понеділок, 30 грудня 2019 р.


ПРО ПРОБЛЕМИ, РОБОТУ, ПЕРСПЕКТИВИ

Місцеве самоврядування сьогодні виступає важливим фактором демократизації суспільного життя, децентралізації управління та необхідною передумовою становлення громадянського суспільства, наближення влади до її джерела – народу.
У переддень свята працівників місцевого самоврядування спілкуємося з головою нашої районної ради Миколою Кухарцем про те, що вдалося зробити впродовж 4 років, якого майбутнього хочемо і як до нього рухатися.

Миколо Миколайовичу, яким був рік, що минає, для районної ради? Чи вдалося подолати виклики, що супроводжували нас останнім часом: страйки медиків та освітян щодо невиплати заробітної плати, міжконфесійні протистояння?
Самоврядування Дубровиччини складається із районної, міської, 17 сільських та 2 сільських об’єднаних територіальних громад. До складу цих органів обрані: районний, міський та 19 сільських голів, секретарів, а також 34 депутати до районної ради та старости в новоутворених об’єднаних громадах. Вони є представниками 59 населених пунктів району. Ще 3 депутати: Сухович Віталій Миколайович, Шевченко Геннадій Миколайович, Лобчук Микола Іванович – представляють інтереси дубровичан на рівні області.
Останні чотири роки для нас видалися важкими як у політичному, так і в економічному плані. Зрозуміло, що не було можливості за цей період вирішити всі проблеми району. Турбує й зараз ряд нагальних проблем: наповнення районного бюджету, ремонт доріг, мереж вуличного освітлення, проведення капітальних та поточних ремонтів закладів соціальної сфери тощо.
Добробут регіону в першу чергу залежить від фінансів, якими цей регіон розпоряджається. Як виглядає наш районний бюджет? Чи сповна використані всі резерви для його наповнення?
Наш район дотаційний і дуже складно вирішувати питання його життєдіяльності, не маючи коштів. Але і в таких умовах рада намагалася використати усі можливі резерви бюджету. Ми неодноразово зверталися за підтримкою до народного депутата минулого скликання В.П. Яніцького, депутатів обласної ради від дубровицьких виборчих округів. Багато питань було вирішено і за сприяння народного депутата, депутатів обласної ради, райдержадміністрації: облаштовано футбольні поля біля закладів загальної середньої освіти, проведено ремонт, реконструкцію будівель, дахів шкіл, дитячих садочків. Також використовувалися можливості співфінансування з обласного, районного бюджетів, кошти світового банку на будівництво таких об’єктів, як Кривицька лікарська амбулаторія, спорткомплекс у м. Дубровиця. Налагоджуємо  співпрацю з народним депутатом нового скликання В.Н. М’яликом щодо придбання медичного обладнання для КНП «Дубровицька ЦРЛ».
Які, на Вашу думку, найбільш болючі питання відстоювалися впродовж року в сесійній залі?
Відповідно до чинного законодавства України основною формою діяльності районної ради є проведення пленарних засідань сесії районної ради. За звітний період відбулося 34 сесії, з них 12 – позачергових, на яких вирішувалися, відповідно до вимог статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», питання районного масштабу, що виникали у процесі діяльності районної ради, її депутатського корпусу.
Упродовж VII скликання було прийнято 553 рішення, що стосувалися бюджету, затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земельних ділянок за межами населених пунктів, управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад, або знаходиться на балансі комунальних установ та закладів, діяльності правоохоронних органів, прокуратури та органів судової влади на території Дубровицького району. Прийнято 104 цільові програми із внесеними змінами та доповненнями до діючих програм, заслухано звіти  з 16 програм.
Переймаючись проблемами, активно працюючи над вирішенням питань соціально-економічного розвитку району, від початку скликання депутатами районної ради було подано 58 запитів. Також районною радою, депутатами було зініційовано 24 звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, Нацполіції, Рівненської ОДА, Рівненської обласної ради, Регіонального філії «Львівська залізниця», ПАТ «Українська залізниця» щодо найважливіших злободенних проблем району: виділення коштів на медицину, освіту, енергоносії, легалізацію видобутку бурштину, з приводу підвищення тарифів на газ, щодо фінансування пільгового перевезення, підняття мінімальної заробітної плати тощо.
Висловлювали своє бачення депутати щодо неприпустимості торгівлі «на крові» та проведення виборів на Донбасі, про автокефалію Православної Церкви в Україні, недопущення закриття вантажних залізничних станцій «Дубровиця» та «Удрицьк», не підтримували реалізацію «формули Штайнмайєра». В основному, всі питання, підняті радою, вирішувалися злагоджено, хоча обговорення підняття тарифів, реорганізація навчальних закладів  відбувалися дискусійно. Та завдяки колективному обговоренню,зіставленню різних поглядів, правильному роз’ясненню проблем вдавалося досягати консенсусу.
Як оцінюєте перспективи району у світлі децентралізації?
В Україні проходить об’єднання громад. Звичайно, реалізовується цей процес і в нашому районі. Маємо дві об’єднані громади: Висоцьку і Миляцьку. З їх досвіду бачу багато позитиву, але є і негативні сторони. Та думаю, що процес цей незворотній, і рано чи пізно, в районі пройде об’єднання в громади. Стосовно перспектив району хочу відмітити, що 31 жовтня 2019 року відбулося засідання міжвідомчої районної групи з підготовки  пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою району, яка запропонувала нову модель Дубровицького району в складі Дубровицького та Зарічненського районів із центром у м. Дубровиця. Пропозиції направлені до міжвідомчої регіональної робочої групи. Обласна рада внесла зміни до перспективного плану формування територій громад області про створення ще однієї об’єднаної громади в районі – Дубровицької. Яким же буде прийняте рішення щодо району, не відомо, та ми сподіваємося на позитивне рішення.
Як взагалі будуються стосунки районної ради з районною державною адміністрацією, міською радою, обласними та народним депутатом?
Відносини районної ради з Дубровицькою міською, сільськими радами, об’єднаними територіальними громадами, райдержадміністрацією побудовані на основі партнерства. Намагаємося спільно, консолідовано вирішувати болючі питання району.
Той фундамент, який вдалося закласти нашими спільними зусиллями вчора, є гарантією змін на краще у житті нашого району завтра.
Народних депутатів, депутатів обласної ради, міського, сільських голів, представників райдержадміністрації запрошуємо на кожну чергову сесію, щоб максимально використати всі можливості для вирішення питань соціально-економічного, культурного розвитку району.
Наступного року – чергові вибори до місцевих рад. Як оцінюєте свої шанси і чи збираєтесь продовжувати кар’єру в органах місцевого самоврядування.
Кожен із нас добре усвідомлює, що зараз відбувається в нашій державі. Я також чітко це розумію, не переслідую особистих амбіцій, побажань – є бажання працювати для людей, працювати для району, є тільки Україна, її інтереси, єдність країни та шлях європейського демократичного розвитку.
І традиційно, напередодні свята, кого з депутатів та сільських голів хотіли б відзначити з позитивного боку?
Користуючись нагодою, висловлюю слова вдячності депутатському корпусу, керівникам і працівникам органів місцевого самоврядування та виконавчої влади за співпрацю, взаєморозуміння у розв’язанні існуючих проблем громади.
І сьогодні хотів би відзначити кращих представників місцевого самоврядування: депутатів, голів, секретарів, яких цьогоріч  з нагоди професійного свята нагороджено спільною грамотою районної ради та районної державної адміністрації за особистий внесок у розвиток народовладдя, багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, професіоналізм, ініціативність, активну депутатську діяльність: Вороб’я Василя Сидоровича - депутата районної ради, Голяку Павла Васильовича – Селецького сільського голову, Краглевич Оксану Вікторівну – депутата районної ради, секретаря виконкому Дубровицької міської ради, Парчук Катерину Петрівну – секретаря Сварицевицької сільської ради, Рябого Михайла Миколайовича – Великоозерянського сільського голову, Шевела Юрія Васильовича – депутата районної ради.
У переддень Дня працівників місцевого самоврядування вітаю усіх працівників міської, сільських рад, депутатів усіх рівнів, ветеранів місцевого самоврядування.
Бажаю їм мирного неба над головою, міцного здоров’я, наснаги, витримки, оптимізму. Хай ніколи не покидає віра, надія, любов. Нехай професійність та досвід, а також творче ставлення до виконання своїх обов’язків і надалі сприяють розбудові та розвитку нашої держави!
Спілкувалася Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар