понеділок, 30 грудня 2019 р.


14 жовтня – велике свято для справжніх козаків
та незаміжніх дівчат

Божа Матір, захисти нас своїм омофором!
Існує кілька легенд про це красиве осіннє свято, коли православні християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці – 14 жовтня.
За однією з них, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я – Царгород (Константинополь), намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.
Вражені побаченим Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.
За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

Хочеш заміж? Шукай ікону Святої Покрови
у церкві!
В Київській Русі з Покрови починали святкувати весілля, а дівчата ходили молитися в церкву, щоб Господь дав їм хороших женихів.
За народною прикметою, якщо на Покрову буде сніг – більше пар вирішать одружитися у наступному році.
Якщо незаміжні дівчата на свято Покрови побувають із смиренним серцем у церкві, помоляться до ікони Матері Божої про свою долю та поставлять свічку – буде їм щастя і чоловік хороший. Тільки, йдучи до храму, не забудьте примовляння, яке треба сказати 7 разів: «Свята Покровонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покровонько, покрий Матір-Землю сиру і мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою», «Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку чи в онучу – най ся дівкою не мучу!». Обирайте те, яке до вподоби – і у добру путь!
До речі, для певності, кажуть, варто завітати саме до храму Святої Покрови. Такий, до речі, є в Бересті.

Запануємо і ми, браття, у своїй сторонці!
День українського козацтва також відзначають 14 жовтня. Вперше козацькі військові формування з’явилися у 15 столітті. А вже у 16 столітті козацьке військо створило свою державу, Запорізьку Січ – своєрідну республіку. Але в 1775 році, за указом імператриці Катерини II, Січ була ліквідована. Відродження козацтва відбулося аж  в 90-х роках минулого століття, коли Президентом України підписані Укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки» і, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».
До слова, саме на Святу Покрову  було засновано й Українську Повстанську Армію, яка досі вважається найбільшою добровольчою армією в світі. Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в місті Сарни.
Загальна кількість бійців УПА різними джерелами оцінюється по-різному. Для російських і польських характерно применшення (до 10-20 тисяч бійців), для націоналістично українських – сильне перебільшення (від 200 до 500 тис.). Німецькі офіційні документи приводили цифру 100-200 тис. чоловік на 1944 рік. Ця оцінка часто зустрічається в працях істориків на Заході. Комісія Національної академії наук України (1997-2004) надала число від 25 до 100 тис. чоловік в різні періоди.
Але ще більшої ваги це свято набуло, коли з 2014 року 14 жовтня почали відзначати День захисника України, і він став державним святом України.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар