понеділок, 30 грудня 2019 р.


* Запитували-відповідаємо
Коли погасне телевізор?
Грядуть зміни. Зовсім скоро сигнал 23-ох супутникових телеканалів буде закодовано. Що робити власникам тарілок, чи потрібне нове обладнання та скільки доведеться платити? Відповідаємо на найпопулярніші запитання.
Коли і які канали закодують?
20 січня 2020 року. Телеканали найбільших українських медіа-груп – «1+1 media» («1+1», «2+2», «ТЕТ», «УНІАН», «Плюсплюс», «Бігуді»), «Медіа Група Україна» ( «Україна», НЛО TV, «Індіго»), «StarLightMedia» («СТБ», «Новий канал», «ICTV», «М1», «М2», «оце ТБ») і «Inter Media Group» («Інтер», «НТН», «К1», «К2», «Мега», «Піксель», «Zoom», «Enter-фільм»).
Це означає, що у телеглядачів, які дивилися ТВ завдяки супутниковій антені у вільному доступі, більше такої можливості не буде.
Що з іншими телеканалами?
Кодується не супутник, а тільки сигнали вищезазначених телеканалів, де є дорогий розважальний контент. Інформаційні канали, на яких люди дивляться виключно новини та інформаційні передачі, залишаються у відкритому доступі.
Так само, як і всі державні («UA: Перший», «Рада», «Культура»  і т.д.), обласні, регіональні канали. Вони кодуватися не будуть.
Чому вже зараз пропадає сигнал?
Це короткочасні вимкнення сигналу для абонентів супутникового телебачення, які розпочалися з 4 листопада. На екрані протягом двох хвилин раптово з’являється  повідомлення, яке інформує про закодування. Таким чином відбувається сповіщення глядачів про зміни.
Чи можна зламати кодування?
Ні, зламати код не можна. Місцеві «майстри-ломайстри» вам в цьому не допоможуть. «Прошити» ваш старий тюнер новим програмним забезпеченням неможливо.
Чи має значення модель тарілки і який тюнер потрібно купувати?
Модель супутникової тарілки ніякої ролі не грає – вона у вас як була, так і залишається. Треба замінити тільки тюнер – це та сама коробочка, яка стоїть біля телевізора і в яку підключається кабель від супутникової антени. Єдиний легальний приймач, який буде працювати і дозволить розкодувати сигнал, – це тюнер з маркуванням УТБ (українське телебачення).
Тюнери будуть в наявності у всіх регіональних дилерів, які займаються супутниковим телебаченням. Також в магазинах побутової техніки та електроніки. Ви можете встановити його самостійно або ж звернутися безпосередньо до офіційних супутникових платформ.
Рекомендована роздрібна ціна тюнера УТБ – 1099 грн. Але цілком можливо, що вартість зростатиме разом із попитом.
Якщо ж ви не хочете платити за купівлю тюнера, його можна взяти в оренду в оператора. На ринку кажуть, що приставка коштуватиме близько 29 грн. на місяць. Та зауважте – приймач окупиться за три роки.
Як підключитися після покупки тюнера УТБ?
В Україні є два офіційних оператора супутникової платформи – «Viasat» і «XtraTV». Вам потрібно стати їх абонентом. Для цього необхідно зателефонувати в колл-центр одного з цих операторів – там вам дадуть необхідні рекомендації з підключення. За користування доведеться щомісяця платити. Все як з мобільним зв’язком: оплатив – користуєшся, не сплатив – надання сервісу призупиняється до моменту оплати.
Кожен може вибрати пакет на свій розсуд. Наприклад, у «Viasat» вартість стартує від 49 грн. на місяць за 83 канали, а «Xtra TV» пропонує тарифні плани від 39 грн. на місяць зі стартовою пропозицією 29 каналів.
Що з ефірним цифровим телебаченням (Т2)?
Провайдер Т2, де надані 32 канали, буде працювати в колишньому режимі. Він залишається безкоштовним. Чи можна комбінувати супутник і Т2? Можна. Але для цього вам потрібно буде весь час міняти кабель.
Дивитеся щось по супутнику – міняєте кабель в один тюнер, якщо Т2 – в інший. Але на практиці це не дуже зручно. Якщо у вас є два телевізори (або можете купити другий), то один можна налаштувати на Т2, другий – на «безкоштовний» супутник, на якому ви будете дивитися тільки те, що є у відкритому доступі. Якщо є Інтернет, можна під’єднатися до послуги  «Інтернет+TV» від свого провайдера.
А як щодо цифрового телебачення?
Всі добре пам’ятаємо антени, котрі часто доводилося крутити в руках або навіть ходити з ними туди-сюди в пошуках місця кращого прийому сигналу. А іноді й стояти біля телевізора з антеною в руці, поки інші члени сім’ї дивилися важливу передачу. Такі антени є і зараз - у такому разі у вас аналогове ефірне ТБ. І скоро (за планом - 31 грудня) його в Україні не буде. Тому треба поквапитися та перейти на інший тип - наприклад, те саме супутникове телебачення.
З якою метою кодується сигнал?
Канали, сигнал яких буде закодований, – комерційні. Телебачення є бізнесом. Кожен телеканал прагне виробляти і створювати якісний контент, який буде затребуваний телеглядачем. Телеканали вкладають значні ресурси у виробництво і закупівлю контенту із закордону: шоу, програми, іноземні телевізійні формати. Багато абонентів супутникового прийому отримують ТВ-сигнал з відкритих джерел і не платять за перегляд комерційних телеканалів. Через це правовласники ТБ-продукту недоотримують значні кошти, які могли б вкласти у виробництво нового якісного контенту. Глядачі стають все більш вимогливими і хочуть дивитися ще більш цікаві і яскраві програми, а на це потрібні кошти.



Немає коментарів:

Дописати коментар