«Щоб виріб вдався,
до п’яти відсотків кулінарного вміння слід додати 95 відсотків душі»
Роки
летять, забуваються деякі великодні традиції, натомість з’являються нові. Втім
у всі часи незмінним сакральним атрибутом свята залишається запашна паска. В
народі кажуть, скільки є господинь, стільки – і її рецептів. Тож ми
поцікавилися фірмовим способом випікання
великоднього хліба у знаної кулінарки Оксани Клюйко.
«Для
кожної жінки готування паски – особливий ритуал, – розповідає пані Оксана. –
Колись кожен день страсного тижня мав своє призначення для цього. Так, не можна
було пекти її в п’ятницю, втім ввечері жінки замішували опару, а все інше
робили у суботу. Нині ж я готую зазвичай у четвер, тому що в переддень свята
часу ні на що не вистачає. А з цією справою поспішати не слід.
Настрій
завжди впливає на випічку, а тим більше на дріжджову. Перевірено на собі. Тому
берусь за готування завжди в доброму гуморі. Якщо на душі погано, і робити
нічого не хочеться – краще відкласти замішування та випікання. Та й в домі має
бути відповідна спокійна атмосфера. Окрім поганого настрою, тісто дуже «боїться протягів», натомість любить тепло.
Також
варто готувати інтуїтивно, не завжди строго дотримуючись рецепта. Адже сметана
є густіша і рідша, яйця – більші і
менші, борошно відрізняється клейковиною. Врешті й місткість склянок різна. Ось
чому кілька господинь печуть за одним рецептом, а смак виробу – різний. Не менш
важливо – використовувати для цього свіжі та якісні продукти.
Загалом,
щоб виріб вдався на славу, до п’яти відсотків кулінарного вміння слід додати 95
відсотків душі, гарного настрою і щирого бажання чаклувати над випічкою».
Над
своїм рецептом паски жінка працювала кілька років. Щось додавала,
удосконалювала, допоки результатом не залишилась задоволеною. Відтак господиня
радо поділилася ним з нашими читачами:
Інгредієнти:
топлене
молоко — 1,5 літра;
дріжджі
— 200 грам (дріжджів можна і більше, з 300 грамами буде скоріше робити);
жовтки
— 50 штук;
масло
вершкове — 750 грам;
маргарин
— 200 грам;
сметана
домашня — 0,7 літри;
мускатний
горіх — 1 штука (тертий, можна і без нього);
ванільний
цукор — 3 пакетики;
спирт
(самогон або коньяк) — 100 грам;
цукор
— до 2 кілограм;
борошно
— 4-5 кілограм (скільки вбере );
білок
— 4 штуки (на глазур);
цукрова
пудра — 5-6 стаканів (глазур);
цедра
апельсина, лимона (за смаком);
ізюм
— 500 грам;
цукати
— 500 грам.
Приготування:
1.
Рано-вранці робимо опару. Частину борошна слід залити половиною гарячого
молока, ретельно перемішати до стану густоти манної каші. Накриваємо ємність,
ставимо в тепло на 3 години.
2.
У склянці теплого молока розчиняємо дріжджі, додаємо склянку борошна, ретельно
перемішуємо і ставимо в тепло на 3 години.
3.
Відокремлюємо всі 50 жовтків від білків, в жовтки всипаємо 0,5 кілограма цукру,
перемішуємо.
4.
Пора замішувати тісто. Для цього потрібне велике емальоване відро або каструля.
В опару (1 пункт) додаємо дріжджі, що підійшли (2 пункт), ллємо туди ж
півсклянки молока і перемішуємо.
5. У збиті жовтки вливаємо залишок молока, збиваємо і
з’єднуємо з масою у мисці. Додаємо борошно порціями, поки тісто не стане як
густа сметана (як на оладки). Ставимо в тепло на 1 годину.
6.
Масло і маргарин розтоплюємо, розчиняємо і сметану. Перемішуємо жир.
7.
У ємність з тістом додаємо мускатний горіх, ванілін, спирт, решту цукру, дуже ретельно
перемішуємо. Далі порціями додаємо борошно і неквапливо вимішуємо тісто
протягом 40 хвилин – без перерв. Воно
повинно відставати від рук. Опісля залишаємо вистоятися в теплі ще 2 години.
Потім додаємо цукати, промиті, висушені і обвалені у борошно родзинки,
перемішуємо тісто.
8.
Змащуємо форми, вкладаємо в них пергамент, наповнюємо порціями тіста,
витримуємо його в формах близько 1 години. Випікаємо 40-45 хвилин при
температурі 180-190 градусів. Прикрашаємо глазур’ю і посипкою. Виходять смачні
паски. Якщо у вас маленька сім’я, робіть половину рецепта.
Пані
Оксана каже, що зараз багато дубровичанок купують чи замовляють готову паску,
аби спробувати щось особливе. «Втім приємно, – додає вона, – що молодь хоче
сама вчитися готувати великодній хліб. Якось до мене телефонувала молода
господинька з проханням провести подібний майстер-клас. Вважаю, що кожна жінка
рано чи пізно має долучитись до такого обряду як випікання паски».
Леся
КОНДРАТИК.
Немає коментарів:
Дописати коментар