четвер, 4 травня 2017 р.

ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ВІДНОВИЛИ.
ДІТЕЙ ВОНО ВЛАШТОВУЄ

Управління соціального захисту населення Дубровицької РДА 10 квітня за результатами тендеру замовило в ТОВ «Транс Логістик Центр» послуги з харчування дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 26,45 млн. грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».
До кінця року в районі годуватимуть 6 398 школярів: 6-10 років – по 29,87 грн., 10-14 років – по 33,94 грн., 14-18 років – по 38,22 грн. на день.
Ціна пропозиції переможця в 27,31 млн грн. була на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі, яка становила 27,34 млн. грн.













Тож з минулого тижня вищеназвана компанія вже розпочала харчування школярів. Днями разом з представником харчуючої організації Геннадієм Конончуком ми відвідали міську ЗОШ №2, аби подивитися на місці, що ж пропонується до столу наших школярів. Потрапили саме на перерву. А відповідно й на обід діток. В цій школі навчається більше 400 учнів, тож харчуються вони на трьох перервах, в трьох вікових групах.
Зараз організовано займали столики в їдальні учні молодшої школи. На них вже чекала перша страва. Зручно вмостившись, з апетитом споживали супчик.
Класовод четвертого класу Оксана Чмуневич жартує, що гаряче харчування – зараз, як знахідка. Бо в школі й справді дещо прохолодно, опалювальний сезон вже скінчився, а природа викинула таку ось прикру витівку, як заморозки. Хоча й скоротили тривалість уроків, проте температурний дискомфорт дається взнаки.
Дітки вправно орудують ложками й охоче дають свою оцінку харчовикам – кажуть, що все смакує, дехто й добавки просить.
До розмови долучаються й інші класоводи маленьких школяриків. Всі в школі задоволені, що врешті відбувся тендер й розпочалося організоване харчування. Той період, коли воно було відсутнє, створювало масу клопотів не тільки для батьків, що мали в прямому розуміння слова подбати про хліб насущний для своїх малят, але й для вчителів. Бо ж сухі перекуси не завжди позитивно відбивалися на здоров’ї та самопочутті діток. «Малеча все старається перебити апетит якимись чіпсиками чи сухариками. Й тут марно пояснювати, що така їжа мало що не поживна, а й навіть шкідлива. Та й батькам накладно зібрати обід, якщо школу відвідує одразу декілька дітей. Адже грошове відшкодування – в рази менше тих сум, що витрачаються на гаряче харчування. Та й калорійність та енергетична цінність бутербродів не завжди задовольняє потреби підростаючого організму», – говорять педагоги.
На окремому столику – контрольні страви, що входять до складу меню. Виглядають досить апетитно, тож не дивно, чому їх так залюбки уминає малеча. Та й перелік страв у меню – різноманітний.
Геннадій Конончук каже, що це поки що тимчасове меню. Вивчивши так би мовити коньюктуру ринку, себто смаки школярів, будуть вводити нові страви, урізноманітнювати їх вибір. Вся продукція, що йде до столу дітей, посвідчена відповідними сертифікатами якості. «Намагаємося якомога менше повторюватися. Щоб їжа була поживною та не приїдалася, один і то й же продукт подаємо у кількох виробах. Наприклад, сирники чергуємо з лінивими варениками, налисниками». Обов’язкові в раціоні солодощі та продукти-радіопротектори. «Єдине чого зараз уникаємо - це парникові овочі. Ніколи до домашнього столу не купую нітратні «вітаміни», тож й школярів убезпечую від їх споживання. Переконаний, від такої їжі більше шкоди, ніж користі». Отож на салати наразі йдуть капуста, бурячки та морква - все те, що не втратило вітамінної принадності й не може зашкодити дитячому шлунку.
Директор школи Валентина Клюйко теж позитивно оцінює харчування. «Добре, що знову повернулися в меню перші страви. Спілкувалася зі старшокласниками, вони запевняють, що рідке їм дуже смакує. А в сьогоднішні прохолодні дні супи та борщі взагалі йдуть на-ура. Добре, що всі зауваження в організації харчування сприймаються й швидко усуваються недоліки. Взагалі з такими організаторами, як Геннадій Леонідович Конончук приємно мати справу. Оцінила його ділові якості ще з тої пори, коли його підприємство здійснювало харчування школярів нашої школи. Це людина, яка всією душею вболіває за доручену справу, а відтак маємо й відповідний результат».
Поки спілкуємося, зауважую, яким повертають дітки посуд на мийки. Майже кожна тарілочка  порожня. Оце, напевно, і є основна й найбільш об’єктивна оцінка роботи харчуючої організації. Дітей їхня робота задовольняє, бо їм до вподоби ті обіди, що їм пропонує ТОВ «Транс Логістик Центр». А це головне.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар