понеділок, 30 грудня 2019 р.


Про борги, аліменти та будні держвиконавців

Виграти судову справу – ще не означає домогтися правоти. Бо для багатьох порушників навіть рішення Феміди – не аргумент. І тоді вся надія на державну виконавчу службу. Вона згідно з законом намагається  довести справу до логічного завершення – стягнути з боржника відсуджені гроші та втілити право людини на виконання судового рішення. Тож про будні виконавців й не тільки спілкуємось з начальником районного відділу виконавчої служби Іриною Вікторівною Голякою.


Наша розмова майже збіглась з Вашим професійним святом? Розкажіть, яким був 2019-тий для державних виконавців Дубровиччини?
2019 рік приніс нам багато змін. Запрацювали автоматизовані системи, які забезпечують взаємодію між виконавчою службою та банками, поліцією, фіскальною службою тощо. Тому сьогодні державному виконавцю не треба чекати місяці, аби надійшла відповідь від відповідного органу про виконання його постанови. Це, безумовно, сприяє швидшому здійсненню того чи іншого рішення. Також ліквідовуються територіальні управління юстиції в областях. Натомість створено шість міжрегіональних. Ми будемо відноситись до Західного міжрегіонального управління юстиції у місті Львів. Звичайно, такі зміни не проходять непомітно. Та на наших службових обов’язках це не позначиться.
Щодо стягнення коштів, які були сплачені боржниками на депозитний рахунок відділу, то за останні роки суми зросли більше ніж у два рази: 2017-ий – 1 679 139 грн.; 2018-ий – 4 476 320 грн., 2019-ий – 4 155 491 грн. А ще є кошти, які боржники погашали напряму стягувачам.
В кожній професії є своя зворотня сторона. Із якими труднощами стикаєтесь?
Робота виконавця вимагає тяжкої та сумлінної праці, адже кожен день маємо справу з конкретним юридичним випадком, за яким дуже часто стоїть доля людини. Звичайно, коли немає очікуваних результатів – прикро. На це є об’єктиві причини, наприклад, відсутність у боржника джерел доходу, коштів, майна, на які державний виконавець міг би звернути стягнення. Тоді не одразу можна відновити порушені права людини. Разом з тим, і стягувач має пам’ятати, що виконавча служба не колекторська агенція з «вибивання» боргів, а державний орган, що діє виключно з дотриманням чинного законодавства.
Неприємний осад залишається і від реакції боржників на виклики державних виконавців. Коли людину штрафували, присуджували пеню за кредитним договором чи визначали інші зобов’язання, бажання доводити свою правоту не було. А от прийти до виконавця-жінки, і розказувати, що я білий і пухнастий герой, який зробить вам неприємності – це будь ласка. Звісно, після такого спілкування  життєвого оптимізму не додається.
Стягнення боргів  через несплату зарплатні, аліментів, комуналки – те, чим займаються виконавці. Почнемо з останнього. Чи багато в нашому районі людей, яких суд зобов’язав повернути борги за комунальні платежі?
Наразі є 35 проваджень на суму більше 100 тис. грн. Найбільші борги зі сплати за тепло- та електроенергію. Вже встановлено джерела доходів 21 особи та звернуто стягнення на них. Звичайно, суми відрахувань невеликі з огляду на розмір пенсій та заробітних плат, однак вони стягуються.
Пам’ятаю, була резонансна справа на Харківщині, коли за багаторічні борги за комуналку держвиконавці вилучили квартиру. Скільки ж сьогодні треба заборгувати за компослуги, щоб загрожувала втрата житла?
Якщо сума боргу перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (наразі вона становить 4173 гривні, а отже це 83,5 тисячі гривень – авт.). У разі, коли сума менша, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване, не здійснюється. Відтак виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна. В першу чергу це може бути окрема від будинку земельна ділянка, інше приміщення, що належить боржнику. В останню – дім чи квартира, де він фактично проживає.
До того ж звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна.
В наш непростий час борги із зарплати – дуже болюче питання. Чи є такі випадки?
На сьогодні такі виконавчі провадження відсутні. З початку року виконувався один виконавчий документ про стягнення заборгованості із заробітної плати з комунального підприємства.
А як щодо банківських боржників? Державні виконавці цим теж займаються?
Так. Дана категорія становить немалий відсоток. Виконуємо такі рішення згідно з відповідним законом. Це не завжди приємно для боржника, адже одразу арештовується майно, яке він має зараз і на  яке набуде право власності в майбутньому, блокуються банківські рахунки. У випадках, коли встановлюється його джерело доходу (заробітна плата, пенсія), державний виконавець виносить постанову про звернення стягнення з таких виплат у розмірі 20%.
Зараз банки пропонують своєрідні програми «лояльності». Якщо боржник зацікавлений в тому, щоб жити без, м’яко кажучи, «незручностей», пов’язаних з примусовим виконанням, то звертається до банку для реструктуризації боргу (внесення змін до договору щодо оплати та термінів – авт.). Часто відбувається прощення банком певних сум. З цього роблю висновок, що ті, хто шукає вихід з неприємної ситуації – знаходять його, а ті, що вважають, що виконавча з них нічого не стягне, адже в них нічого нема – помиляються. Життя не стоїть на місці. Сьогодні одні обставини, а завтра ви влаштовуєтеся на роботу, отримуєте спадщину чи дарунок, і на додачу - неприємності. Я б, наприклад, не хотіла прийти на омріяне місце роботи і після отримання першої зарплатні пояснювати керівнику, що виконавча вимагає перераховувати кошти, бо я боржник. Погодьтеся, не найкраща характеристика для людини, що здобуває авторитет в новому колективі.
Напевно, найбільше цікавить читачів стягнення аліментів.  Ще з минулого року юстиція почала активно боротися із недобросовісними  батьками, які «забувають», що в них є дитина. Що неплатникам загрожує – обмеження, штрафи?..
За наявності заборгованості зі сплати аліментів більше ніж за чотири місяці (для дитини з інвалідністю – три місяці) виконавець може  винести постанову про застосування таких тимчасових обмежень: на виїзд за межі України, на  керування транспортними засобами, на користування вогнепальною, мисливською, пневматичною та деякими іншими видами зброї, на право полювання. Усі ці обмеження діють до повного погашення заборгованості.
Крім того, боржника можуть оштрафувати. Якщо один з батьків рік не платить аліменти, то штраф буде 20% від суми заборгованості; 2 роки – 30%, 3 роки – 50%.
Також згідно з Кодексом України про адмінпорушення, якщо аліменти не сплачувати півроку з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, то боржника зобов’яжуть до суспільно корисних робіт від ста двадцяти до двохсот сорока годин.
Деякі виправдовуються, мовляв, не маю роботи, грошей, тому нічим платити?  Чи є управа й  на них?
Саме в подібних  випадках найдієвішим методом  є застосування суспільно корисних робіт. Рішення про накладення такого стягнення приймає суд за складеним виконавцем протоколом про вчинення адмінпорушення. В 2019 році таких рішень задоволено 45.  Складено 121 протокол. Однак не всі вони подані до суду, оскільки боржник сплатив борг   або ж навпаки  не з’являвся на судові засідання. І хоча  за присуджених 120 годин таких  робіт він не заробляє достатніх коштів для погашення всієї заборгованості, проте усвідомлює, що, як Ви сказали, управа на нього є. Фінансують суспільно корисні роботи органи місцевого самоврядування. Це не завжди просто для бюджетів через брак коштів. Та варто відзначити, що сільські та міська рада на роботу беруть і зарплатню на погашення аліментів виплачують. Якщо боржник ухиляється  і від цього покарання, його чекає адміністративний арешт. Через злісне ухиляння  може загрожувати позбавлення волі на строк до 2 років.
Не так давно запрацював публічний реєстр боржників, в тому числі і  з аліментів. У народі його прозвали «дошкою ганьби». Скільки у ньому людей з нашого району?
Це своєрідна база даних, де зібрано та систематизовано інформацію про кожного, хто має заборгованість з аліментів. Також у нього включені підприємства, що заборгували по виплаті заробітної плати. А  ще  вноситься  інформація про боржників, котрі перешкоджають одному з батьків у побаченнях з дитиною. Там можна знайти: ім’я, прізвище, по батькові боржника, його дату народження. Якщо мова про юридичну особу - то  міститься ідентифікаційний номер особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб. Ці відомості  є відкритими та розміщуються на офіційному веб-сайті Міністерсва юстиції. 
Добросовісний платник аліментів до Реєстру не потрапляє автоматично,  а лише тоді, коли має борги перед дитиною.  А всі інші опиняються там разом з відкриттям виконавчого провадження.
В цьому році розглянуто багато звернень щодо вилучення записів з Реєстру. Це можливо лише за умови погашення всіх невиконаних зобов’язань. Тому порахувати точну кількість внесених до Реєстру жителів району неможливо. Можу сказати, що точно в ньому є 1060 боржників, виконавчі провадження на яких відкриті сьогодні. З них 311 – платники аліментів, сукупний розмір заборгованості котрих становить понад 3 місяці.
Які наймасштабніші стягнення були із заборгованих аліментів?
Просвітницький курс Міністерства юстиції дає свої плоди. До людей приходить усвідомлення, що якщо не добровільно, то рано чи пізно – примусово, але те, що повинен сплатити – сплатиш. Не можна сказати, що всі провадження є проблемними. Є добросовісні платники, які не забувають про свій батьківський обов’язок. Щоправда, декому виконавча служба нагадує про нього. Так, у 2019 році завдяки роботі виконавців було стягнуто 3 223 925 грн. саме аліментів. Хтось сплачував добровільно, з когось стягували з зарплати чи пенсії.
Великий відсоток стягнутих коштів – із заробітної плати військовослужбовців. Є випадки, коли  не платили більше 10-ти років, а пішли служити до лав ЗСУ і борги почали погашати. Особливо приємно згадувати випадки, коли з військового  стягували кошти із зарплати примусово, а він, повернувшись з зони бойових дій,  з’явився до державного виконавця та добровільно погасив залишок боргу. В такі хвилини, я впевнена, що людина переоцінила життєві цінності, по-іншому почала ставитися до обов’язків  і, мабуть, зрозуміла, що найцінніше в нашому житті – діти, продовження роду.
Серед суттєвих сум можна зазначити одноразові погашення 20 тис. грн., 39 тис. грн., 41 тис.грн.
Мені особисто  запам’ятався один випадок. Боржник, який перебував на виконанні 13 років і жодного разу не надав інформації про сплату аліментів, виявився за кордоном. Цей чоловік протягом 4 місяців перерахував 113 тис. грн. на утримання сина. Але людиною, яка контролювала цей процес та брала в ньому безпосередню участь, стала… його теперішня дружина. 
Чомусь в образі  злісного неплатника ми одразу уявляємо чоловіка, а чи серед боржників є матері?
На жаль, є. На сьогоднішній день зареєстровано 15 виконавчих проваджень, за якими боржниками є жінки. Це мами, позбавлені батьківських прав. Це одна з найскладніших категорій, адже вони не усвідомлюють, що позбавлення прав не означає позбавлення обов’язків з  утримання дитини.
Буває й навпаки. Батьки позиваються до своїх дітей за аліментами. Чи можуть вони цього добитися?
Можуть. У нас в 51-й статті Конституції написано, що батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, а повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків – це наш моральний обов’язок і, врешті, громадянський.
Практика щодо сплати аліментів на утримання батьків вже існує в Україні. Такі виплати призначаються через суд.
Зазвичай батьки в заяві просять стягувати на своє утримання 25% від доходів дитини. Проте остаточний розмір виплати залежить від пенсії, наявності інших доходів пенсіонера та кількості дітей. Водночас, якщо у родині людини, яка робить виплати, є маленькі діти, аліменти на батьків призначать в меншому розмірі.
Якщо батько або мати тяжко хворі та потребують особливого догляду, суд зобов’яже дітей покривати витрати на лікування. Такі виплати може здійснювати один з дітей або всі відразу. Наприклад, пенсіонери можуть захотіти, щоб їх забезпечував тільки старший син. У цій ситуації суд врахує наявність інших дітей і призначить меншу суму аліментів, ніж якби син був один.
Аліменти на батьків не мають права отримувати люди, позбавлені батьківських прав. Також це стосується тих, хто недобросовісно виконували зобов’язання перед дітьми. Мова йде не тільки про матеріальну допомогу, а й про повноцінне виховання. Якщо батько перераховував аліменти, але не відвідував доньку або сина, дитина не зобов’язана його утримувати. Іноді в таких випадках призначають короткострокові аліменти на три роки.
На сьогодні у нашому відділі виконується один виконавчий документ про стягнення аліментів з сина на користь батька.
За кожним провадженням – життєва ситуація, як Ви зазначили.  І це також додає емоційності Вашій роботі.
Справді, працюємо, в першу чергу, не з документами, а з людьми. Тому доводиться бути й психологом. Часто буває, що людина приходить вкрай агресивно налаштована, тому що її обурює несправедливість прийнятого чи невиконання законного рішення. Ось тут державний виконавець має налагодити контакт, переконати, що ситуацію потрібно розглядати через призму не лише «я правий», «я знаю – мене дурять», а і через призму «я маю право і обов’язок», «я не все знаю – роз’ясніть мені, щоб я повною мірою скористався своїми правами та виконав свої обов’язки». Це дуже складно. Однак в нашому колективі працюють фахівці з досвідом, віддані своїй справі та професійно підковані. Слід зазначити, що з 2017 року жодна людина не звільнилася з нашого колективу, йдуть лише у відпустку по догляду за дитиною.
Розкажіть трішки про Ваш колектив. Знаю, що всі представниці прекрасної половини.
Так, наш колектив суто жіночий. Це я та три державних виконавці, головний спеціаліст - бухгалтер та діловод. Всі прекрасні дівчата. Встигають дати лад у сім’ях, виховувати чудових дітей, приділяти увагу чоловікам та виконувати бездоганно свої службові обов’язки. З самого початку, коли прийшла в 2017 році в колектив, зрозуміла, як мені пощастило, адже всі, як один, професіонали своєї справи, чемні та гарні люди. У скрутну хвилину, коли конче необхідна підтримка, я завжди її знаходжу серед своїх колег. Ми допомагаємо один одному та разом намагаємось сприяти  підвищенню авторитету державної виконавчої служби.
І наостанок, що б побажали своїм колегам та нашим читачам?
Перш за все миру, злагоди, щирої надії, що дуже скоро наша країна вийде із тих складнощів та випробувань, що їй вготувало життя. Взаємоповаги всім нам. Нелегкі часи сьогодні ми всі переживаємо, однак розуміння одне одного, підтримка допоможуть згуртуватися та продемонструвати всьому світу, що сила в єдності. Колегам бажаю здоров’я, витримки, виважених, мудрих рішень, завжди пам’ятати, що за кожним документом – людська доля, і інколи від вашої дії, вчинку залежить, як вона складеться в подальшому.
Запитувала Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар