понеділок, 30 грудня 2019 р.


ГОЛОДОМОР – НАШ СПІЛЬНИЙ БІЛЬ

Вітер та мороз на вулиці ніщо порівняно з тим холодом, яким охоплює душу при згадці про мільйони невинно убієнних голодною смертю наших співвітчизників. Все єство тремтить від жаху, скоєного Сталіним і радянською владою, прирікши на голодну смерть ціле покоління українців тільки за те, що вони були українцями. І здається від цього жаху тріпотіли на вітрі навіть жалобні свічки на поминальних лампадках, запалені в центрі Дубровиці для вшанування пам’яті жертв Голодоморів. У жалобному заході, приуроченому цій даті, разом стояли представники влади району і міста, уся небайдужа громадськість. Спільна скорбота. Спільний біль. Спільна історія…

Нагадаємо, що День пам’яті жертв Голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада. У ХХ сторіччі українці пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років, визнаний у багатьох країнах геноцидом українського народу. Терору голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, передувала насильницька колективізація, «розкуркулення», хлібозаготівельна кампанія. Історики зазначають, що це була свідома і цілеспрямована політика сталінського режиму, спрямована на упокорення українського селянства та знищення українського села, що було хранителем мови, народних традицій і не сприймало радянської влади.
У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 людини. За різними даними (багато документів тієї пори знищено каральними органами), у 1932-33 роках померло насильницькою смертю до 10 мільйонів осіб. Три голодомори забрали життя до 20 мільйонів українців. Зникли не лише родини, а цілі хутори і села. Упродовж десятиліть найбільша гуманітарна трагедія в світі замовчувалася радянською владою, навіть спогади свідків великого голоду могли стати приводом до кримінальних переслідувань і репресій. У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Згідно з соцопитуванням 2018-го, Голодомор геноцидом – злочином радянської влади проти українського народу, вважають 79% громадян нашої країни.
У суботу в усіх церквах ПЦУ пройшли поминальні панахиди за жертвами Голодомору. Пам’ять замордованих голодом українців вшанували також у багатьох країнах світу.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар