понеділок, 30 грудня 2019 р.


СПІЗНИВСЯ НА П’ЯТЬ ХВИЛИН – ВТРАТИВ РОБОТУ:
ЩО ОЧІКУВАТИ ВІД НОВОГО ТРУДОВОГО КОДЕКСУ
У стінах Верховної Ради України кипить робота над розробкою нового Трудового кодексу. Народні депутати пропонують немало нововведень, які повинні відповідати викликам сучасного світу в сфері взаємовідносин між роботодавцем і найманим співробітником.
У новому проекті планують збільшити українцям відпустку, спростити процедуру звільнення співробітників, ввести атестацію і навіть прописати процедуру проведення страйків. Однак експерти вважають, що новий Трудовий кодекс більше враховує інтереси роботодавця, ніж найманого працівника. Адже з його введенням стане більше приводів для звільнення, скоротять пільги і збільшать кількість робочих годин.
Підготувати законопроект нардепи планують вже до кінця вересня. Поки що проаналізуємо, що ж нам пропонують.

Збільшення терміну відпустки
Почнемо з приємного. Ймовірно, що в новому Трудовому кодексі термін офіційної оплачуваної відпустки збільшиться на 4 дня – до 28 днів, замість 24, які є зараз. Проте не поспішайте радіти. До складу цих 28 днів планують включити сім-десять, так званих, «хворих днів», коли людина може зателефонувати і сказати, що вона не виходить на роботу через хворобу, вигоряння, стрес і т.ін.
Перевищення цього терміну вирішуватиметься між роботодавцем і співробітником індивідуально.
Додаткові виплати
Ще однією приємною новиною є те, що в новому Кодексі планують встановити розмір матеріальної компенсації у разі звільнення працівника. Розглядається варіант, який передбачає виплату звільненому роботодавцем співробітнику компенсації в розмірі двох заробітних плат.
Крім цього, нардепи збираються визначити розмір компенсації за виробничі травми. Наразі планується, що вони включатимуть лікування в приватних клініках, протезування, переобладнання житла в разі втрати функціональності, а також компенсацію недоотриманого прибутку і моральної шкоди.
Також планують розробити спеціальну класифікацію для людей з інвалідністю, щоб їм не могли неправомірно відмовляти в прийомі на роботу.
Звільнення від податків
Теж хороша новина як для роботодавця, так і для молодих фахівців. Новим Трудовим кодексом пропонується звільнити громадян до 26 років від сплати податку на доходи фізичних осіб, що може сприяти працевлаштуванню молодих кадрів.
Від сплати ЄСВ роботодавці можуть звільнитися також в разі надання співробітникам додаткових благ, як-от, пенсійне забезпечення або медична страховка, або ж компенсація проїзду та інше.
Збільшать кількість робочих годин,
введуть сієсту і легалізують фрілансерів
Пропоноване збільшення тривалості робочого дня з 8 до 12 години викликало чимало розмов і побоювань щодо примусових переробок з боку роботодавця. Однак розробники проекту заспокоюють: збільшення тривалості робочого дня має здійснюватися за письмовою згодою працівника. Крім того, передбачено обмеження щодо кількості переробок - не більше 150 або 170 годин на рік.
Головна перевага такої новації – перерахунок оплати праці відповідно до реально відпрацьованого часу.
Зараз ведеться дискусія і про збільшення обіду до чотирьох годин для окремих професій. Але це зовсім не означає, що таким чином скоротяться робочі години. Співробітникові в будь-якому випадку доведеться відпрацювати належних 8 годин, але серед дня він зможе організувати собі 4-годинну сієсту.
Ще одне нововведення – легалізація віддаленої роботи. Зараз вона де-факто не регулюється законом. Після прийняття проекту, фрілансери зможуть працювати офіційно отримати статус працевлаштованих.
Дозволять страйкувати
Співробітники підприємств повинні мати право відстоювати свої права, в тому числі і за допомогою страйків.
Разом з тим у Кодексі буде прописано право роботодавця не платити зарплату страйкуючим або зовсім їх звільнити.
Дозволять звільняти вагітних
Народні депутати пропонують прибрати з нового КЗпП пільгу про неможливість звільнення вагітних, і пріоритети для звільнення або збереження робочого місця на час декрету надають роботодавцю.
У світовій практиці звільнення вагітних жінок – це нормальне явище. Але не можна сказати, що вони менш соціально захищені, просто вагітні жінки та жінки з дітьми мають права для працевлаштування нарівні з іншими.
Однак є такі моменти, коли жінки, вже маючи намір завагітніти, навмисно влаштовуються на роботу, щоб просто потім отримати декретні виплати. Так, можливо це пов’язано з такими прецедентами, і роботодавці, стикаючись з таким досвідом, хочуть себе захистити.
Те ж стосується й інших пільговиків, наприклад, воїнів АТО, яким роботодавець зобов’язаний зберегти робоче місце і заробітну плату в разі призову, а також людей з інвалідністю.
Нові підстави для звільнень
Згідно з чинним Трудовим кодексом зараз причини для звільнення працівника строго обмежені, так роботодавець може вас звільнити через прогул (був відсутній три години роботи), виявлення невідповідності працівника займаній посаді і систематичне невиконання зобов’язань (і перше, і друге ще потрібно довести), поява на робочому місці в нетверезому стані та злодійство.
Зараз же законопроектом пропонується звільняти за порушення трудової дисципліни, комерційної таємниці і відстороняти від роботи нещеплених. А роботодавці просять дозволити тестувати своїх працівників, перевіряти їх рівень професіоналізму і звільняти тих, хто не підходить тощо. Загалом нових підстав для звільнення тепер чимала кількість. Це може привести до серйозних маніпуляцій з боку роботодавців. Звільнити зможуть за: незадовільний стан здоров’я; незадовільну кваліфікацію, яка підтверджується атестацією; відмову від щеплення або проходження медичного огляду; втрату працездатності; порушення «нормальної роботи»; через обман. Дозволяється відеоспостереження за працівниками.
З позитивного, тепер повідомляти про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше – за 2 тижні. Зробити це можна буде електронною поштою, а не особистою присутністю.
«Дні пухової ковдри»
Поклавши руку на серце, кожен скаже, дуже мало людей використовують 100% відпустки, тобто навіть ті 24 дні вони не відпочивають, і навряд, чи вони використовують 28 днів. Особливо це стосується тих працівників, чий заробіток прив’язаний до певного виробітку.
Якщо говорити про оптимальний варіант, то не менше 5 робочих днів, крім відпустки, так званого «дня пухової ковдри» задовольнить багатьох. У ці дні працівник може взяти собі вихідний без надання лікарняного листа.
Існує й емоційне вигорання, коли ніякий лікар не поставить вам з цього приводу діагноз і не надасть лікарняний. Але це проблема сучасності, і з цим треба рахуватися.
Атестація з боку роботодавця
Теоретично це нормальна норма. Можлива ситуація, коли людина не відповідає займаній посаді. Коли робота, за яку працівник береться, вимагає вищої кваліфікації, аніж той має.  У чинному Трудовому кодексі є пункт про можливість звільнення людини, якщо він не відповідає займаній посаді, але по факту це практично неможливо довести.
Атестація уможливлює звільнення співробітника, якщо він не відповідає займаній посаді. Однак повинен бути чітко регламентований термін проведення атестації і скільки разів на рік її можна проводити, перелік питань, що відповідають тій чи іншій кваліфікації працівника. В іншому випадку, це може стати простором для зловживання з боку роботодавця. Адже при «потребі» робітника можуть відправляти на атестацію хоч щотижня, і задавати такі питання, які не входять в зону його компетенції. Або в принципі поставлені таким чином, що на них буде важко дати відповідь.
Підготувала Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар