вівторок, 2 червня 2020 р.

СПРОБУЙТЕ ПРОЖИТИ НА 66 ГРИВЕНЬ НА ДЕНЬ

Скільки сьогодні треба грошей, аби прожити? Запитання звісно досить відносне – бо в кожного з нас свої потреби: комусь бракує на хліб і оплатити електрику, а комусь – до тридцятої сходинки в «Форбс» мільйона не вистачає. Але відкинемо цю риторику, бо відповідь на це запитання дає сама держава, врахувавши наші основні потреби. І вона точно знає, скільки необхідно мати у кишені її громадянину, аби купити необхідний набір товарів. Ці норми вписано у поняття прожитковий мінімум. Він різний для дітей та дорослих, працездатних та непрацездатних, але, в основному, ця різниця вимірюється незначними коливаннями.


Що ж таке прожитковий мінімум?
Отже, прожитковий мінімум – це вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.
Тож, якщо, відповідно до ст.7 Закону про держбюджет на 2020 рік, розмір прожиткового мінімуму на одну особу, в розрахунку на місяць, планується в розмірі: з 1 січня 2020 року – 2027 грн., з 1 липня – 2118 грн., з 1 грудня – 2189 грн., на думку урядовців, у день людині, працездатного віку достатньо 66-67 грн. для того, аби прожити.
Усі ці потреби держава вклала у таке поняття, як споживчий кошик – набір товарів i послуг, нeобхідних для задоволення наших першочергових пoтреб y середньому за рік. Цей кошик містить 296 товарів та послуг.
Що цікаво, офіційно повний список складових кошика розраховується згідно з Постановою Кабінету Міністрів України вiд 11 жовтня 2016 №780 «Пpо затвердження наборів продуктів харчування, нaборів непродовольчих товарів тa наборів послуг для оcновних соціальних i дeмографічних груп населення». Кожен з нас на власній кишені відчув, скільки разів за цей час підвищували ціни на продукти, промислові товари та послуги. Так, у рази. Проте прожитковий мінімум з того часу зріс з 1378 до 2027 грн., навіть менше, як удвічі, чого не скажеш про все інше. Для прикладу, візьмемо такий стратегічний продукт, як хліб. У 2016 році його середня ціна була 9-10 грн., батона – 7-8 грн., то тепер хліб сірий вартує від 13 до 20 грн., а батон – 12-17 грн.

Що закладено у споживчий кошик
Давайте заглянемо тепер у споживчий кошик і нагадаємо собі, що дозволяє нам уряд купувати, що їсти, у що одягатися і які послуги отримувати? Отже, за рік працездатна людина може з’їсти 62 кг хліба пшеничного, 39 кг житнього, 9,4 кг борошна, 4 кг макаронів, 2,5 кг рису, манку нам їсти уряд чомусь не рекомендує, навпроти цього продукту – прочерк, 2 кг гречки, 1 кг пшеничної крупи, 1,1 кг вівсяної, 0,5 перлової, 1,9 кг бобових, 95 кг картоплі, 28 кг капусти, 25 кг помідорів та огірків (ці овочі вказані у свіжому вигляді, соленими та квашеними), по 9 кг моркви та буряка, 9,1 кг цибулі, 0,9 кг часнику, 13 кг інших сезонних овочів, 16 кг кавунів та динь, 60 кг фруктів та ягодів, 4 кг сухофруктів, 24 кг цукру та 13 кг кондитерських виробів, 7,1 кг олії, 220 яєць, 2 кг маргарину, по 60 кг молока та кисломолочних напоїв, 10 кг сиру м’якого, 5 – сметани, 3,5 – сиру твердого, 5 – масла вершкового, 16 – яловичини, 8 – свинини, 14 – птиці, 4 – субпродуктів, 9 – ковбаси, 2 – сала, 7 – риби, 4 – оселедця, 2 – рибних продуктів, чаю – 0,4 кг, кави – 0,5 кг, а ось какао – це вже розкіш. його не включили у список для працездатної людини. зі спецій можна спожити 3 кг солі та 300 г лаврового листа, усе решта – на думку уряду, зайве. Бо на цьому перелік дозволених продуктів закінчився.
Крім вищевказаних наборів, споживчий кошик України включає також невелику кількість миючих та санітарно-гігієнічних засобів, ліків, мінімальний набір гардероба для чоловіків, жінок і дітей текстильної білизни, товарів побутового і господарського призначення, послуг закладів культури, інформації та зв’язку, побутових і транспортних.
З одягом взагалі курйозна картина – раз на 8 років нам «дозволяють» купити одну куртку, плащ та костюм – раз на 5 років, одні плавки – на 10 років, сім пар шкарпеток на рік, п’ять одиниць спальної білизни на 2 роки, сукню, халат або спідницю – раз на 5 років, 3 блузи на 5 років, 2 бюстгальтери на 2 роки, 1 капронові панчохи на рік (це при тому, що вони можуть розлізтися за першим виходом), одне зимове взуття – на 5 років.
Однак Господь з ними, тими гардеробними товарами. Цей перелік складав, мабуть, якийсь нащадок Плюшкіна, для адекватної людини – він за граню фантастики. Спробуємо хоча б прохарчуватися за кошти прожиткового мінімуму та продуктами, закладеними в споживчий кошик.
Отже, якщо суму прожиткового мінімуму розбити на рік, то на день нам дозволено потратити 66-67 гривень, нагадаю, що сюди входять продукти, послуги, одяг, засоби гігієни та ліки.

Ідемо по магазинах, щоб приготувати їжу
Сніданок
Почнемо із сніданку. Для чоловіка, який хоче цілий день продуктивно працювати, варто було б корисно поживитися, але – доведеться трохи натиснути на гальма, бо не розженешся. Тож замість «різносолів» маєш думати, як кажуть, щоб  «і дешево, і сердито». Посмажимо два яйця. За рік українець може з’їсти їх 220, то якщо розділити на 366 (бо ж 2020 рік – високосний), то, виходить, що 2 яйця треба їсти 3,5 днів, разом з тими, які використовують під час випічки. Але навряд чи хтось насититься 0,6 частиною яйця, хай буде 2, але тоді тиждень – без яєць. І це коштує десь 3 грн. Хочеться сюди якогось салатику або ж квашених чи маринованих огірочків. Якщо загалом за рік ми можемо з’їсти 43 кг овочів (без картоплі), то на день ця норма становить 65 грамів, а це – маленький огірочок, для працездатної людини треба хоча б таких 2-3. Якщо ціна огірків, у середньому, 35-40 грн., то витратимо десь 8 грн. Хліба можна з’їсти не більше скибки. Скибка хліба «потягне» на 50-70 копійок.
Далі хочеться випити кави – ділимо дозволену норму на рік, і виходить, що у день можемо посмакувати трохи менше, як півтора грамами бадьорого напою. А щоб приготувати каву, треба покласти її хоча б чайну ложку, а це десь 5 г, тому – або п’ємо «зафарбовану водичку» або розкошуємо кавою раз на три дні. Багато кому кава сама не смакує, то якщо пити її у прикуску з хлібчиком та маслом, бодай однією скибочкою, то до суми сніданку треба додати ще близько 3 грн. А якщо припустити, що більшість з нас любить випити філіжаночку кавусі ще й на роботі, то дві чашки кави вартуватиме нам 3-4 гривні, а якщо купувати готову каву з автомата чи у кафе, то треба «відвалити» взагалі близько 15 грн.
Ранковий перекус
Так, поснідали. Можливо, якщо працювати без особливих навантажень, то й вистачить, а для важкої фізичної роботи цього замало. І до обіда захочеться щось перекусити. Для тих, хто береже фігуру, вистачить яблучка, за яке доведеться заплатити десь 3 грн. А ось чоловіки ж захочуть взяти із собою канапку або, як звикли селяни, які працюють десь у полі, лісі чи на будові, шмат сала та хліба. Отож, щоб перекусити 2-3 канапками, треба купити батона, масла, ковбаси, огірочка, помідора чи сиру. Тепер порахуємо: 3 скибки батона «потягне» з гаманця 2 грн., огірочок – 2  грн., масло – 5 грн., ковбаса – 6 грн. (і це з мінімальними цінами). Разом канапки вартуватимуть 15 грн., стільки ж доведеться викласти за каву, трохи менше – за чай. Дешевше буде, якщо його принести з собою у термосі – 2-3 грн. Втім, увага – чаю ми можемо використати трохи більше 1 грама у день, і це нам вартуватиме близько однієї гривні.
Якщо ж натруджений чоловік захоче поповнити запас енергії шматком сала та хліба з часничком, то це йому обійдеться близько 10 грн. Що цікаво, уряд дозволив кожному з нас з’їдати не більше 2 кг сала за рік. Для українця, для якого цей національний продукт є мало не стратегічним, це нонсенс.
Обід
Якщо приготувати супчик чи борщик, то, порахувавши усі інгредієнти, тарілка гарячої страви нам обійдеться, у середньому, у 10 грн., ну, якщо трохи зекономити, то 8. Ще зваримо гречаної каші – її рекомендують з’їдати не менше 160 грамів, а це за карантинними цінами – в межах 6 і більше гривень. Але не забувайте, на рік ми можемо побалувати себе 2 кілограмами гречки, то на день нам припаде десь 5,5 грама. Отож, ми можемо їсти гречку максимум 12-13 днів на рік. Можна відварити макаронів. Стандартна порція на одну людину складає 100 грамів. Це коштуватиме 1-2 гривні. До речі, споживчим кошиком нам дозволено з’їдати 11 грамів макаронів на день. На порцію назбирається якраз за декаду. І гальмуйте апетити, коли для гарніру захочеться м’яска. Курячого стегенця дієтологи радять з’їдати 120 грамів, а на день відпущено їх тільки 30. Або три стегенця на місяць. І салатику – скажімо, з капусти, захочеться посмакувати грам 100, а це ж плюс сіль та олія. Уряд на таку розкіш на нашому столі не підписувався. Бо ж ще вам захочеться і скибку хліба, і склянку якогось напою.
Ще один перекус
До вечері таки схочеться перекусити. Ну, на сир, масло навіть не претендуємо, бо то вийде дорого, а ось чайку з печивом випити можна, на це доведеться потратити 3-4 грн., якщо звісно печиво брати одне з найдешевших.
Вечеря
Що б то зготувати на вечерю. Відваримо рису. Порція для людини становить 75 грамів, у грошовому вимірі це – 2,5-3 грн. Приготуємо невеличкий шматочок риби, це ще 6 грн., і салат з бурячка – 1 грн. Чай – 2 грн.
І скляночка кефіру перед сном – 4-5 грн.
Підсумовуємо
Сніданок нам коштуватиме близько 18 грн., перекус на роботі яблуком та ще одна кава – 6 грн., обід – 30 грн., ланч – тобто чай з печивом (за скромним варіантом) – 4 грн., вечеря – 12 грн., кефір – 4 грн. Разом – 74 грн. Ой, не вмістилися, доведеться або стегенце виключити з меню, або кави не пити, або хліб маслом не намащувати. І забути про все інше – сир, молоко, м’ясо, фрукти. Цікаво, як при такому розкладі, запропонованому урядом, платити за комунальні послуги, піти до перукарні, заплатити за проїзд у транспорті чи купувати одяг? Тоді до біса вже ті капрони, а куртка чи костюм хіба що тільки з секонда. Зрозуміло, чому саме вони найпопулярніші магазини для українців. З такими урядовими підходами до наших потреб хоч би на їжу з другого рота не довелося переходити.
Якщо ви живете у сільській місцевості, то вас врятує те, що багато хто з її мешканців має присадибні ділянки, доглядає домашню живність, тому більшість овочів, фруктів, м’яса та молочних продуктів мають свої, не купують. Але це з точки зору містянина, бо коли порахувати затрати на придбання насіння, міндобрив, пальне-мастильних матеріалів, то вийде – шкурка вичинки не вартує. А ще, що також немаловажно, аби працювати на землі, потрібно мати здоров’я, повноцінне харчування і відпочинок, про що селянам доводиться тільки мріяти. А скільки коштує людська праця, ми порахуємо, але в уже наступних матеріалах.
Отож, чи можна прожити теперішнього часу на 66 гривень на день – звісно, що ні. Особливо, якщо ще маєш хатню хвостату забавку. Ну хіба що хтось з урядовців спростує це на власному прикладі.
Підготувала, проекспериментувавши з меню
і обраховувавши його вартість, Людмила РОДІНА

Немає коментарів:

Опублікувати коментар