понеділок, 30 грудня 2019 р.


ЗІРКОЮ НА НЕБІ БУДЕ БІЛЬШЕ

З сумом дізналася, що не стало у світі прекрасної, творчої, мега-позитивної, щирої і доброї Людини – Олексієвець Уляни Кузьмівни! Баба Маня – так з любов’ю називали всі найстаршу учасницю родинного колективу Олексієвців із Залужжя.

Бабу Маню любили всі, хто Її знав, бо сонця у Її душі вистачало на кожного. Сумного Вона вміла розвеселити, розчарованого – заспокоїти, занепокоєного – підтримати. Просто сонця у душі цієї сільської жінки-трудівниці було дуже багато. А щедра поліська земля і Господь Бог нагородили Уляну Кузьмівну не лише трудолюбством, щирим серцем, а й великим талантом.
Здається, зовсім недавно на сторінках газети я, вустами доньки баби Мані – Галини Котяш, розповіла про цю прекрасну Матір, Бабусю, Прабабусю, про Артистку з народу, яка несла красу української пісні у світ.
А Її щира гра на бубні, а неперевершені частівки з поліським діалектом? Виступи баби Мані викликали захоплення і щирі оплески глядачів на районних та обласних сценах.
Галина Котяш розповідала: «У селі, на нашій вулиці, маму називали Манєю, таке у неї і сценічне ім’я. Разом з татом (покійним) Пилипом Григоровичем Олексієвцем мама виростила шестеро дітей: три сини та три доньки. Нам всім прищепили батьки любов до творчості, всім передали свої таланти.
Ви ж знаєте, як жилося і живеться у селі, все життя – в праці. Трудилася мама телятницею, дояркою, в ланку ходила. Робота від зорі до зорі. Але пісню і творчість мама завжди любила і любить».
До останнього баба Маня (Їй було 84) їздила по фестивалях, презентувала з родинним ансамблем Олексієвців творчість Дубровиччини.
Вона була Зіркою народного Залузького мистецва, Зіркою української поліської культури. Вона була Зіркою для великої і люблячої родини… По собі залишила баба Маня велику творчу спадщину, а найголовніший Її скарб, що залишиться на землі – це шестеро дітей, 17 онуків та 15 правнуків. І для своєї родини тепер мама, бабуся та прабабуся світитиме Зіркою. Що ж і на небі треба Зорі.
Треба такі ясні Зорі. Але на Землі однією світлою, талановитою Людиною-Зорею стало менше. Щирі співчуття всій великій та творчій родині Уляни Кузьмівни Олексієвець.
Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар