понеділок, 30 грудня 2019 р.


Піст, що преображає наші життя
                           (Біблійний піст)

Пости обов’язкові для більшості християн, всіх мусульман та юдеїв. В інших релігіях – ця справа добровільна. Незабаром у православних християн і греко-католиків розпочинається піст, який триватиме до 7 січня – Різдва Христового. Загалом православні християни дотримуються чотирьох постів: Пилипового (40-денний піст перед святом Різдва), Великого, Петрового (присвяченого святим рівноапостольним Петру і Павлу) та Успенського (двотижневий піст у серпні на честь Успіння Пресвятої Богородиці).
А як до питання посту підходять протестанти? Адже з усіх християнських релігій протестантизм має найбільше течій, в кожній з яких існують певні традиції щодо посту. Однак є й дещо спільне – піст у протестантів не календарний, він не прив’язаний до свят або днів тижня. З якою метою, коли і за яких обставин постують протестанти? Що для них піст – утримання від їжі, випробування сили волі, духовне тренування чи щось інше? Що дозволено і заборонено під час такого посту? Сьогодні про це розповідає пресвітер церкви «Благодать» Петро Наумець.

В Біблії про піст написано як мінімум 70 разів. Але люди часто сприймають піст не так, як вчить Біблія. Ніде про піст в Біблії окремо не написано, а тільки разом з молитвою. Бо піст і молитва тісно пов’язані між собою.
Піст – є інструментом надбання внутрішнього спокою! Піст –  це засіб перелаштування нашої душі на Божу хвилю!

І. ЗНАЧЕННЯ ПОСТУ
А. Піст не є духовним голодуванням
Відмова від їди просто так не означає, що людина перебуває в пості. Відмова від їди – це зовнішня складова посту. Але не це робить піст біблійним постом.
Біблія говорить про чотири види посту.
звичайний (стримання від їди, але не від води. Христос в пустелі, написано, не їв);
частковий (дієтичне обмеження, не повна відмова від їди. Так робив Даниїл, Іван Хреститель. Даниїл і його друзі їли овочі, все трав’яне, зелене. А Іван Хреститель їв сарану і дикий мед);
повний (повне стримання від їди і води. Так постився Ездра, написано: хліба не їв і води не пив. Цей піст може бути пів дня, день, два, три дні. Після трьох днів вже потрібна вода для організму. Цей піст практикують люди, які за станом здоров’я можуть це робити. Є люди, які хворіють, мами, які народили дитинку, то їм потрібно бути обережними);
надприродній (Мойсей був на горі 40 днів і ночей без хліба і води. Прожити стільки днів без хліба і води неможливо без Божого втручання. Бог має втрутитися у фізіологічні процеси нашого тіла, щоб підтримати його життя. А це чудо! Бог не вимагає від нас такого посту).
Бог вимагає від нас перші три види посту.
Б. Піст не є маніпулювання Богом зробити те, що нам хочеться.
Дехто пробує постом змінити Бога, Його волю, вимагаючи від Бога запланованої відповіді. Піст не міняє волю Божу і Його наміри.
В. Піст – це не «взятка Богу».
Дехто постом хоче заробити Божу прихильність до себе. Задобрити Бога. Це неправильно.
Г. Піст – це не релігійний обряд.
Бог перекреслює ритуали, обряди і каже, що вони не роблять піст постом. В людей була ціла процедура: «морити душу, гнути голову, стелити верету, сипати попіл». Піст – це не релігійний обряд.
Д. Піст не є панацеєю від всіх бід, хвороб, тривог, труднощів.
Дехто постом хоче отримати зцілення від хвороби себе чи рідних. Такі люди думають, що таким чином Бог побачить їх смирення і забере їх страждання. Це самообман.
Ж. Піст –  це не тільки стримання від їди.
Це стримання від багатьох інших речей. Це може торкатися  звичних бажань чи занять. Використання комп’ютера, бажання подивитися новини, телефонні розмови, сон, спілкування з друзями, телевізор, розваги, інтимні відносини.
Мартин Лой Джонс. «Піст, якщо ми хочемо його правильно розуміти, не повинен обмежуватися тільки питанням їди і пиття. Піст може включати в себе стримання навіть від всяких законних і правильних речей, заради конкретних духовних цілей. В нашому тілі є багато фізичних функцій, які досконалі і правильні, але по деяких причинах іноді їх потрібно контролювати».
Е. Піст не є самоціллю.
Піст має досягати Божу ціль. Люди помилково думають, що через піст можуть досягти своєї цілі. Біблія попереджує нас про небезпеку неправдивого, самоцентричного посту. Часто людина і тут себе обманює. Вона любить піст більше, ніж Бога.

ІІ. ЦІЛІ ПОСТУ
А. Ревна молитва.
Піст додає вогню нашим молитвам. Коли ми оголошуємо піст в церкві, ми обов’язково оголошуємо ціль посту. Ця ціль має пронизати нашу душу.
Піст і молитва – це нерозривні речі. Але між ними є велика різниця. Молитва – це не піст, і піст – це не молитва. Але вони одне одного доповнюють. Молитва – це прохання до Бога, а піст – це ревна молитва.
Людина, яка молиться і поститься, дає зрозуміти небесам, що істинно ревнує про ту чи іншу справу.
Б. Задоволенність душі в Бозі.
Задоволенність душі в Бозі якраз пробуджується тим фактом, що ми через піст, відмовляючись від їжі, надаємо перевагу Богові. Відмовляючись від їди в день посту, ми заявляємо, що Бог нам дорожчий, ніж їжа.
Практикуючи піст, показуймо, що наша душа любить Господа і хоче Ним насолоджуватися. Піст – це пошук Бога, якого ти любиш.
Піст і молитва мають за ціль розігріти нашу тугу за Богом. В корені кожного християнського поста лежить туга за Богом. Коли постимо, то потрібно відмовитися від найбільш приємного на час посту.
Цим ми заявляємо, що нашій душі потрібен тільки Ісус Христос.
В. Шукання Божого керівництва в конкретному питанні.
Піст – це вираз нашого бажання знати і розуміти волю Божу. Піст робить нас чутливими до Божого слова, і тими, що сприймають Божу волю.
Г. Вираз скорботи і смирення перед Богом.
Піст є виразом скорботи за гріх як особистий, так і за гріхи інших. Глибоке усвідомлення свого гріха і плач ради Бога – це якість справжнього християнина. Плач за гріх – це потрібний стан для кожного християнина.
Д. Покаяння і зміна життя.
Мова йде не тільки про наші відносини з іншими людьми. Мова іде про те, що є кайдани, які сковують наше життя. Це звички, які не дають нам простору.
Піст має за ціль звільнення нашої душі. Коли я пощусь, я прошу, благаю, настоюю на тому, щоб Бог змінив моє серце. Покаяння, яке є ціллю посту, воно змінює нашу душу, думки, почуття, волю. 
Ж. Перемога над спокусами і посвячення себе Богу.
Ісус Христос переміг гріх, і сам використовував піст, щоб перемогти спокуси. В часи спокус ми маємо потребу в особливій силі. А піст і молитва є особливою зброєю в боротьбі з спокусами.
Е. Підготовка до більш ревного служіння.
Християнин повинен вчитися не тільки відмовлятися від себе і зосереджуватися на Богові, але повинен служити іншим більш жертовно і з більшою любов’ю. Молячись і постячись за інших людей, ми маємо шукати можливість їм служити.
Є. Прохання про виконання Божих істин.
Біблія роками лежить забутою в домах християн. Люди не звертають уваги на багаті істини Біблії, і життя їхнє залишається сірим і нудним. Саме в час посту ми маємо ревно молитися про те, щоб читати Біблію, роздумувати над прочитаним і виконувати Слово Боже.

ІІІ. БЛАГОСЛОВЕННЯ ПОСТУ
Піст – це не обряд, ритуал, обуза, тяжкість. Бог хоче, щоб ми пережили благословення посту.
А. Боже світло і зцілення.
Сам Христос є світло і зціленням від хвороби, яка називається гріхом. Боже світло на душі, зцілення душевних ран – це благословення посту.
Б. Божа праведність і слава.
Мова йде про праведність, яку Бог дає по вірі. Саме піст допомагає нам ствердитись у праведності, подарованій Ісусом Христом. Ми часто звикаємо до якогось звичного, обрядового християнства.
А християнство – це надприродня віра. Ми дуже прагматичні, раціональні в нашому християнстві. В нас мало надприроднього, мало Божого керівництва, мало Його життя в нас.
В. Божа допомога і керівництво.
Іс. 58.9, 11. Тоді кликати будеш і Господь відповість, будеш кликати і Він скаже: Ось Я! Якщо віддалиш з-поміж себе ярмо, не будеш підносити пальця й казати лихого… і буде Господь тебе завжди провадити, і душу твою нагодує в посуху, кості твої позміцняє, і ти станеш, немов той напоєний сад, і мов джерело те, що води його не всихають!
Г. Боже відновлення.
Іс. 58.12. І руїни відвічні сини твої позабудовують, поставиш основи довічні, і будуть тебе називати: Замуровник пролому, направник шляхів для поселення!
Д. Божий спокій і радість в Ньому.
Практикуючи біблійний піст, ми отримуємо радість в Господі. Ось це є те найголовніше, що відбувається під час посту. Людина, яка має радість в Богові, ніколи не буде спокушуватися на дешеві радості навколо неї.
Людина, яка має радість в Богові, ніколи не дозволить надіти на себе вуздечку дешевої радості, яка вбиває душу і радість в Бозі.
У нас є щось любиме, я не кажу, що воно гріховне. Попробуймо відмовитися від нього хоч на день, ради Господа. «Фейсбук», «Інстаграм», «Стрічка новин» і т.п. Замініть їх на вивчення Святого Письма. Зробіть цьому піст, щоб насолоджуватися радістю в Господі.
Бог не відмінив піст для нас, сучасних християн. Він хоче, щоб піст мав місце в нашому християнському житті. Але це повинен бути ПІСТ БІБЛІЙНИЙ! Саме по цій причині Господь і залишив для нас цей ІНСТРУМЕНТ БЛАГОДАТІ, який Біблія називає ПІСТ!
Спілкувалася Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар