вівторок, 2 червня 2020 р.


* Сучасниця
Вихователька з Дубровиці написала цікавий роман-фентезі

Знайомтеся: Наталія Цвар. Живе у Дубровиці. За гороскопом – скорпіон. Головні риси характеру – оптимізм, віра в добро і власні сили. У людях шанує чесність, відкритість, прямолінійність. Улюблена пора року – гаряче літо.









Робота – це творчий пошук
Наталія Володимирівна Цвар – талановитий вихователь-методист, яка працює у Дубровицькому ДНЗ «Теремок». Майже 30 років наша землячка опікується найдорожчим – вихованням найменшеньких  дубровичан, даруючи їм свою професійну майстерність та душу. Наша газета розповідала про Наталію Володимирівну як талановитого вихователя, авторку та ілюстратора  чудових дитячих віршів.
Віршовані казки землячки, об’єднані під назвою «Казки незвичайні – цікаві та повчальні» (2 частини) для дошкільнят, люблять слухати і діти, і дорослі. Колеги по роботі та батьки відгукуються про Наталію Володимирівну як про відповідальну, творчу, ініціативну людину, яка дуже любить свою роботу. У розмові зі мною вихователька сказала, що не уявляє іншої професійної життєвої дороги, як дошкільне виховання. «Моя робота рухлива, сповнена спілкування, енергії, позитиву, – ділиться думками Наталія Володимирівна, – я не змогла б працювати день у кабінеті чи деінде, сидячи на одному місці. Така вже я є. Мені треба рух, творчість, спілкування з малюками».

Як розповіла Лариса Салівонова, вихователь-методист Дубровицького ДНЗ №1 «Теремок», Наталія Цвар освоїла сучасні техніки у творчості і залюбки передає свої уміння діткам. Це  квілінг (виготовлення картин із смужок паперу), малювання ватними паличками, паролоном, зім’ятим папером і навіть ниткою… Авторські методичні доробки  Наталії Володимирівни: «Щоб художниками стати, треба вчитись малювати», «Чарівний світ малюнку», «Подорож у світ прекрасного» – дуже цінний і корисний матеріал для всіх, хто працює з дітьми. В них розроблені цікаві ілюстровані заняття, які варто використати у роботі з дітьми по художньо-продуктивній діяльності. Адже кожен  з цих способів малювання – маленька гра, яка дозволяє дітям відчути себе розкутими, сміливішими, розвиває уяву, дає повну свободу для самовираження. До речі, Наталія Володимирівна дає майстер-класи професійної діяльності у Сарненському педагогічному коледжі, де її заняття сприймаються з великою цікавістю.

Кожна лялька зроблена з позитивом
Саме Лариса Михайлівна Салівонова запропонувала своїй колезі Наталії Цвар спробувати створювати ляльки-мотанки. Творчій виховательці ця справа дуже припала до душі, адже мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. Як каже Наталія Володимирівна, зовсім не має значення, чи створилася лялька нашвидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята. У колекції Наталії Володимирівни їх близько п’ятидесяти, наприклад: Коляда, Катерина-Санниця, Десятиручиця, Травниця, Спиридон-Сонцеворот, Доля, Побажанка, Ведучка, Весільні та багато інших… Вихователька захоплююче розповідає про оберегові, ігрові та обрядові ляльки. Кожна така лялька – унікальний витвір майстрині.Наталія Цвар нагадує: «Назва ляльки-мотанки походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини. Частини тіла  ляльки з’єднуються червоною ниткою. У давні часи лялька-мотанка виконувала важливу функцію оберега та талісмана для родини. Такі ляльки дуже часто ставали справжніми сімейними реліквіями та передавалися з покоління в покоління.
Про кожну із своїх мотанок вихователька може цікаво розповідати, адже кожна лялька має свою історію, своє призначення і свою специфіку. Для колег по роботі Наталія Володимирівна залюбки проводила майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки. Моя співрозмовниця зазначає: «Справді, лялька – могутній магічний талісман, символ зв’язку між поколіннями. Виготовляючи ляльку, кожна майстриня вкладає у неї власну енергію, певні думки і побажання. Вірити чи не вірити в особливу силу ляльки-мотанки – особистий вибір кожного. Однак, я точно знаю, якщо віриш у щось хороше, то воно обов’язково здійсниться. Кожну свою ляльку я робила з особливим позитивним настроєм».

Дебют у новому жанрі
Нещодавно світ побачила книга, яку написала педагог-дошкільник Наталія Цвар. Роман «За межею. Становлення сили» написаний у жанрі слов’янського фентезі. Головними героями твору стали двоє дванадцятирічних підлітків-дубровичан, отож ця книга буде цікава як юному поколінню читачів, так і дорослим. Як розповідає авторка, її роман-фентезі – це дорога з багатьма перешкодами й ускладненнями, це - співіснування темряви й світла, це бажання допомогти уникнути наслідків зв’язків з демонічним світом. У книзі згадується і гора Відішова, а головні події проходять у Іскоростені, йдеться в романі про міфологію слов’янського народу. Події відбуваються на древлянській землі.
Як каже Наталія Цвар, жанр «слов’янське фентезі» цікавив її давно, отож вирішила написати книгу, де й шлося б про істоти української міфології. Наші предки жили в повній гармонії з природою, і тому міфічні істоти були для них  дуже звичними. Авторка книги попередньо перечитала багато літератури про вірування слов’ян у дохристиянські часи, інформацію черпала також в Інтернеті.
Роман Наталії Цвар (185 стор.) нещодавно побачив світ у видавництві «Ліра-К», наклад – 100 екземплярів, надрукований за рахунок видавництва. З автором обумовлено можливість збільшення тиражу та друку продовження роману.
Свій роман «За межею. Становлення сили» вдячна видавництву «Ліра-к» Наталія Цвар писала півроку. Зараз наша землячка  дописує  другу частину цього роману. До речі, графічний дизайн обкладинки книжки розробила Юлія Цвар – донька Наталії Володимирівни, графічний дизайнер за спеціальністю.
Талановита землячка розповідає: «Спочатку я вислала у «Ліру-К»  анотацію, потім уривок свого твору. Видавці прочитали, погодилися роман надрукувати і відразу запропонували укласти договір на другу частину. Я, звісно, погодилася і тепер дуже рада, що моя книга побачила світ, тим паче, що у романі згадується наша рідна поліська земля».
А ми вітаємо Наталю з її вдалим літературним дебютом. Хоча це сказано не зовсім правильно. Як ви читали вище, Наталя – авторка чудової дитячої поезії. Вітаємо з дебютом у новому жанрі. Приємно, що талановита педагог-дошкільник проявляє себе у сучасному літературному напрямку. Щиро бажаємо Наталії Володимирівни вдячних читачів і нових творчих досягнень!
Анотація  до роману  Наталії Цвар «За межею. Становлення сили»: «Два товариші потрапляють у храм Велеса на навчання. Один з хлопців має незвичні знання, отримані від предків, тому використовує їх у скрутних ситуаціях під час зустрічей з різноманітними сутностями. Хлопець береться допомогти відьмі у відновленні чудодійного еліксиру, щоб врятувати її від смерті. Після обряду ім’янаречення друзі, під опікою волхва, вирушають до Іскоростеня на навчання. Дорогою Зорян випадково отримує від чарівника нові можливості, з допомогою яких уникає багатьох перешкод. Хлопець поспішає створити еліксир, адже для цього має обмежений час. Він допомагає багатьом людям подолати негативний вплив нечистої сили. Але чи вистачить сил і можливостей допомогти відьмі, адже її ворог всіляко намагається перешкодити цьому?».
Ви зацікавилися? Обов’язково прочитайте роман нашої землячки!
Спілкувалася Люба Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар