пʼятницю, 27 грудня 2019 р.


Сергій Денисевич: про участь «Klitschko Foundation»
Сергій Денисевич – молодий, активний, знаний у нашому районі вчитель фізкультури із Сварицевич. Його неодноразово нагороджували у районі як кращого спортсмена Дубровиччини. Нещодавно випала нагода поспілкуватися з цією цікавою та талановитою у спорті молодою людиною.

Сергій взяв участь у проекті «Посилка Успіху», організатором якого є фонд братів Кличків – «Klitschko Foundation». Сергій Денисевич розповідає:
«Цей фонд був створений для вчителів фізичної культури і тренерів, випала змога відвідати триденний тренінг і отримати новий інвентар. Зареєструвався і я, радий, що наш навчальний заклад отримав змогу взяти участь у цьому цікавому та відомому проекті. До речі, відбір пройшло 300 учасників з 1280 бажаючих, з усієї України. Тренінг проводився у Києві в «Олімпійському навчально-спортивному центрі «КОНЧА-ЗАСПА». Він складався з двох частин. Теоретична – це триденна серія уроків від професійних тренерів та активістів у сфері спорту. Учасники поглибили знання про здорове  харчування, гігієну, здоровий та активний спосіб життя. Ми ще раз переконалися, що спортивні заходи допомагають піднімати самооцінку і сприяють самовизначенню молоді. Учасники тренінгу отримали інформацію про нові види спорту, говорилося про конкретні варіанти для урізноманітнення шкільної та секційної програми. Передбачено, що повернувшись додому, учасники реалізуватимуть практичну частину проекту та проведуть локальний тренінг і спортивні змагання на місцевому рівні, у своїй школі».
До речі, кожну школу та спортивну секцію, представник якої став учасником проекту, було нагороджено «Посилкою успіху» – набором необхідного сучасного та безпечного спортивного обладнання.
Повернувшись з тренінгу, я порекомендував взяти участь у проекті вчителям фізичної культури нашого району, тому що був 2 етап проекту. І вчителі фізкультури зі шкіл, які подали заявку, теж поїхали на тренінг. Це представники Залузького, Вербівського, Мочулищенського НВК.
На початку вересня наш Сварицевицький заклад отримав спортивний інвентар від проекту «Посилка Успіху»: м’ячі волейбольні, футбольні, баскетбольні, маніжки, скакалки, свистки, насос, секундомір. Дуже приємно, що учні матимуть для уроків нове знаряддя».
Ось у такому цікавому спортивному проекті взяли участь вчителі фізкультури нашого району завдяки ініціативності Сергія Денисевича.
Напередодні професійного свята працівників культури прошу свого співрозмовника – знаного спортсмена  трішки детальніше розповісти читачам про себе. Відразу зазначу, Сергій дуже скромна людина, яка не вважає свої досягнення чимось особливим.
«Я  звичайний вчитель фізичної культури, який любить свою справу, – каже спортсмен. – Народився у Лісовому, згодом переїхали з батьками у Сварицевичі, там і навчався в школі. Закінчив Кременецьку академію, факультет фізичної культури. Займаюся пауерліфтингом –силовим видом спорту, а ще люблю грати у волейбол, треную дівчат з волейболу. З пауерліфтингу брав участь в чемпіонаті світу і Європи, кубку світу, чемпіонаті України з федерації WPA, чемпіонаті Рівненської області, кубку Рівненської області, з волейболу – у районних змаганнях».
Вчитель фізичного виховання Сергій Денисевич каже, що взяв життєвий приклад у свого батька  Юрія Сергійовича, також вчителя фізкультури Сварицевицького НВК. Юрій Сергійович і зараз виступає за команду ветеранів, подаючи гарний приклад молодому поколінню. Змалечку батько брав на змагання з собою сина, Сергія завжди захоплював спортивний азарт та радість перемог. Батько вправний спортсмен у волейболі та настольному тенісі.
Запитую у свого співрозмовника, чи складно викладати фізкультуру у школі?
«Якщо чесно, це нелегка робота, але у тому випадку, коли ти справді хочеш чогось навчити дітей і виховати в них людину, а не просто покидати на уроці м’яч. Мені робота вчителя фізичної культури приносить задоволення, а ще наша дирекція НВК завжди підтримує наші плани та починання. Коли вчителя фізкультури підтримує директор та колеги, то це також додає бажання працювати».
Люба Клімчук.



успіх – працювати командно
Більське лісництво розташоване на території Миляцької об’єднаної територіальної громади, Велюнської та Колківської сільських рад. Загальна площа цього підрозділу Висоцького лісгоспу 5706 гектарів, майже на п’яти гектарах росте ліс. Територія лісництва розділена на 6 лісових обходів, робота у лісі непроста і відповідальна. Як вправляється лісова охорона зі своїми обв’язками на чималих територіях? Без техніки, зрозуміло, тепер ніяк. Сучасні мотоцикли дозволяють лісівникам швидко та вчасно реагувати на всі виклики та запити професії.

Молодий, але разом з тим досвідчений, лісничий Віталій Миколайович Шах передусім знайомить нас зі своїми колегами по роботі. Серед них спеціалісти галузі різного віку. Як каже керівник, люди відповідальні, надійні, трудяться як одна команда. Старші майстри лісу передають досвід молодшим. Головне, за словами лісничого, аби молоде покоління лісівників не пішло шукати більш легкої життєвої стежки, бо робота у лісі вимагає великої зосередженості, жертвування вільним часом та вихідними. Віталій Миколайович жартує, що спокійний вихідний у лісівників може бути хіба на Різдво, а от у таку спекотну погоду хвилювання не покидають душу, пожежонебезпечний період.
Віталій Шах керує Більським лісництвом три роки, а до цього пройшов різні щаблі становлення у своїй професії. Закінчивши Березнівський лісовий коледж та Житомирський агроуніверситет, він розпочав роботу у галузі з напрямку пожежної охорони у Більському лісництві, згодом трудився пасічником, майстром лісу, на власному досвіді добре знає весь комплекс робіт, починаючи від збору лісового насіння й до кінцевої фази – реалізації стиглої деревини. Дід нашого співрозмовника був лісівником, і хоч онук його ніколи не бачив, все одно десь у генах передалася велика любов до лісу. Так міркує про головний чинник вибору професії Віталій Шах. Не зважаючи на порівняно невеликий стаж на посаді керівника лісництва, сьогодні Віталій Миколайович – шанований і успішний менеджер свого підрозділу. А результативність, за словами лісничого, це спільний успіх колективу лісгоспу.
У лісівничій професії нема легших і важчих напрямків. От зараз, у спеку, надважливо захищати ліс, а восени – найбільш відповідально посадити новий ліс. Віталій Миколайович показує нам тимчасовий розсадник, у якому, попри спеку, милують око молодесенькі саджанці сосни. Розвіємо міф: щороку лісівники саджають більше, ніж вирубують. Але цю істину чомусь важко сприймають люди. Так наголошує і Віталій Федорович Торчило: лісовідновлення в лісівників – у пріоритеті. А саджанців у Висоцькому лісгоспі завжди вдосталь, ще з сусідніми господарствами часто діляться. Приємно було поспілкуватися з колективом Більського лісництва, на території якого також зразковий порядок. Відчувається, що господарність – це головна риса колективу підрозділу.

Працювати і допомагати Ближньому
Завжди привітна голова профкому Висоцького лісгоспу Алла Федорівна Деревенко неодноразово під час нашої зустрічі зазначає, що головне у її роботі – здійснювати соцільно-економічний захист трудового колективу. Додамо, що лісівники в Україні створили одну з найпотужніших і дієвих профспілкових організацій, яка своєчасно та злагоджено реагує на всі виклики сьогодення у роботі галузі. Алла Федорівна наголошує, як голова профкому вона робить все належне, щоб максимально вчасно та прозоро забезпечити основні функції профспілки: представляти та захищати трудові, соціально-економічні права та інтереси членів профспілки в органах державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями та з іншими об’єднаннями громадян. Серед інших важливих завдань профспілки – культурно-спортивне обслуговування, оздоровлення членів профспілки та членів їх сімей.
Цьогоріч, до прикладу, працівники лісгоспу та їх діти мали змогу оздоровитися на Чорному морі (цілком безоплатно), а сини і донечки висоцьких лісівників безкоштовно відпочивали у найкращому дитячому таборі області. «Задовільнили щодо оздоровлення всіх бажаючих, - каже Алла Федорівна, – попередньо зі всіма розмовляли, переконували, що відпочинок сприяє нашому загальному здоров’ю. Загалом у нас прийнято шанувати Людину праці, от зараз до професійного свята відзначимо своїх колег. Кожному не лише грамота певного рівня, а й достойна грошова подяка. Таким чином хочемо підкреслити, що бути кращим – це не лише морально, а й матеріально заохочено».
 Лісівничі профспілки активно виступають проти реформ, які можуть знищити державні лісові господарства. Питання передачі лісу у концесію досі у багатьох на вустах. В результаті такої реформи у лісгоспи можуть зникнути, як основні наповнювачі бюджету громад.
Добре відомо, що лісівники у нашому районі допомагають вирішувати нагальні проблеми освітянам, медицині, спорту. А про те, скільки разів надавали допомогу лісівники війську, то варто було б написати окремий матеріал. Підставити своє плече родинам загиблих воїнів – це для колективу Висоцького лісгоспу також святе.
 Неодноразово чули про доброчинність висоцьких лісівників від голови Висоцької ОТГ Людмили Гури, керівників шкіл та дитсадків у громаді (і за її межами). А про те, як підтримує господарство спорт, а значить здоровий спосіб життя, ми неодноразово також писали у газеті. Спонсором поїздок на змагання для школярів громади найчастіше стають саме лісівники.
Живучи з Богом у серці, працівники лісгоспу підтримують людей у біді. Допомагають нужденним і від імені лісгоспу, і від членів колективу особисто. «Як робиш добро, - каже Алла Федорівна, то воно обв’язково вернеться». Знаємо, що за таким принципом працювали тут і за часів керівництва депутата обласної ради, нині головного лісівника області Віталія Миколайовича Суховича. За словами працівників господарства, саме ця шанована людина принесла багато позитиву у життя підприємства. Багато хороших змін і традицій запровадив Віталій Миколайович, всі вони досі живуть у колективі. А теперішній досвідчений і шанований керівник господарства Віталій Федорович Торчило продовжує всі добрі починання Віталія Суховича. «Знаю, що наш керівник завжди вислухає, порадить, підтримає мої пропозиції як голови профкому. А часто сам Віталій Федорович стає ініціатором хороших заходів для працівників колективу. Повірте, приємно працювати, коли є взаєморозуміння», – каже голова профкому.

Як завжди радісно, як близьких, зустрічає Віталія Федоровича Торчила, Аллу Федорівну Деревенко, часто разом з ними Віталія Миколайовича Суховича маленька красуня з Висоцька Христинка Гром, яка перенесла важку онкологічну недугу. Вона зажди радіє подарункам лісівників і напередодні свят, зустрічаючи як рідних. Часто були присутні в такі моменти, і душа наповнювалася світлом. Розуміємо: заради не лише економічних показників, а й щирих людських моментів хочеться жити і працювати. Хай і надалі Господь дає цьому колективу можливість допомагати Ближньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар