четвер, 4 травня 2017 р.

ТРАДИЦІЙНИЙ ФОРУМ БАТЬКІВСЬКОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ

Днями відбувся ХІ районний форум батьківської громадськості «Роль школи та батьківської громадськості в профілактиці негативного впливу соціальних мереж».
Доречно зазначити, що батьківські форуми проводяться в районі регулярно й торкаються найбільш нагальних на даному етапі питань, що хвилюють вчительство та батьківську громадськість. Проходить таке спілкування у невимушеній та конструктивній формі, і, як правило, дає позитивні результати. Бо коли існує проблема, її не замовчиш чи зробиш вигляд, що нічого не сталося. Як наболілу рану, якусь злободенну ситуацію треба всебічно вивчити, а такі зібрання й дають таку можливість, адже тут зустрічаються в одній аудиторії діти, їх батьки та педагоги. Саме на подібних «консиліумах» й доходять необхідного консенсусу, як згодом безболісно лікувати те, чим в даний момент «хворіє» бурхлива й нестримна дитяча громада.









Цього разу в форумі брали участь представники прокуратури району, ювенальної превенції, служби у справах дітей райдержадміністрації, районного центру соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді, засобів масової інформації, районної ради старшокласників, заступники директорів з виховної роботи (навчально-виховної роботи), практичні психологи та соціальні педагоги, голови батьківських комітетів шкіл. «Приємно констатувати, що 90 відсотків присутніх – це представники батьківської громадськості», – зазначила начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк.
А темою для обговорення стали небезпечні для підлітків мережеві ігри ті, що інколи закінчуються навіть суїцидом  дітей. Детально проаналізувала виховні можливості навчальних закладів, роблячи ухил на ролі школи та батьківської громадськості в профілактиці правопорушень, злочинності та негативного впливу соціальних мереж Рабешко Галина Захарівна – головний спеціаліст управління освіти, молоді та спорту.
Поряд з позитивом Галина Захарівна акцентувала особливу увагу на тих негативних моментах, що нині турбують освітян. «Порівняльний  аналіз з попередніми роками  вказує на те, що поряд з проблемами відвідування, порушень дисципліни,  нерідкими серед підлітків є випадки словесного приниження, агресії, жорстокого поводження із застосуванням фізичної сили, вживання прізвиськ, сварки, образи, що призводить до травм не тільки фізичних, а в більшості своїй моральних та психічних. З даною категорією дітей працюють наші практичні психологи та соціальні педагоги, класні керівники, адміністрації закладів. Але без виховного впливу сім’ї, без батьків, нам не впоратися. Тут дуже важливим є правильний виховний вплив сім’ї, правильна позиція батьків.
Упродовж 2016 року троє учнів скоїли злочини та поставлені на на облік у відділення поліції. Це 2 учні Миляцького НВК (Миляцька ОТГ) та Берестівського НВК (1 учень). Злочини скоєні у пізній нічний час. У 2017 році на облік поставлено учня Висоцької ЗОш І-ІІІ ст. (Висоцька ОТГ). Усе це за крадіжки.
У 2016 році до адміністративної відповідальності було притягнуто 9 батьків, які ухиляються від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання дітей.
На службу у справах дітей подано 9 подань на службу у справах дітей, 3 подання - на Дубровицьке відділення поліції (пропуски уроків більше 10 днів без поважних причин, складні життєві обставини)», - зазначила вона.
Водночас Галина Захарівна подякувала адміністраціям за вчасне виявлення фактів неналежного  виховання дітей у неблагополучних сім’ях та повідомлення про це відповідних служб. Разом з тим вона наголосила: «На сьогодні проблему виховання дітей у неблагополучних сім’ях без належної допомоги органів місцевого самоврядування, батьківської громадськості вирішити неможливо».
Педагог навела таку статистику, що стала відомою внаслідок обстеження житлово-побутових умов проживання учнів.
 «143 школяра проживають у проблемних сім’ях. (40 дітей проживають у сім’ях, де часто виникають конфліктні ситуації; 12 дітей в родинах, де є конфлікти між дітьми та батьками; батьки 64 дітей зловживають спиртними напоями, не приділяють належної уваги вихованню дітей; 27 дітей проживають з бабусею).
Гарно сказав про роль батьків у вихованні дітей представник поліції Василь Салівонов: «Дитина повинна бачити в батьках друга та товариша». Тоді, вважає офіцер, і його думку поділяю я, дитина ніколи не оступиться.
Емоційно виступала голова районної ради старшокласників «Лідер» Вікторія Хомич. На противагу всім інтернетівським «Синім китам» та їх клонам дівчинка запропонувала організувати по школах флеш-моби «Ми обираємо життя».
Представник райметодкабінету Олена Катрук виступ розпочала легендою, що торкнулася кожного присутнього. «Хлопчик якось запитав татуся, що тільки-но прийшов додому й відмахнувся від сина, спираючись на втому, скільки коштує година його роботи? Батько назва йому суму. Тоді хлопча потай економило гроші й врешті протягнуло таткові необхідну купюру: «Я хочу купити годину твого часу!». А й справді, часто заробляючи на хліб насущний для дітей, ми обділяємо їх значно дорожчим – своїм спілкуванням, елементарною увагою.
Практичні поради, як завоювати довіру та авторитет у дітей, давали психолог Наталія Крупко зі Сварицевицького НВК, голова районної батьківської ради Ірина Родзін, заступник директора з виховної роботи міського НВК «Ліцей-школа» Вікторія Кренько. Начальник служби у справах дітей РДА Олена Лобзун наголосила на таких кричущих прорахунках у виховному процесі, як алкогольна кома в десятилітнього школяра, яку діагностували нещодавно в нашій ЦРЛ; вагітність у п’ятнадцяти-шістнадцятилітніх. Олена Петрівна закликала відновити  спільні рейди по найбільш улюблених та проблемних зонах дозвілля дітей. Про фатальний крок, що необдумано робить підліток, не розмежовуючи злочин та кару, говорила представник прокуратури Наталія Агатинська.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар