понеділок, 30 грудня 2019 р.


За доплатами – у суд?

У 2017-му юрист Володимир Пилипенко підрахував, що закон, який мав би гарантувати соціальний захист чорнобильців, змінювали 53 рази! Додайте за ці три роки ще з десяток поправок. І всі переважно в бік погіршення. Людей позбавили багатьох пільг, познімали надбавки. Сьогодні все, що їм залишається – це битися із системою в судах, намагаючись відновити хоч якусь справедливість.
Останні тижні в Дубровиці ознаменувалися саме такою судовою лихоманкою. У Пенсійному фонді – довжелезні черги. Люди в надії отримати доплати до пенсії. Які саме, поспілкувавшись з юридичним фахівцем, спробували розібратись?
Суть – у двох статтях закону
Почнемо з того, що всі пільги гарно прописані в Законі «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Та на практиці виявляється, що державній скарбниці вигідніше економити на чорнобильцях. Тому обіцяні привілеї зазвичай вчасно «прибираються». У 2014 році пішло по-іншому сценарію. Коли Верховна Рада тоді приймала  держбюджет, в ньому не було передбачено обмежень щодо застосування двох статтей  «чорнобильського закону» – 39 і 51. Вони передусім стосуються пенсіонерів за віком. Бо подібна ситуація і з тими, хто отримує пенсію по інвалідності, пов’язаної з ЧАЕС. Ідеться про інші частини закону, але суть одна й та сама. Власне ці дві статті передбачають додаткові виплати чорнобильцям-пенсіонерам. Наприклад, згідно з 39-ою людина має право на доплату у розмірі двох мінімальних зарплат. А стаття 51-ша говорить, що особі, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, приміром, 3 категорії, за законом гарантується до основного виду пенсійного забезпечення ще плюс доплата у розмірі 30% від мінімальної пенсії.
Такі «вільності» законодавства проіснували недовго – лише з січня по друге серпня 2014 року. Потім норми швиденько скасували і прибрали із закону. Відтак зараз пенсіонери вимагають здійснити перерахунок пенсій за ці сім місяців 2014-го. І провести відповідні виплати.
Варто додати, що тоді Пенсійний фонд таки нараховував доплати, але в меншому розмірі. Він керувався постановою, а паралельно з нею діяв закон. А оскільки він має вищу юридичну силу і там зазначені більші суми, це й стає основною причиною позовів.

2014-ий? Чому ж ажіотаж піднявся тільки зараз?
Про це мало хто знав. Допоки з потужною хвилею не запрацювало «сарафанне радіо». Люди один одному переповідають, пояснюють, дають приклади заяв. Про це говорять в маршрутках, в чергах, в лікарні. І як результат – всі масово йдуть до «пенсійного». Багато хто наводить приклад 2011 року. Тоді була схожа ситуація. Громадяни так само позивалися, дуже довго судились і все ж отримали доплати до пенсії. Але лиш уявіть – ця судова тяганина тривала вісім років. Дехто просто не дожив до її закінчення, бо подавали до суду люди різного віку. Гроші звичайно не пропали, їх мають право отримати спадкоємці.
Так і зараз пенсіонери сподіваються на «хепіенд». Та треба пам’ятати, що останнє слово все-таки за судом.
План дій: що робити, куди звертатися, де подавати заяву
Відбувається оскарження дій Пенсійного фонду. Тому найперше людина має звернутися із заявою саме туди. В ній вказує, чим аргументує прохання перерахувати пенсію, на які норми посилається. Пенсійний фонд в свою чергу повинен надати відповідь – він або здійснить виплати в добровільному порядку, або відмовляє в перерахунку. Цю відмову можна оскаржити у судді, подавши відповідний позов. І вже за його рішенням зобов’язати Пенсійний фонд виплатити гроші. Наразі такі справи розглядає Рівненський окружний адміністративний суд. От власне такий порядок.

Скільки доведеться витратити  коштів на судову тяганину?
Нині за одну позовну вимогу судовий збір становить 768,40 грн. Але треба врахувати, що пенсіонер за віком позивається з приводу статтей 39 і 51, а це дві різні позовні вимоги. Тож в результаті сума виходить немаленька. Якщо людина належить до 1 чи 2 категорії постраждалих внаслідок ЧАЕС або є інвалідом 1 чи 2 групи, він звільняється від сплати судового збору.

Розгляд справ «на паузі»
Про які суми доплат йдеться, нічого не можемо сказати. Як і про те, чи є позитивні рішення. Принаймні особисто нічого такого не чули. Якщо комусь з наших читачів раніше пощастило «відвоювати» гроші, дайте знати. З цікавістю про ваш досвід напишемо. Наразі знаємо, що суд призупинив провадження в цих справах за клопотанням Пенсійного фонду. Згідно з положенням, до адмінсуду для захисту своїх прав треба звернутися в шестимісячний строк з дня, коли  особа дізналась або повинна була дізнатись про їх порушення. Тому розгляд позовів буде «на паузі», допоки Велика Палата Верховного Суду вирішуватиме, чи доцільно  застосовувати цю норму в справах про перерахунок пенсійних доплат.

Подібних  юридичних колізій є чимало. Якби був один закон з чітко прописаними «правилами гри» - хто і на що заслуговує, то можливо він справно й виконувався б. А так разом із законом діє купа указів, постанов, які подекуди суперечать один одному. Що створює благодатний грунт  для старого, добре відомого правила: «Закон як дишло, куди повернеш – туди й вийшло…».

Підготувала Леся Кондратик.


Немає коментарів:

Дописати коментар