понеділок, 29 травня 2017 р.

ЗНО: штрихи до долі…

Вони виходять з пунктів тестування. Втомлені, задумані, хтось усміхнений, хтось трішки пригнічений. По обличчях відразу можна прочитати, як воно далося, оте довгоочікуване ЗНО. Йду по вулиці за двома юнаками і чую їх думки:

– Це капець, ну мова – то таке, а література – вообще жесть, – голосно видихає з себе емоції стрункий, майже 2 метри зростом,  хлопець.
–  А вона нам треба ця література? – продовжує його думку товариш, – я трохи читав, а в голові цих дрібниць не тримаю. Є про що думати і без літератури. Думав, у дівчат хоч трохи спишу… Що не знав, то вгадував. Побачим, що вийде.
Я переконана, що дівчата-однокласниці, хлопцям допомогли б, якби така можливість була. Така жіноча натура, може, воно й собі зашкодить, але помогти друзям треба. Може, й сама щось не допише, але сусіду підкаже. Але на ЗНО дати списати практично неможливо. Хоча чула й про таке, що дехто умудряється підглянути у сусідів якусь відповідь. Однак ЗНО – не чергова контрольна у школі, дисципліна тут значно вища. Легше тим, хто писав пробні тести, бо вже такий випускник може добре орієнтуватися в часі.
Настрій симпатичних випускниць Колківського НВК Наталії Бруяки і Юлії Потер значно кращий, аніж у вищезгаданих героїв мого «есе». Дівчата діляться думкою, що завдання були нелегкі, але цілком відповідали шкільній програмі. Десь треба було підключити логіку. Юля каже, що трішки перенервувала, а потім зібралася з думками і опанувала себе. Наталя поставилася до виконання завдань більш спокійно. Юнка закінчує школу на відмінно, отож є свої додаткові хвилювання за бали, але поряд з тим і впевненість у тому, що все буде добре.
Співрозмовниці демонструють мені свої чорнові варіанти відповідей. Пробігаю їх очима і відразу бачу, що над кожним пунктом треба подумати. Зрозуміло, що сьогодні складають іспит не лише випускники. Для їхніх вчителів-мовників знання дітей теж, у певній мірі, як лакмусовий папірець педагогічних трудів. Юля та Наталя просять написати у газеті слова подяки:
– Велике спасибі всім нашим вчителям, які протягом років навчання не тільки дали нам хороші знання, а й вкладали у наше виховання свою душу. Особливі слова хочемо сказати на адресу нашого класного керівника, вчительки української мови та літератури Тетяни Михайлівни Андрієвської. Дякуємо Тетяні Михайлівні за опіку і підтримку. Любимо свою школу, рідну і найкращу. Трохи сумно, що дитинство закінчується.
Дівчата розповідають мені про свої плани. Наталя мріє стати юристом, отож пише ЗНО з української, англійської та історії. Юля свої знання продемонструє на ЗНО з біології, історії та української, бо хоче пов’язати долю з медициною.
Пройдена перша сходинка у ЗНО-2017. Залишилося очікувати результат з першого іспиту і готуватися до наступного. Зичу успіху моїм симпатичним і ввічливим співрозмовницям та всім нашим випускникам. Ми всі вболіваємо за вас, діти, всі: і родичі, і чужі. У кожного ж були чи будуть свої випускники, сини чи доньки, племінники чи онуки. Так торкаються наших сердець хвилювання, що відзеркалюється в дитячих очах перед ЗНО. Подумки завжди бажаємо їм успіху, коли бачимо дітей, які, мов пташенята, стоять перед пунктами пропуску.
Кажуть, що наша доля записана на небі. Але, як на мене, Бог дає можливість кожному з нас додавати у долю свій штрих, навіть ручкою з чорним зарядом у зошиті ЗНО.
Любов КЛІМЧУК.




Минулого тижня у Сварицевицькому НВК пройшло традиційне  свято «Надія краю». Педагоги та батьки вшанували її величність науку, розумників, які гідно представили школу на предметних олімпіадах, різних конкурсах та спортивних змаганнях.
Щиро вітали місцевих школярів, їх наставників та батьків  начальник управління освіти молоді та спорту Ніна Стасюк та депутат районної ради Сергій Киркевич, секретар сільської ради Катерина Парчук. З гордістю говорила про  своїх найкращих вихованців директор Олена Михайлівна Полюхович, яка впродовж 29 років вміло скоординовує роботу колективу закладу. Нагадаємо, що Сварицевицький НВК – це поки що єдиний у районі опорний заклад сільської місцевості, зараз діє його Зеленська філія. планується відкриття ще кількох філій. Детальніше про цікаве і змістовне життя Сварицевицького НВК, про зміни, які відбулися тут протягом останнього навчального року, читайте в одному з наступних номерів газети.
Любов КЛІМЧУК.



Немає коментарів:

Дописати коментар