понеділок, 30 грудня 2019 р.


МЕДИЧНА РЕФОРМА: ДРУГИЙ ТАЙМ

Коли критикують медреформу, зазвичай кричать, що нічого не змінилося і стало лише гірше.
Одна з причин такого обурення – частина українців досі не розрізняє «первинку» (сімейні лікарі, педіатри, терапевти), де реформа почалася і триває, і «вторинку» (вузькі фахівці, лікарні), яку ще навіть не чіпали.
Але почнуть. За законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», з 1 січня 2020 року усі медзаклади України мають перейти на нову систему.


Що буде з зарплатами лікарів, куди підуть найперше гроші, чи буде скорочення лікарень і яке, за що пацієнту доведеться платити, а що йому покриє держава, «Дубровицькому віснику» розповідає заступник головного лікаря нашої районної лікарні Наталія Григорівна Мединська:
Насамперед означте, як з 1 січня діяти пацієнту, до кого перш за все звертатися, якщо він, приміром, відчує біль в попереку чи раптово скочить тиск і є підозра на гіпертонічний криз?
Трошки поправлю Вас щодо дати. Для медицини другого рівня час відліку починається з 1 квітня. А так загалом алгоритм дій не змінюється. Є сімейний лікар. Від нього буде направлення. З ним пацієнт іде в лікарню чи поліклініку. Якщо людина забажає направити себе сама – оплачуватиме цю послугу.
Як людині дізнатися, які медичні послуги гарантовано безкоштовно, а за що треба платити? Де можна почерпнути цю інформацію?
Без направлення вторинна (спеціалізована) медична допомога відповідно до медичних показань буде безоплатна пацієнтам, які звернулись до акушера-гінеколога (пологи), педіатра, психіатра, нарколога та при невідкладних станах. 
Усі послуги, від яких залежить життя, будуть безкоштовними. Адже їх неотримання призведе до серйозних наслідків для здоров’я. Бо інакше людину все одно госпіталізують, але для держави це буде коштувати дорожче.
Не все буде безоплатним. Окремі медичні і немедичні послуги будуть платними. Не буде покрита, наприклад, планова стоматологія для дорослих. Чи оздоровлення, коли ми хочемо пройти курс масажів, бо часто болить спина. На сайті Міністерства охорони здоров’я можна все це детально прочитати. Якщо буде потреба, більш ґрунтовно про це можуть розповісти й наші медики.
Які послуги будуть пріоритетними та фінансуватимуться за вищим тарифом?
До числа пріоритетів віднесено: пологи та неонатальна допомога. Все, що стосується діток, новонароджених і здоров’я їхніх мам; а також інфаркти та інсульти. Вони забирають 2/3 життів українців; особлива увага буде приділена діагностиці і ранньому виявленню онкології.
Якими тепер будуть стандарти лікування для серйозних недуг: інсульт, інфаркт?
Національна служба здоров’я України ставить високі вимоги до лікування цих недуг. Там справедливо вважають, що лікувати інсульт без комп’ютерного томографа –  все одно, що крутити рулетку, лікувати навмання. НСЗУ попередила, що не буде купувати послуги з лікування інсульту у лікарні, яка не має томографа.
Ось про що маємо думати спільно, лікарі і місцева влада, як власники лікарень. До слова, наші депутати вже порушували питання про виділення коштів на закупівлю в ЦРЛ томографа та іншої сучасної діагностичної апаратури для потреб населення. Необхідним є також ендоскопічне обладнання. Адже фахівці підготовлені, але немає сучасної апаратури.
Якщо лікарня не матиме необхідного обладнання для діагностування та лікування таких пацієнтів, як їм та їхнім родичам діяти в цьому випадку? Куди везти «швидкій» вмираючу людину, коли дорога ніяка, а до найближчої лікарні з необхідним обладнанням до 200 км?
Не хочу вдаватися аж в таку конкретику. Тим паче програма медичних гарантій нерозривно пов’язана з бюджетом. А у нас бюджетний процес навіть не стартував.
Крім того, служба екстреної допомоги – окрема царина, у них, напевно, будуть свої інструкції, як діяти в такій ситуації.
Платитимуть лікарні чи поліклініці не за кожен візит до лікаря, а за пролікований випадок, як і обіцяли?
В цілому так. Але до 1 квітня лікарні будуть фінансуватись за принципом медичної субвенції. Тобто, коштів ледь вистачає на заробітну плату, наркозні засоби та кисень. Згідно з програмою медичних гарантій з 01.04.2020 року фінансування буде 60:40 (де 60% - глобальний бюджет, розрахований на підставі даних про медичні послуги, що надавались закладами та були застосовані для проведення розрахунків; інші 40% оплачуватимуться за діагностично-спорідненими групами з використанням механізму плати за пролікований випадок).
Нині спостерігається величезний дисбаланс в оплаті праці сімейних лікарів та фахівців вузької спеціалізації. Чи передбачено його вирівнення?
Звісно, нам цього хотілося б. Однак це питання до профільного міністерства та наших законотворців.
Програма медгарантій ось-ось стартує. За Вашими прогнозами, чи встигне підготуватися до роботи в нових реаліях наш медзаклад?
Для того, щоб заклад увійшов у реформу, необхідно до проведеного нами перетворення у комунальне некомерційне підприємство та отримання ліцензії, ще провести комп’ютеризацію робочих місць, закупити медичну інформаційну систему з подальшим підключенням до електронної системи охорони здоров’я. Коштів на ці зміни катастрофічно не вистачає.
Для прикладу, наші сусіди – Зарічненська ЦРЛ – з районного бюджету отримали 100 тис.грн. на створення внутрішньої локальної мережі, а також уже створили 50 комп’ютеризованих робочих місць.
На комп’ютеризацію і закупівлі інформаційної системи Володимирецька ЦРЛ отримала з місцевого бюджету 1,8 млн.грн.
Наша лікарня отримала з місцевого бюджету 30 тис.грн. на мереживне комп’ютерне обладнання (WiFi для пацієнтів).
Також, як Ви вже самі говорили, важливим є забезпечення закладу апаратурою для обстежень. Ви знаєте, що наше обладнання застаріле, а навантаження на нього значне. Часто потребує ремонту. Тому дуже сподіваємось на оновлення необхідного нам ендоскопічного обладнання, лабораторної апаратури та іншого діагностичного обладнання згідно з вимогами НСЗУ.
Варто згадати автопарк лікарні. Зношеність автомобілів ≈ 97%, а потреби у транспортуванні пацієнтів з метою діагностики та подальшого лікування в обласних медичних закладах зростають.
Користуючись нагодою, хочемо подякувати небайдужим пацієнтам за внесення благодійних внесків. Завдяки цим коштам стала можливість придбати: лабораторні реактиви, дезінфікуючі засоби, пробірки, вакутайнери, дрібний медичний інструментарій, білизну та інше.
Закупівлі проводяться з використанням електронної системи ProZorro, усю інформацію про проведені платежі і закупівлі можна отримати на сайті е-data. Ця інформація абсолютно публічна.
В наступному році основні статті доходів медичного закладу становитимуть: виплати НСЗУ, місцеві бюджети, платні послуги, залучення грантів.
Тому вкрай необхідна тісна співпраця закладу з місцевою владою та територіальними громадами для покращення умов надання медичної допомоги жителям нашого району.
Соцмережами розходиться страх про масові скорочення лікарів, закриття лікарень через реформу і так далі. До чого готуватися мешканцям району?
Стосовно роботи лікарні, то минулого року була проведена  оптимізація, за рахунок скорочення стаціонарних ліжок і штату лікарні. В результаті економії коштів була ліквідована заборгованість по заробітній платі працівникам лікарні. На сьогодні наш заклад єдиний в області, де нема заборгованості із виплат працівникам без додаткових асигнувань від місцевої влади. Сподіваємо, що в подальшому скорочення нас обминуть. Однак плануємо деякі структурні зміни. Думаємо, що вони підуть тільки на користь пацієнтам.
Нещодавно у Вас була акредитація закладу. Як оцінили рівень нашої лікарні?
 Які б не були важкі умови праці, наші медичні працівники в свято і в будень надають допомогу жителям нашого регіону. Хочеться зауважити, що заклад пройшов аудит для акредитування досить успішно. Члени акредитаційної комісії були приємно вражені роботою медичного персоналу, умовами перебування пацієнтів у лікарні, кількістю пацієнтів у закладі. Наголошено на ефективній співпраці різних рівнів надання медичної допомоги.
Чи передбачена в новій системі медгарантій екстрена медична допомога? За яким принципом фінансуватиметься вона?
Так, але докладніше про це Вам розповіли б безпосередньо в цій службі.
Дякую за розмову.

Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар