понеділок, 30 грудня 2019 р.


МЕРЗНУТИ ЕКОНОМНІШЕ, АЛЕ ЛІКУВАТИ ЗАСТУДУ ТЕЖ НЕДЕШЕВО...
Минулий понеділок збадьорив неабияким пониженням температури та прилякав раннім снігом. Відтак поцікавилися, чи готові до роботи в умовах похолодання наші освітні та медичні заклади? Чи не вирішило їхнє керівництво, що економніше померзнути? Тим паче в сусідніх районах опалювальний сезон розпочали раніше.

Як зазначив міський голова Богдан Микульський, дубровицькі дошкільні заклади також почали прогрівати з першими атмосферними заморозками, принаймні міська рада вирішила на цьому не заощаджувати. Гроші для опалення садочків закладені, варто їхнім керівникам було звернутися із відповідною заявкою до «Теплосервісу», і опалення стартувало. Тож пуски-наладки систем опалення в садках розпочали раніше звичного 15 жовтня.
Щодо шкіл, то, як зазначила начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк, нині питання обігріву в безпосередній компетенції керівників навчальних закладів. Відтак тільки від них залежить, який температурний режим в стінах шкіл. Опалювальний сезон ще не розпочинали, але... Виручає те ж випробування систем опалення. Кілька годин їх роботи цілком достатньо для підтримання комфортної температури. Педагоги з міської ЗОШ №1 та Берестя констатували, що в їхніх котельнях з понеділка вже протоплювали, тож в класах було тепло. Не було нарікань на температурний режим і в Кривиці. Як зазначила наша недавня інтерв’юєрка Світлана Міщур: «У нас пічне опалення. Тільки став опускатися стовпчик термометра, почали пропалювати в класах, особливо це актуально для молодшої школи. За вікном може бути зимно, але грубка у нашому класі вже давно привітно-тепла. Позаймаємося на фізкультурі й до неї тулимося, щоб не захопили спрілі малята застуди». Розпочали з понеділка опалення дитячих садків і в Орв’яниці та Милячі. «В школі опалення розпочнеться традиційно з 15 жовтня. Як на мене, в класних кімнатах цілком задовільний температурний режим», – розповіла директор Миляцького НВК Світлана Охмак. І названі заклади не виключення. Просто вони потрапили у наше вибіркове опитування.
Раніше розпочали опалювальний сезон в центральній районній лікарні. «У нас він стартував ще минулого четверга, 3 жовтня. Оскільки маємо дотримуватися для комфортного перебування хворих, а це ж інколи зовсім прикуті до ліжка люди, певних санітарних норм, що включають в тому числі й відповідну температуру в палатах, з першими холодами звернулися до комунальників з проханням подати тепло. Тож на пацієнтах погодні примхи не позначилися», – зазначила заступник головного лікаря Наталія Мединська.
Останнім часом питання дотримання температурного режиму в освітніх та медичних закладах для нашого району є вкрай актуальним. Надто повчальними є минулі уроки, коли садочки посеред зими змушені були припиняти роботу через неполадки в опалювальних системах та школи йти на вимушені канікули через брак коштів на опалення. Та й ОРВІ почало вже лютувати. Тільки минулими вихідними до дитячої консультації на прийом до чергового лікаря Галини Салівонової звернулося більше 20 мешканців району зі скаргами на симптоми застуди у їхніх синів та доньок. А лікувати їх ой, як недешево...
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар