понеділок, 30 грудня 2019 р.


Острів творчості на дитячій планеті здивував гостей








Роль позашкільного навчання у сучасному виховному процесі переоцінити неможливо. Окрім того, що воно відволікає дітей від нескінченних комп’ютерних ігор, позашкілля нерідко дає путівку в життя – коли після кількарічних занять у центрах і гуртках учні остаточно визначаються зі своїм покликанням і навіть роблять перші кроки до досягнення своєї мети.
Якось розмовляла з фахівцями-позашкільниками. Почула думку: «У нас всі вчителі – прекрасні. Бо педагог позашкільної освіти – це покликання. На відміну від школи, де учні зобов’язані бути на уроці, незважаючи на своє ставлення до вчителя та любов до предмета, у ЦПО  ніхто нікого ні до чого не змушує. Діти приходять до нас самі – з власної волі, та ще й із посмішкою, це означає, що тут цікаво поряд з творчими педагогами».
Цілком погоджуюся з цим твердженням, знаю багато чудових педагогів-позашкільників, творчих, сучасних людей, до яких горнуться діти. Не раз, буває, йду додому з роботи, а діти, несучи додому вироби, розповідають, як цікаво на занняттях у центрі позашкільної освіти. Завжди охоче демонструють, що виготовили власноруч. Пишаються своїми результатами. Дуже приємно це чути.
Однак, і на позашкілля в умовах децентралізації падають нові виклики: як вижити і як працювати далі? Як фінансуватиметься позашкілля, чи вдасться зберегти мережу закладів, як впроваджувати цікаві, патріотичні напрямки у роботі?
Про це та багато іншого говорили минулого вівторка у Дубровицькому центрі позашкільної освіти. Тут пройшла обласна семінар-нарада: «Педагогічні реалії в діяльності закладу позашкільної освіти: крок уперед чи танцювати на місці». У заході взяли участь: Ангеліна Ровкач – головний спеціаліст управління освіти та науки ОДА, Ніна Стасюк – начальник управління освіти, молоді та спорту РДА, Володимир Южаков – директор комунального закладу «Рівненський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді», директори закладів позашкільної освіти області, Галина Рабешко – головний спеціаліст управління освіти.
Розпочався захід з екскурсії закладом. Гості з різних куточків Рівненщини були вражені затишною, комфортною, а головне творчою атмосферою у центрі позашкільної освіти. Цьогоріч у закладі дуже тепло, адже тут змонтували новий котел, отож батьки можуть не хвилюватися через комфортне перебування діток на гуртках. А наскільки креативна тут атмосфера, це треба бачити. Здається, кожен куточок наповнений особливою аурою, бо повсюди гарні роботи гуртківців та наставників. І передати цей творчий настрій словами неможливо.
Перед семінаром поспілкувалася з директорами ЦПО з сусідніх районів. Не у всіх є такі затишні приміщення (Зарічне), не у всіх є така кількість найрізноманітніших гуртків. Було приємно відзначити, що наше позашкілля на фоні інших районів області перебуває у дуже високому рейтингу, бо ж наповнене і цікавим змістом, і бажанням діток займатися. Почула і таку думку, наприклад, колега наших дошкільників з Володимирця зазначила, що у їх райцентрі діти чомусь часто йдуть займатися у платні гуртки, минуючи центр позашкільної освіти. Хоча заняття практично однакові. Очевидно, батьки хочуть бути на хвилі моди.
Приємно, що в Дубровиці та районі модно ходити в наш ЦПО, бо тут знаходять віддушину після складної навчальної програми.
Нагадаю, що сьогодні у центрі позашкільної освіти працюють такі напрямки роботи з дітьми: науково-технічний, соціально-реабілітаційний, еколого-натуралістичний. Тут позашкільну освіту здобувають 663 дитини.
В день наради-семінару учасники взяли участь у трьох навчальних майстер-класах та познайомилися з творчістю учасників гуртка роботехніки.  Майстер-класи пройшли у прекрасній творчій та дружній атмосфері: «Виготовлення сувеніра в техніці декупаж» (Людмила Гурик), «Виготовлення новорічної іграшки у техніці валяння вовною» (Наталія Дука), «Виготовлення  іграшки з фоамірану» (Марія Кузіна).
Майстер-клас з декупажу. Я також зробила такий прекрасний витвір мистецтва. Дуже позитивна атмосфера була під час спільної праці, і душевно всі відпочили.
Представили на заході гурток роботехніки. Це новий і перспективний напрямок у роботі центру. Руслан Ревук (керівник гуртка) зазначив, що сьогодення вимагає саме таких навчальних нововведень, адже технології стрімко розвиваються. Вихованці гуртка показали свої перші успішні проєкти. Неперевершеним був показовий номер, створений у співпраці учасниками шкільного театру мініатюр із Сварицевич з керівником гуртка роботехніки Русланом Романовичем. Гра світла та тіней, як вічна боротьба добра і зла, подарувала присутнім пам’ятні хвилини театральної насолоди. Дуже щиро та невимушено співали англійською, танцювали на сцені вихованці студії «МІМІ». Нагадаю, що з дітками займаються – Вікторія Семенюк (хореографія, акробатика), Мирослава Антосюк (англійська мова) та Наталія Мисько («вправні пальчики»). Вони розвивають дошкільнят і діток молодшого шкільного віку.
Хореографічним колектив «ПОЗИТИВ» з Колок (керівник Мирослава Мороз) порадував всіх запальною полькою. Загалом атмосфера на семінарі була дуже творчою та незабутньою. Нашому позашкіллю є чим пишатися. «Велике значення має у роботі і розуміння та підтримка з боку управління освіти, молоді та спорту РДА. Ніна Іванівна Стасюк завжди підтримує наші починання і дає слушні поради», – зазначив керівник ЦПО Микола Семенюк.
Люба КЛІМЧУК.




Немає коментарів:

Дописати коментар