вівторок, 2 червня 2020 р.


Про помідори і холодну Зоську
У середу вранці зателефонувала стурбована знайома. Город в низині, земля гарна і родюча, але все померзло за ніч. «Так гарно все посходило, – казала жінка. – Кабачки і помідори вже взялися підростати, і все померзло за ніч…». Чергове розчарування у людини. Цьогоріч гарно вродила у господині цибуля, думала привезти перед Великоднем у Дубровицю, продати, копійку підзаробити, все перебив карантин. Роздала людям практично дарма, щоб не пропала. Казала: «хай краще люди зроблять салат, аніж викину». Дуже втратили тепер селяни, які вирощували парникові огірки на продаж. І вони практично майже задарма здавали продукцію то у торговельну мережу, то вивозили огірки людям за телефонною домовленістю. Наприкінці квітня вартість огірків була рекордно низька. Це вже зараз пішло похолодання і їх ціна трохи виросла. Зараз у Дубровиці вартість цих овочів сягає 30-35 грн. за кг. Знову ж таки переважно продають огірки у торговельній мережі.
Відразу додам, що і на цьому тижні біля «Пасажу» торгівля була ще заборонена, триває карантин. Передусім це місце не вважається продуктовим ринком, тому мова про послаблення карантину тут взагалі поки що не велася. Чого гріха таїти, крадькома люди з сумки продавали молоко чи зелень, але ж як на душі. Коли отаке продавання і купування. З одного боку, шкода, бо комусь торгівля на ринку – це додаткова копійка на ліки. Пенсіонеру відчутні і ті кілька десятків гривень, які в день тут заробити можна. Але карантин, отож треба виконувати норми і правила. Обачними треба бути покупцям, бо ви ж не завжди знаєте, з якого села привезли продукцію, наскільки вона безпечна.
Трішки про розсаду. Відкрито торгували на цьому тижні нею біля магазинчика «Агросвіт» (один продавець). Помідори були у дуже широкому асортименті. Ціна – 25 гривень за 12 штук. Отут вартість підросла у порівнянні з минулими роками. Продати відкрито розсаду могли одиниці людей. Проте багато пропозицій щодо розсади є на місцевих сайтах. Ціна на неї така сама. Зрозуміло, що цей товар – річ короткотривалої потреби. Є на нього попит і є, на жаль, в Дубровиці – невелика пропозиція. Пригадую, як минулими роками майже ціла вулиця біля «Пасажу» була заставлена помідорами, перцем, капустою. То й торгуватися можна було.
Звісно, ми вже думаємо про врожай. Бо теперішній рік, коли багато людей втратили роботу і не мають змоги поїхати за кордон, вимагає зосередженості на власному господарстві.
Погода внесла свої корективи у землеробство не лише в Україні. У Польщі та Прибалтиці, Чехії, Німеччині пройшов досить рясний сніг. І дивлячись на світлини з цих країн, на думку спала пісня: «Сніг на зеленому листі».
Дуже цікаво, що на подібну зміну погоди о цій порі люди в Польщі кажуть Zimna Zośka, тобто, Холодна Зоська. І це не просто якась придумана прикмета.
За результатами досліджень обсерваторії Ягелонського університету аналіз атмосферних явищ з 1881 по 1980 рр. показав, що впродовж 95 років з цього часового відрізку дійсно спостерігалося сильне похолодання в період середини травня у Центральній та Східній Європі.
А назвали Холодною Зоською, бо на 15-те травня припадає у Польщі святої Софії, тобто, Зоськи. Просімо у Бога тепла і дощу, рясного врожаю. Адже цей рік для усіх нас непростий, хай буде хоч врожайним.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар