четвер, 18 травня 2017 р.

У РАЙОННІЙ РАДІ - НОВИЙ ДЕПУТАТ І НОВА ФРАКЦІЯ
На сесії районної ради, що відбулася 28 квітня, було розглянуто більше 20 питань, з-поміж яких левову частку традиційно зайняли депутатські запити. Якщо пленарне засідання тривало дві з половиною години, то година й двадцять хвилин з них було відведено на депутатські запити.

Замість вибувшого гравця у команді БПП «Солідарність» відбулася заміна. Нагадаємо, на минулій сесії Олексій Лясковець, що був обраним до складу ради за списками цієї політичної сили, подав заяву про дострокове припинення депутатських повноважень, і його колеги по депутатському корпусу цю заяву задовільнили. Отож. як повідомила голова районної виборчої комісії Людмила Берестень, депутатом районної ради обрана наступна у списку представниця ББП «Солідарність» - позапартійна Ніна Іванівна Стасюк, начальник управління освіти, молоді та спорту.
Тож після повідомлення голови виборчкому очільник районної ради Микола Кухарець вручив новообраній депутатці посвідчення та значок, а присутні привітали оплесками.
Також було повідомлено про створення в раді депутатської фракції БПП «Солідарність» (керівник та уповноважена особа фракції – Сергій Киркевич).
А вже після цього депутати перейшли до розгляду запланованих питань.
Депутатські запити Валерія Салюти не набрали необхідної підтримки. Тож були відхилені. Цього разу пан Салюта клопотав фактично про націоналізацію газорозподільчих систем, мотивуючи тим, що хоч їх власником є держава, на ділі ці системи перебувають у безоплатному користуванні структур недержавної форми власності. Тож депутат пропонував врегулювати питання подальшої передачі таких газорозподільних систем та їх складових в оренду на конкурсних та платних засадах; організувати процес формування та функціонування прозорого національного ринку розподілу природного газу,побудованого на принципах вільної добросовісної конкуренції та орієнтованого на забезпечення високого рівня захисту прав та інтересів споживачів. Про це депутат підготував відповідне звернення до Кабінету Мііністрів Украіни. Але, як ми уже сказали, воно не було підтримане.
Наступним запитом Валерій Салюта підготував ще одне звернення до керівництва державою, аби привернути увагу до термінового врегулювання питання передачі органам місцевого самоврядування повноважень щодо розпоряджання землями за межами населених пунктів.
«Обидва звернення заслуговують на увагу, в них є раціональне зерно, але питання, що порушує депутат, лежать в площині компетенції Верховної, а не районної ради», - звучало в залі. Все ж до цих питань депутати збираються згодом ще поверутися, після того, як буде відредаговано самі звернення.
Злободенний запит про криміногенну ситуацію на території Залузької сільської ради у зв’язку з «гастролями» там заїжджих молодиків порушувала на минулому пленарному засіданні депутат Наталія Яцута. Тож відповідь на цей запит давали військовий комісасар й представник відділення поліції.
За інформацією військового комісара,чомусь, з сіл (в основному Переброди), де проживають ті самі «круті» хлопці, що тримають у страсі добрячу частину району, за період АТО не було мобілізовано чи призвано до лав ЗСУ жодної особи. На відповідних медкомісіях, знову ж таки чомусь, всі ці «дужі та грізні» молодики виявляються непридатними до служби в армії. Аж цікаво стало,яким чином тоді у цих людей опиняються водійські та посвідчення на носіння зброї? Для цього ж так само треба проходити медкомісію. Що ж то за диво-зцілення спрацьовує в даному випадку?
Про проблемну ситуацію з наведенням порядку в вищеназваних населених пунктах говорив й представник поліції. На жаль, штат дільничних з 16 зменшено до п’яти чоловік, а патрульовання не може забезпечити спокій на всій території району.
До посилення контролю з контрафактним спиртним в запиті закликав тоді ще депутат Олексій Лясковець. Що зроблено з цього приводу, прозвітували податківці. У них, так само, не так багато важелів впливу за подібними речами.
На запит Валерія Салюти щодо звернення до влади України з приводу мораторію на продаж лісу надійшло декілька відповідей з Києва: з профільного міністерства, Верховної Ради, Кабміну. У всіх цих листах схвалюють ініціативу нашої районної ради щодо порушеної проблеми та підтримують принципову позицію депутатів.
Розглянули також й вирішення запиту, поданого групою депутатів фракції «Воля» про знесення будівлі, де раніше була «резиденція» Червоного Хреста. Депутати дали згоду на її продаж з аукціону. «Я бачу єдине вирішення даного питання в такому випадку. Це дозволить залучити якісь кошти до районного бюджету, бо просто розібравши це старе приміщення, ми втратимо право власності на даний об’єкт зовсім, й землею під ним розпоряджатиметься міська рада», - висловив свою точку зору Михайло Яцковець.
Щодо запиту групи депутатів про брак коштів для вирівнювання дисбалансу в оплаті працівників освітніх та медичних закладів втішної інформації прозвучало мало. Керівництво державою рекомендує латами бюджетну «діру» власними коштами. Нагадаємо: бракує 14млн грн., 12 з яких – недофінансування бюджетного запиту освіти. З 1 вересня проблему освітян пообіцяли вирішити додатковою освітньою субвенцією з Державного бюджету. Поживемо – побачимо, як розгортатимуться події далі.
Після запитів депутати прийняли декілька нових програм та внесли зміни до діючих. Так прийнято програми: сприяння розвитку громадянського суспільства; недопущення поширення африканської чуми свиней; охорони навколишнього природного середовища; запобігання виникненню лісових і торф’яних пожеж та забезпечення їх ефективного гасіння. Внесено зміни до програми відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів (тепер банком-позичальником, крім «Ощадного», є ткожй «ПриватБанк») та програми матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення.
Після розгляду програм депутати прийняли кілька «майнових» рішень. Вони передали безоплатно приміщення школи в Бережниці із спільної власності територіальних громад району територіальній громаді сільської ради; дали згоду на передачу основних засобів з балансу КП «Теплосервіс» в оперативне управління та на баланс управління соціального захисту населення та надали дозвіл на здачу в оренду харчуючій організації за 1 грн. приміщень шкільних їдалень.
Також внесено зміни до положення про постійні комісії та до структури й чисельності виконачого апарату районної ради.
А от викладене в новій редакції «Положення про порядок призначення та звільнення з посад керівників підприємств, установ, організацій, закладів, об’єктів спільної власності територіальних громад району, укладання та розірвання з ними контракту» схвалене не було, після довгих дискусій це рішення так й не набрало необхідної кількості голосів.
Насамкінець депутати окремим рішенням надали рекомендацію заступнику голови районної ради Олександру Задорожному для вспуту до академії управління при Президенті України.
Людмила РОДІНА.
Олександр ЗАДОРОЖНИЙ, заступник голови районної ради:
Підготовлений мною проект рішення про внесення змін до «Положення про порядок призначення та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій, закладів, об’єктів спільної власності територіальних громад району, укладення та розірвання з ними контракту» розроблявся відповідно до законодавства України. Відповідно до п 4. ст.20 ЗУ «Про освіту»: «Керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». Статті 35, 37 Закону України «Про загальну середню освіту» чітко вказують на безпосередню участь органу місцевого самоврядування (в нашому випадку – райради) на управління системою загальної середньої освіти.
В минулому році Ніна Іванівна аргументувала відмову від погодження директорів шкіл з районною радою, тим, що у нас, попри рішення №431 від 5 березня 2014 року (в якому прописано, що керівники комунальних підприємств, установ, закладів, - управління якими делеговано райдержадміністрації призначаються на посади по трудовому договору чи контракту райдержадміністрацією після попереднього погодження з власником - районною радою), не змінене вищезгадане Положення (в якому прописано, що призначення керівника навчального закладу… здійснюється районним органом управління освітою за попереднім погодженням з головою райдержадміністрації).
Минулого року депутати Верховної Ради України внесли зміни до закону «Про культуру», відповідно до якого директори комунальних закладів культури обираються на конкурсній основі, у нас Положення не змінене, проте директори проходили відбір відповідно до чинного законодавства. Що має вищу юридичну силу, рішення райради чи Закон України? Питання риторичне.
У Володимирецькому районі депутати райради погоджують призначення директорів шкіл на сесії ради, в Сарненському - доручили погодження голові райради, а у нас закон можна не виконувати.
Правову оцінку вищевказаному буде надавати прокуратура, адже відповідний лист туди вже надісланий.


Ніна Стасюк, депутат районної ради, начальник управління освіти, молоді та спорту:
Я не голосувала за «Положення про порядок призначення та звільнення з посад керівників підприємств, установ, організацій, закладів, об’єктів спільної власності територіальних громад району, укладання та розірвання з ними контракту» не тому, що особисто боюся проходити таке погодження на призначення в районній раді, як дехто закидає. Скажу більше: подібний Порядок, принаймні стосовно призначення та звільнення керівників освітніх закладів,по-моєму, діє тільки у Володимирецькому районі. Чому ж його не приймають в інших? Нехай би хтось задався таким запитанням.
Як депутат та начальник управління освіти підтримую тільки ті рішення, що приймаються в правовому полі. Ми в роботі керуємося спеціальним законом «Про загальну середню освіту», який чітко вказує «Призначення на посаду та звільнення з посади керівника державного та комунального загальноосвітнього навчального закладу здійснює відповідний орган управління освітою». Районна рада одним з попередніх своїх рішень повноваження щодо управління освітою делегувала управлінню освіти, ми ж є розпорядниками комунальним майном освіти. Відповідно до вищеназваного закону в управлінні створена спеціальна атестаційна комісія, що й приймає кадрові рішення. Не заперечувала б, якби до складу цієї комісії ввійшли й депутати районної ради. Це все відповідає чинному законодавству України. Але не думаю, що сесія краще за цю комісію, визначить кваліфікаційний рівень претендента на посаду директора в тій чи іншій школі.

Більше того, на часі – новий закон «Про освіту», децентралізація, керівників освітніх закладів взагалі обиратимуть на конкурсних засадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар