, додаючи по 1 ст. цукрової пудри, потім їх змішати та ще раз збити все
разом. Відставляємо яєчну суміш. У цей час окремо розтираємо 500 гр. маргарину
та 100 гр. масла з борошном. Коли опара перебродила, додаємо в неї збиті яйця,
перетерті з борошном, маргарин та масло, олію, цукор, сіль та борошно (скільки
візьме тісто). Місимо готове тісто 1 годину або до того часу, поки воно не
почне відлипати від рук. В кінці замісу додати за бажанням ізюм,цукати або
подрібнену курагу. Дати тісту підійти. Коли тісто підійшло, виложити по формах
на 1/3 висоти. Дати тісту збільшитися в 2,5-3 рази. Випікати в духовці при
160-170 градусів, або в печі,так як це роблю я.
Немає коментарів:
Дописати коментар