понеділок, 30 грудня 2019 р.


«Мрію дарувати чарівні посмішки» –
так каже наша юна землячка, талановита та розумна дівчина Анна Лясковець, з якою я поспілкувалася нещодавно з нагоди Міжнародного дня студентів.
Про Аню неодноразово писав «Дубровицький вісник», бо вона одна з найкращих випускниць Дубровицького НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ст.». Нагадаю, що у 2018 році дівчина чудово склала ЗНО, здобувши завдяки наполегливій праці та своїм природнім здібностям високі бали: хімія – 200, українська мова – 197,5, біологія – 193. Як розповідала Аня, свій успіх з хімії вона пов’язує співпрацею з прекрасним педагогом, знаною і шанованою Тамілою Валеріївною Ремезюк. Випускниця зазначила, що її наставниця – чудова вчителька і прекрасна людина, завдяки якій Аня і полюбила хімію.


Яке ж студентське життя однієї з найталановитіших юних дубровичанок? Розповідає Анна Лясковець:
– Коли вступила до Тернопільського національного медичного університету, не могла повірити, що моя мрія здійснилась. Я – студентка стоматологічного факультету. Підсумкові, прекроки, заліки, іспити – перший курс пролетів ніби один день. Якщо чесно, не можу сказати, що зараз, на другому курсі, важче, але він кардинально відрізняється від першого. У минулому році було складно звикати до нового оточення, ритму, а також самостійності. На першому курсі ми вивчали загальні дисципліни: анатомія, гістологія, медична біологія і хімія. Відповідно й складали іспити з цих предметів. У цьому й відмінність з медичним факультетом. Студенти того факультету складають ці іспити на 2 курсі, але оскільки ми вчимось 5 років, а не 6, то й повинні швидше освоїти програму. Це здається ніби краще, але постаратися для того треба чимало.
На другому курсі вивчаємо дитячу та терапевтичну стоматологію. Це для мене набагато цікавіше. У нашому університеті є окремий стоматологічний корпус, у якому містяться фантомні класи, де кожен студент може вивчати професію практично. Навчання мені дуже подобається, хоч моментами буває нелегко. Вільний час я проводжу разом з друзями. Разом з одногрупниками обожнюємо класно відпочивати після пар. Хоча іноді доводиться жертвувати частиною вільного часу – навчання у медичному вимагає немало старань і роботи.
Особливу роль для кожного студента відіграє місце проживання, для мене – це гуртожиток. Звичайно, спочатку було тяжко звикнути до умов, правил, але це все дрібниці, адже у гуртожитку дуже класно. По-перше, весело завжди, а по-друге, завжди знайдеться той, у кого можна позичити книжку, методичку і таке інше.
Я ні на хвилину не шкодувала, що обрала цей університет і знаю, що далі буде ще важче, однак, я ж йду до своєї мрії. Це головне! Рекомендую кожному випускнику добре подумати, яка саме професія йому до душі. Адже коли навчаєшся омріяному, то й все дається з гарним настроєм та значно легше.
А як твої знання з ліцею на фоні інших?
Додам, що у нашій групі зі мною навчається ще двоє моїх однокласників – Станіслав Сірко і Марія Шпаковська. Дехто з моїх однокласників також навчається на медичному факультеті нашого університету.
Це чудово, коли поруч є земляки, адже ми добре знаємося ще з ліцею. Всі мої одногрупники дуже сильні і наполегливі. Це випускники з різних областей України, всі намагаються якнайкраще навчатися, знання дуже треба в нашій професії. У мене гарний багаж знань ще з Дубровицького ліцею, тому в університеті навчання мені сприйнялось легше, бо я ще у Дубровиці звикла багато старатись і працювати над собою.
Зрозуміло, що майбутнім стоматологам дуже потрібні практичні навики. Пари з профільних стоматологічних дисциплін проводяться у фантомних класах, де у кожного студента є свій манекен, на якому можна практикуватись. Ми купуємо власні інструменти та навчальні щелепи, на яких треба працювати. Також наш університет має стоматологічну клініку, де студенти старших курсів можуть працювати і вчитись під наглядом викладачів університету.
Ось так цікаво навчаються майбутні стоматологи. Ця професія завжди була витребувана та шанована у суспільстві. Дуже нелегко вступити на державне навчання на цей факультет, бо у вузах за рахунок держави щорічно на «стоматології» навчаєься дуже мало студентів. Для вступу на державну форму навчання потрібні дуже високі бали ЗНО, як, наприклад, у Ані. А платне навчання на цій спеціальності дуже дороговартісне.
Насамкінець запитала дівчину, про що вона мріє. Майбутній стоматолог відповіда так: «Передусім хочу бачити своїх рідних завжди здоровими і щасливими, а також прагну здобути якісну освіту і в майбутньому високопрофесійно дарувати людям красиву посмішку».
Щиро дякую за цікаві відповіді!
Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

Пам’ятна зустріч у Польщі

Вже дванадцять років у Любліні проходить фестиваль «Україна у центрі Любліна», який представляє у Польщі українську культуру у різних галузях: це кіно, музика, фотовиставки, квести, зустрічі з відомими українськими письменниками і майстер-класи. Наша землячка, талановита Анна Яцута (донька Таїси Яцути) третій рік координує на фестивалі відділ промоції.


Для «Дубровицького вісника» Анна розповіла про особливо приємну зустріч у Польщі:
– Цього року ми довго думали, кого б запросити на музичну частину, і я вирішила познайомити нашу команду з чудовим гуртом Дмитра Самка.
Дмитра я знаю давно, ще зі шкільних районних конкурсів, частенько там зустрічалися. Потім вступили і навчалися в одному навчальному закладі (Київський національний університет культури і мистецтв), Діма – на режисурі, а я – на музичному). Але дізналися ми про це, як випадково зустрілися у гуртожитку. Ну і так товаришували собі землячка із земляком. Потім у нас були спільні друзі. Знаю початковий склад і репертуар його гурту.
Уже з Польщі я слідкувала за успіхами Дмитра Самка, його участю у «Голосі країни». Як і всі земляки переживала і вболівала за фіналіста шоу. І тут випала нагода запросити цю талановиту людину на наш фестиваль. Я сконтактувалася з Дімою, отримала згоду, і ось гурт «Auditoria» (так тепер називається гурт) у Любліні…
Знаю Дмитра як хлопця простого і доброго. Дуже була рада бачити його у Польщі. Познайомилася з його музичною командою, бо це вже інший склад (усі з Донецька, один він – западенець) – хороші, веселі і привітні хлопці. Взагалі вся їх команда чудова, працює з гуртом приємна менеджер Софія. Мені випала нагода бути ведучою  концерту, на якому виступали наші земляки. Людей прийшло багато, зокрема студенти-українці, які тут навчаються. Зустріли гурт дуже тепло, весь вечір панувала тепла і драйвова атмосфера, хлопці розкрутили і зарядили енергією всіх, лунало «на біс»! Після ми поспілкувалися гарно, ще більше перезнайомилися. Приємно, що маю такого талановитого земляка, який гідно представляє Україну на міжнародних теренах.

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар