понеділок, 30 грудня 2019 р.




* Молитва, що об’єднує
ЗА МИР, ЗА СПОКІЙ, ЗА УКРАЇНУ
На чому тримається світ? Ну не на китах же і черепахах, як вірували наші пращури. Тільки на любові стоїть Земля. На любові до Бога, до своїх батьків та дітей, до Батьківщини, один до одного, навіть до ворогів наших.
Саме про це говорив 17 листопада архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон на богослужінні в Свято-Покровському храмі села Берестя. Про велику силу спільної молитви, яка подібно вогняному стовпу єднає нас з небом. Про Божу благодать, яка присутня в храмі. Про віру загалом і віру кожного з нас.

Владика відзначив священичим хрестом з коштовностями настоятеля храму отця Тараса Баїка, ще багатьом вірянам, в тому числі старості церковної громади пану Андрію Лавору, сільському голові Миколі Дашуку, благодійнику Олексію Лясковцю та іншим достойним людям вручив грамоти та подяки за розбудову Православної Церкви України. «Тут більшість заслуговує на такі грамоти, але ще будуть нові візити і нові нагоди для привітань», - зазначив архієпископ.
Храму він передав від предстоятеля ПЦУ факсимільну копію Томосу. Та найбільшим дарунком для церковної громади стали мощі великомучениці Варвари та святого Меркурія. «Ваш настоятель храму отець Тарас допомагав мені в процесі канонізації цього нашого священника. Тоді ми разом наштовхнулися на величезний супротив з боку проросійської церкви. Як тільки не обзивали нас, яких тільки перепон не чинили. Були навіть прямі погрози, що ми самі можемо опинитися в могилі отця Меркурія. Однак тільки Богу належить право судити. І він, як бачите, розсудив по-своєму. Ті, хто вчора ще називали нас сектою, самі тепер все більше віддаляються від істинного православ’я. Наше право молитися рідною мовою підтримало вже чотири помісні церкви. І цей процес продовжується. Але я закликаю вас бути терпимими до тих, хто ще й нині називає вас розкольниками. Не чиніть зла до них, бо добром можна домогтися більшого. Моліться за них, і тоді буде між нами Бог», - говорив владика Іларіон. Він розповів також про велику чудодійну силу подарованих цьому храмові мощей: є численні свідчення зцілення під їх дією.
У свою чергу релігійна громада подарувала владиці Іларіону його портрет з бурштину. Такий оригінальний пам’ятний презент вручила його авторка - Тетяна Пінчук, яка, до слова, цього дня також була удостоєна церковної грамоти. А депутат обласної ради Микола Лобчук підніс ікони Миколи Чудотворця і владиці, і храмові села Берестя. Безцінний дар для церкви рідного села зробив пан Олексій Лясковець - ікону святої великомучениці Варвари. В цій іконі й зберігатимуться її мощі. Було на службі дуже багато людей, не лише берестівчани, а й жителі навколишніх сіл з’єдналися цього дня у спільній молитві.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар