пʼятницю, 19 травня 2017 р.

Чому українські пенсіонери найбідніші в Європі?
З першого травня розмір пенсій українців збільшився. Втім все одно, наші пенсіонери чи найбідніші в світі. Пенсійна система в Україні перебуває в катастрофічній ситуації, заявляють в Міністерстві соцполітики. Незважаючи на збільшення мінімальної зарплати і оподаткування всіх фізосіб-підприємців, дефіцит Пенсійного фонду в цьому році складе 141 мільярд гривень. Уряд готує реформу, яка, за словами прем’єра, дозволить не тільки скоротити «дірку» в бюджеті, але і підвищити пенсії. Далі про те, як в різних країнах Європи заробляють на пенсію і чим відрізняються українці.

оларів. У порівнянні з сусідами по ЄС, це незначна сума. Однак варто враховувати, що ціни в Польщі нижчі, ніж, наприклад, в Німеччині, крім того, польські пенсіонери користуються пільгами. Після 75 років - безкоштовна медицина, практично для всіх пенсіонерів - безкоштовний проїзд в транспорті і пільги на медикаменти.
У Польщі працює три рівня пенсійної системи: солідарний, накопичувальний та індивідуальний. Якщо інвестувати в три фонди частину своєї зарплати вродовж життя, після 60 років для жінок і після 65 для чоловіків можна отримати відразу три пенсії.
Обов’язкові умови для отримання трудової пенсії - мінімум 15 років стажу для жінок і 20 років - для чоловіків. Внески до Пенсійного фонду на кілька відсотків нижчі за українські - 19,5 проти 22%. При цьому половину від цієї суми полякам платить роботодавець.
Середня пенсія в США - 1500 доларів. Цієї суми достатньо для безбідного життя практично в будь-якому з американських штатів за умови, якщо не потрібно погашати іпотеку або орендувати житло. Для пенсії необхідно як мінімум 10 років відкладати 15% від зарплати. З 1935-го тут діє Закон про соціальне забезпечення, підписаний ще Франкліном Рузвельтом (Social Security Act).
Податковий кодекс дозволяє американцям вносити на свої особисті накопичувальні пенсійні рахунки частину зарплати до оподаткування прибутковим податком. У країні діють і солідарний, і накопичувальний рівні пенсійної системи.
Уряд заявляє про те, що пенсійний вік для американців поступово збільшать до 70 років. Зараз для повної пенсії  потрібно пропрацювати до 65 років, проте громадяни США мають право вийти на пенсію раніше, втім в такому випадку розмір виплат буде меншим.
Середня пенсія у Франції - близько 1000 євро. На пенсію мають право всі французи, однак чим більший стаж, тим вищою буде пенсія. Щомісяця із зарплати в пенсійний фонд забирають 16,3% (частину від цієї суми платить роботодавець).
У 2013 році французький уряд представив проект чергової пенсійної реформи, в рамках якої передбачено збільшення відрахувань до пенсійного фонду. За підрахунками уряду, це дозволить уникнути збільшення дефіциту до 20 мільярдів євро в 2020 році.
На даний момент пенсійний вік у Франції - 62 роки. До слова, пенсійна система у Франції - одна з найскладніших в Європі. Зараз в країні працюють два рівня: солідарний і накопичувальний. Дефіцит пенсійного фонду виник в результаті того, що тривалість життя французів зростає, при цьому сім’ї рідко заводять більше трьох дітей. Згідно з демографічними дослідженнями, очікувана тривалість життя у Франції до 2040 року збільшиться на чотири роки. В результаті жінки в середньому будуть жити до 88 років.
Середня пенсія в Білорусі - всього 150 доларів (це в рази більше, ніж в Україні). Для отримання трудової пенсії чоловікам доведеться працювати, як мінімум, 25 років, а жінкам - 20 років. Внесок до Фонду страхування - 29% від зарплати. При цьому 28% платить роботодавець і тільки 1% - найнятий працівник.
Минулого року президент Білорусі Олександр Лукашенко також прийняв рішення поетапно підвищувати пенсійний вік - до 63 років у чоловіків і 58 років - для жінок. «Платниками внесків можуть бути як самі працівники, так і їхні наймачі. Останній варіант переважає на більшості підприємств незалежно від форм власності. З власних коштів внески сплачують, зазвичай, особи, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю. Розмір обов’язкових платежів з пенсійного страхування залишається однаковим при будь-якому способі сплати - 29%. При сплаті страхових внесків роботодавцем на нього припадає 28% із зазначеної суми, і на працівника - 1%. Внесок зі страхування на випадок тимчасової непрацездатності - 6%», - йдеться на сайті Фонду соцстрахування.
Середня пенсія в Україні - менше двох тисяч гривень, а мінімальна в травні досягнула всього 1312 гривень. На цю суму можна (?!), принаймні так вважають наші урядовці, скромно харчуватися  місяць. Пенсіонери можуть дозволити собі раз в день купувати хліб, молоко і кілька разів на тиждень - недорогі крупи і макарони. А ось на засоби особистої гігієни залишиться дуже обмежений бюджет - дорогі шампуні, зубні пасти з такою пенсією не «по кишені». До того ж, навіть пенсіонерам з субсидією доводиться витрачати гроші на комуналку і проїзд.
Мінімальної пенсії, як порахували, вистачить рівно на 12 походів в кіно (правда, при цьому доведеться голодувати, а в кінотеатр ходити пішки). Також мінімальної пенсії вистачить на покупку 49 доларів.
Для отримання пенсії за віком знадобиться як мінімум 15 років стажу. Розмір пенсії залежить від рівня зарплати і кількості відпрацьованих років.
Чому українські пенсіонери найбідніші в Європі? Головна проблема української пенсійної системи - низькі зарплати. Розмір соціального внеску - 22% від зарплати, (ще в 2015-му ставка була на рівні 37%, проте з січня минулого року її скоротили) і чим нижча зарплата українців, тим менше грошей на пенсії. Багато українців офіційно заробляють мінімалку - таких близько 40%. Друга частина зарплати виплачується «в конверті» і податки з неї не відраховуються. Рішення про підвищення мінімальної зарплати додасть в «скарбничку» Пенсійного фонду, як порахували в профільному міністерстві, близько 15 мільярдів гривень, однак ситуацію це змінить несуттєво.
Крім того, як кажуть експерти, діюча пенсійна система в Україні не відповідає головному критерію - справедливості. Так, середня пенсія суддів - більше 20 тисяч гривень, народних депутатів - більше 15 тисяч, а більше мільйона пенсіонерів отримують менше 1400 гривень. Крім того, пенсіонерам, які раніше вийшли на пенсію, дістається менше грошей. У 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 - старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням нового показника.
Ще одна проблема - 10 працюючих утримують близько 12 пенсіонерів. Зібраних коштів катастрофічно не вистачає.
Пенсійний фонд України опублікував дані про середні пенсії українців станом на квітень цього року. Так, найвищі середні пенсії в Києві - 2408 гривень. На другому місці Донецька область (2102 гривні), а замикає трійку лідерів Луганська область (1989 гривень). Найменше отримують пенсіонери в Тернопільській області - всього 1560,95 гривні.
Уряд повідомив, що вже в травні представить проект пенсійної реформи.
Підготувала Людмила РОДІНА.
Перерахунок пенсій у травні поточного року


Мінімальний розмір пенсії з 01.05.2017 року встановлено у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1312 грн.
Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.2017 року – 1312.00 грн. провадиться перерахунок:
– мінімального розміру пенсії непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
– доплати за понаднормовий стаж непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
– пенсій за особливі заслуги відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;
– мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;
– мінімального розміру пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;
– підвищень, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та доплати до підвищень;
– мінімальних розмірів пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;
– надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;
– довічної державної стипендії відповідно до Указу Президента України № 358\2006;
– підвищень, передбачених Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» та доплати до підвищень;
– мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС;
– щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
– державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців 1,2,3 груп та інших інвалідів війни 1,2,3 груп;
– щомісячної державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій;
– доплати до мінімального розміру пенсії непрацюючим шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та працівникам, зайнятим обслуговуванням зазначених осіб відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
доплати до мінімального розміру пенсії незалежно від факту роботи шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та яким призначена пенсія по інвалідності відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
– доплати до пенсії за втрату годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання.
Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.2017 року – 1312.00 грн. перерахунок не провадиться:
– підвищення дітям війни відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни»;
– додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
– підвищення особам, яким виповнилося 100 років і більше відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №908;
– щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку з закриттям Чорнобильської АЕС.
Встановлюються доплати до підвищень, встановлених відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» таким категоріям у розмірах:
– Доплати до підвищення членам сімей загиблих за наявності ознаки «Право на доплату» – 70.58 грн.;
– Доплата до підвищення членам сімей померлих осіб, а також померлих інваліди війни – 70.58 грн.
Для осіб, яким виповнилось 100 і більше років, встановлюються доплати до підвищень, встановлених відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» таким категоріям у розмірах:
– Доплати до підвищення членам сімей загиблих за наявності ознаки «Право на доплату» – 211.74 грн.;
– Доплата до підвищення членам сімей померлих осіб, а також померлих інвалідів війни – 211.74 грн.
З 01.05.2017 року працюючим пенсіонерам від розміру прожиткового мінімуму 1312 грн. пенсії не перераховуються.
Відповідно кожен із пенсіонерів, кого торкнулося підвищення розміру пенсії,в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, на свою дату виплати отримає відповідні кошти у травні поточного року.
Микола Котяш,

перший заступник начальника ЗОУПФУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар