понеділок, 30 грудня 2019 р.


Факсимільна копія Пересопницького Євангелія віднедавна є у Дубровицькому районі



Минулої неділі, завдячуючи благочинному церков УПЦ Дубровицького району прот. Миколі Іваничку, я познайомилася з цією священною книгою у затишній капличці села Ясинець. Відразу скажу, що вражає краса видання: розкішна книга, вагою 9 кг 300 гр, писана пізнім уставом, форматом 380х240 мм. Видання складається з 482 аркушів. Рукопис багато орнаментований різнокольоровими з золотом заставками, мініатюрами, ініціалами, кінцівками з українськими мотивами.
Як потрапила унікальна копія в наш район? Як розповідає благочинний, Дубровиччина заслуговує мати таке факсимільне видання, бо до створення Пересопницького Євангелія причетна княгиня Анастасія Заславська (уроджена Гольшанська), коштом якої здійснювався переклад та написання Євангелія на зрозумілу для українців мову. Пересопницьке Євангеліє називають феноменом. Адже це перший відомий переклад Святого Письма народною мовою, який є шедевром рукописного мистецтва. Він також став символом державності - саме на Пересопницькому Євангелії приймають урочисту присягу президенти України. Це розкішна книга, написана 456 років тому. Мати копію такої святині у нашому краї – це благо для Полісся, хочеться, щоб Євангелія ще більше долучило нас до духовної спадщини нашого народу. Додало нам всім боголюбові.
Зважаючи на історичну та духовну цінність книги, отець Микола звернувся до Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія з проханням передати у наш край копію Пересопницького Євангелія. У своєму листі він аргументував, чому Дубровиччина – батьківщина Анастасії Заславської - гідна мати копію такої духовної книги.
Митрополит Онуфрій відгукнувся на прохання благочинного з Полісся і передав факсимільну копію у наш край через свящ. Георгія Іваничка (сина благочинного). Блаженніший побажав, щоб передане Євангеліє ще більш наповнювало духовністю наші серця, наші сім’ї, наш край! «Нехай Господь благословить Полісся і його жителів», - сказав Блаженніший.
Благочинний отець Микола зазначив, що ознайомитися з факсимільною копією Пересопницького Євангелія можуть всі жителі краю. Наразі воно перебуває в отця Миколи. А як буде збудовано собор на честь святої діви Іуліанії в Дубровиці, то факсимільну копію Євангелія буде передано туди. Також священнослужителі району можуть взяти високодуховну книгу до своїх храмів, щоб прихожани могли, на власні очі, побачити її красу і помолитися перед Євангелієм. Добре було б, якби ознайомилися з видатною спадщиною духовного життя школярі, які вивчають нашу історію. Дуже приємно, що наш край збагатився на чудову копію всесвітньо знаної духовної святині.
Нагадаю, що у музеї села Пересопниця на Рівненщині, є лише частина факсимільної копії Пересопницького Євангелія.
Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар