понеділок, 30 грудня 2019 р.


А ми тую козацькую славу відродимо…

Оскільки Покрова Пресвятої Богородиці – насамперед релігійне свято, то й провідна роль у його відзначенні належить духовенству. Принаймні саме такої позиції духовні отці Православної Церкви України. Тому в переддень великого християнського свята релігійні громади чотирьох церков ПЦУ спільно молилися за упокій душ Героїв Української повстанської армії, які поховані на кургані за Курашем.



Постійно беруть участь в цих меморіальних заходах міський голова Богдан Микульський, районний військовий комісар Анатолій Білаш, учасники АТО, уся небайдужа громадськість району. Було велилюдно на кургані й минулої неділі. Тим більше й погода порадувала сонячною дниною.
Звичайно, натхненниками дійства були очільники місцевих громад: Бережницький та Соломіївський сільські голови Мирослав Кремезь та Олег Білотіл. Саме завдяки організаторським зусиллям цих двох справжніх патріотів нашої України з кожним роком вшанування пам’яті похованих тут борців за незалежність України проходить все масштабніше. Чого варта тільки реконструкція самого меморіального комплексу, проведена минулоріч спільно місцевою владою та ветеранськими, окремими партійними організаціями. Хто пригадує, то наша газета розповідала про це грандіозне облаштування могили вояків УПА під Курашем.
Цього року вшанування їх пам’яті відбулося в новому форматі. Релігійні громади навколишніх сіл хресним ходом, з хоругвами, молитвами пройшли до кургану. Там священики відслужили спільно молебень за упокій душ вірних синів України. Гарні слова про всіх борців за незалежність України – козаків, вояків УПА, теперішніх воїнів ЗСУ, які відстоюють територіальну цілісність нашої Батьківщини на Сході – сказав настоятель церкви села Орв’яниця отець Богдан. В кожному слові священика відчувалося, наскільки близька і болюча йому ця тема. Адже і його син був учасником АТО.
Духовний Гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» співали всім товариством. А могилу заквітчали різнобарв’ям хризантем.
Дуже трепетно говорив про своїх полеглих побратимів шанований Степан Бакунець: «Ще раз принагідно щиро дякую всім, хто допоміг упорядкувати цю могилу. Тут спочивають чотирнадцять справжніх синів України, які свої молоді голови зложили за неї. Бо саме та відданість ідеї, з якою ми виступали одразу проти двох потужних імперій – Німеччини та Радянського Союзу – змогла втримати нашу мову, нашу віру і нашу країну.
Я вдячний безмежно Богу за те, що зберіг мене у ті страшні часи війни, зберіг у сталінських катівнях і таборах. Та ще дав мені можливість дожити до глибокої старості і бачити Україну вільною і незалежною. Попереду багато роботи і перешкод. Наше покоління ціною власного життя здобуло незалежність для України і передало її вам. Завдання вашого покоління – зберегти її і розбудувати. Будьте дружні та згуртовані. Просіть у Бога, і він дасть. Хай наш український дух не зламає жоден ворог. Ми славна нація великої держави.
Минув той час, коли вітання «Слава Україні» говорили пошепки. Тепер ми маємо право говорити та молитися рідною мовою, співати свою пісню, вітатися своїм привітанням».
А як гарно заспівав ветеран зі своєю дружиною Катериною повстанську пісню «Там під Львівським замком»…
Було ще багато віршів та пісень від вихованців Орв’яницького НВК та солістів Бережницького будинку культури, виступили також уродженка села Кураш, а нині керівник Сарненської  районної організації об’єднання «Просвіта» поетеса і публіцистка Надія Свищевська, голова районної організації ВОВ Василь Яремчук, сільські голови Олег Білотіл та Мирослав Кремезь.
І куліш на природі смакував по-особливому. До слова, вже другий рік поспіль допомагає організувати це частування комунальна служба міської ради.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар