понеділок, 30 грудня 2019 р.


Щиро вітали берестівчан та всіх захисників України
Храмове свято у Бересті відзначають в день Покрови Пресвятої Богородиці. Отож погожої осінньої днини і ми побували на святкуванні у цьому селі. А ще відзначення цьогорічного Дня Захисника України також, за рішенням організаторів, було перенесено у Берестя, відвідати урочистості було дві гарні підстави.









Протягом дня у селі проводили спортивні змагання, розваги для дітей, працювали надувні гірки та батути. А яким смачним був на свіжому повітрі у селі святковий куліш. У колі друзів частувалися ним берестівчани. Працівники Дубровицького центру комплектування (військомату) демонстрували усім бажаючим військову амуніцію та зброю.
Власне урочистості пройшли у гостинній Берестівській школі. Віта Красновська підготувала музейну виставку про повстанські часи. Милували око вироби народних умільців села. Зрозуміла, як багато вишивальниць у Бересті, і у кожної свій почерк у цьому мистецтві.
Свої вітання на сцені для берестівчан висловили: Павло Ващишин – заступник голови РДА та  Олександр Задорожний – заступник голови районної ради (вітали грамотами та грошовими відзнаками районної влади), Віктор Кузін – помічник народного депутата Віктора М’ялика (вручав нагороди від депутата у двох номінаціях), Богдан Микульський – Дубровицький міський голова (подарував чудову ікону Покрови Пресвятої Богородиці), Оксана Слободзян – представник благодійного фонду «Наш край» Василя Яніцького (благодійний фонд був одним із спонсорів свята). У кожного свої побажання, але головний лейтмотив сказаного – миру та процвітання цьому прекрасному селу та щирі вітання всім захисникам України. Як годиться в день Святої Покрови хвилиною мовчання вшанували всіх героїв, хто не повернувся з поля брані.
Сільський голова Микола Дашук з хвилюванням звернувся до всіх земляків, щиро вітаючи їх зі святом. Грамотами сільської ради було відзначено учасників АТО та берестівчан, які зробили вклад в розвиток та розбудову Берестя.
У концертній програмі, яка тривала майже три години, взяли участь аматори сцени з Берестя та наші професійні митці галузі культури. Приїхали на свято у Берестя і представники багатьох сільських будинків культури та клубів. На закінчення святкового дійства всіх пригостили смачним українським короваєм. Ввечері молодь змогла відпочити на дискотеці.
На сайті Берестівської сільської публічно-шкільної бібліотеки прочитала дуже гарну замальовку про село:
«Відомо, що лелеки селяться тільки біля добрих людей. Отож, час познайомитись із ними. Лелечий клекіт будить жителів Берестя. Кажуть, найкращі дівчата живуть в Україні, а ми уточнюємо – в Бересті. Знайомтесь, Пінчук Ольга Геннадіївна. Вона продовжить нашу екскурсію і розповість історію створення села. Краєм комариних боліт і непрохідних лісів, краєм чорної нужди і безпросвітних злиднів називали поети Полісся. А в ньому – наше село, одне з найдавніших, наймальовничіших сіл Дубровицького району. Точна дата заснування села Берестя невідома, але в письмових джерелах воно згадується 1501 року. Дуже давно тут, де розташоване Берестя, був ліс та болота. Перший, хто поселився на березі колись тихоплинної, повноводної ріки Горинь, був чоловік по прізвищу Клюко (тепер Клюйко – одне з найпоширеніших прізвищ у селі). Помалу розмножувався його рід, розросталося населення. Поселенці корчували ліс, осушували болота. В лісі було багато різних дерев, але, найбільше бересту та верб (берест – міцне дерево з родини в’язових). Донедавна берест ріс на вулицях села, біля людських обійсть, але на жаль, це дерево у нас не збереглося. З бересту дерли лико, з якого виготовляли постоли. Звідси і пішла назва Берестя».
Справді дуже душевно написано про село, у якого на Покрову іменини.
Люба КЛІМЧУК.
Використані фото  Наталії Куницької та Оксани Голяки.


Немає коментарів:

Дописати коментар