четвер, 4 травня 2017 р.

Легше попередити, ніж загасити!

Навесні, влітку всім нам дуже подобається відпочивати на природі і, особливо, в лісі. Хочеться, щоб куточок лісу, який ми обираємо для відпочинку, був мальовничим, незасміченим, взагалі незайманим.
Але слід знати, що з 1 квітня розпочинається період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. І триває цей період до жовтня включно.
Лісові пожежі є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви, рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.
З метою попередження виникнення та розповсюдження лісових пожеж в ДП «Дубровицьке лісове господарство» щорічно в лісових масивах облаштовуються понад 2 км спеціальних протипожежних розривів, створюється щонайменше 300 км мінералізованих ґрунтових смуг, проводиться догляд за ними більш ніж на 1000 кілометрів, перекриваються шлагбаумами лісові дороги, здійснюються інші профілактичні заходи.
На жаль, не зважаючи на роз’яснювальну роботу серед населення, на початку пожежонебезпечного періоду, у квітні-червні, виникає найбільша кількість лісових пожеж (до 70 відсотків всіх випадків) як за кількістю, так і за пройденою вогнем площею.
Основною причиною їх виникнення є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні весняні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.
Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!
Наш спільний громадянський обов’язок – шанобливо ставитися до природи, перебуваючи в лісі дотримуватися правил пожежної безпеки.
Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!
Також при виявлені осередку загоряння в лісових масивах, прохання негайно повідомити в диспетчерський пункт ДП «Дубровицьке лісове господарство» за телефоном 2-07-21 або 101.
Сергій Сичик, інженер охорони та захисту лісу.

Принагідно застерігаємо, за несанкціоноване випалювання сухої трави, листя чи сміття передбачено адміністративну відповідальність: накладення штрафу на громадян – від двадцяти  до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.


Немає коментарів:

Дописати коментар