четвер, 4 травня 2017 р.

ПІСЕННЕ ЄДНАННЯ У ВЕЛИКДЕНЬ

На третій день Воскресіння Господнього, 18 квітня, на майдан Злагоди покликав VII фестиваль родинної творчості «Пісенне єднання у Великдень».



















































































Навіть квітневе похолодання не стало на перешкоді дитячих забав, в яких взяли участь вихованці міських дитячих садочків. Цікава конкурсно-розважальна програма для діток стала неабиякою втіхою не лише для малюків, а й їхніх батьків та вихователів.
Чимало шанувальників зібрали виставки «Великодній кошик» та «Мальовниче диво», де було представлено традиційні поліські пасочки, м’ясні великодні наїдки, писанки й крашанки, виконані в різних техніках. Очі аж розбігалися від такої кількості великодніх смаколиків, а в господинь можна було поцікавитися рецептами приготування випічки та інших великодніх страв. Подивували та захопили своїм розмаїттям крашанки та писанки – й великою кількістю оздоблювальних матеріалів, до яких вдавалися майстри, й самобутнім втіленням пасхальних фантазій. Кумедно виглядали великодні пухнасті курчатка, оригінально й довершено – яйця з бісерними візерунками й вишукано-романтично – крашанки в мереживі-макраме. Одним словом – це треба було бачити.
Тут же працювала й арт-майстерня зі створення писанок та великодніх символів.
Особисто мене вразила  виставка-ярмарок декоративно-вжиткового мистецтва. Хоч й не сумнівалася, що Дубровиччина багата талантами, однак не могла стримати захвату від споглядання такої великої їх кількості водночас та в одному місці. А захоплюватися таки було чим:
Борсук Лариса Іванівна й Карпович Юлія Вадимівна з Висоцька, Будкевич Ольга Яківна з Соломіївки, Колода Віра Миколаївна з Літвиці, Заруднєва Тетяна Захарівна з Людині та Сергеєва Марія Степанівна з Бережок представляли вишивки, також бережківчанка Остапович Наталія Олексіївна - вироби із бісеру, в’язання крючком, Левенець Світлана Павлівна з Лютинська - вироби із кульок  (твистинг), Семенчук Тетяна Миколаївна з Нивецька – вироби зі стрічок, Годунко Наталія Іванівна та Жакун Марія Іванівна із Залужжя та Скибан Ірина Василівна з Орв’яниці – бісероплетіння, а її односельчанка Буткевич Марія Олексіївна – вишивку бісером, височанка Карпінська Наталія В’ячеславівна – вироби зі стрічок, Гавучак Петро Юрійович з Лютинська – лозоплетіння, Мосійчук Марія Вікторівна з Людині – прикраси у волосся для дівчаток, квіткові композиції, Харчук Василь Миколайович з Партизанська – різьблені вироби.
Гарненькі ляльки-мотанки доповнювали сварицевицьку композицію. 
Від імені організаторів пісенного свята, а ними були відділ культури і туризму райдержадміністрації, районний будинок культури та районна централізована система публічно-шкільних бібліотек, та глядачів висловлюємо вдячність аматорам сцени, які власне й зробили цей день незабутнім: родинам Бадзюн з Осової, Рабчевських з Крупового, Олексієвців із Залужжя, Сергеєвих з Бережок, Щурів з Літвиці, родинному гурту «Забава» з Лютинська, сімейним дуетам Олени та Насті Чернецьких з Орв’яниці, Драган-Ярмошевичів й Людмили та Вікторії Карпович з Дубровиці, Наталії та Юлії Серко з Озерська, Валентини та Геннадія Королькових зі Сварицевич, Миколи та Степана Кравчуків з Сельця, Надії та Уляни Клюйко з Берестя, сестрам Руслані та Софії Кепин з Узлісся, Марині та Альбіні Зуза з Висоцька, Нікітчук з Бережниці.
Фестиваль вдався на славу, що поцінували й декілька гостей Дубровиці, що приїхали на малу батьківщину з різних куточків України: «У вас культура старається організувати дозвілля, щоразу, коли навідуємося додому, стаємо свідками різноманітних забав та охоче долучаємося до українських традиційних святкувань. На жаль, в тому регіоні, де нині мешкаємо, це вже відійшло або просто не прижилося». Тож, приємно було слухати такі оцінки, й, як прийнято у нас говорити про гарні та незабутні свята: «Дай, Боже, за рік діждати!».
* * *
Виставку смаколиків та великодніх символів побачили цього дня також в міських НВК «Ліцей-школа» та ЗОШ №1, №2.
У ліцеї вже традиційно було встановлено й величезне великоднє яйце, яке об’єднало докупи 300 писанок та крашанок. А всі представлені на виставці пасочки, до речі, також близько 300 штук, згодом вихованці ліцею передали нашим волонтерам. Адже пані Світлана Правник днями повезе великодні гостинці бійцям на Схід. Своє «волочильне» для захисників України передали й учні ЗОШ №1 та №2. Як зазначив директор НВК «Ліцей-школа» Володимир Кушнір: «Діти завжди щиро відгукуються на заклик підтримати Українську армію. Коли оголосили про збір смаколиків для тих, хто зараз на передовій, кожен з учнів вважав за честь зробити великодній подарунок для українських солдат».

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар