пʼятницю, 5 травня 2017 р.

* 26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

ВІДВАЖНІ ТА ВІЧНО ЖИВІ

Не вірю, що час лікує рани. Він лише вчить, як далі жити з болем від них. Тридцять один рік відділяє нас від Чорнобильської трагедії. Тридцять один рік відтоді, як тридцять один українець закрив собою Європу від найстрашнішої техногенної катастрофи. Діти, що народилися після аварії на ЧАЕС, вже давно самі стали дорослими. За ці роки переставлені акценти й реабілітований перед історією персонал станції – ті, хто по суті був першою жертвою, а не винуватцем аварії. Та Чорнобильська трагедія, як й теперішнє АТО, вже стали синонімом України. У будь-якому куточку земної кулі українці асоціюються в першу чергу з аварією на ЧАЕС. На жаль, час не має зворотнього відліку, й не можна безслідно розгладити ті борозни, що проложив Чорнобиль не лише на земній поверхні, але й в долях людей. Минули понад три десятки років, та герої Чорнобиля в нашій пам’яті й досі – відважні й навіки живі.




















26 квітня в Україні – день національної жалоби, приурочений річниці аварії на ЧАЕС. У Дубровиці, як і повсюдно, цього дня відбувся мітинг-реквієм. Керівники району та міста дякували ліквідаторам за врятовану Україну й Європу.
«Сотні наших земляків так само вступили в двобій з підступним та невидимим ворогом в ті незабутні квітневі дні 1986-го, задля того, щоб у нас з вами було майбутнє. Низький уклін їм за немеркнучий подвиг», – сказав голова райдержадміністрації Микола Петрушко.
«Пам’ять, вдячність, повага – це те, що відчуваємо ми до людей, які ціною власного здоров’я та життя рятували світ від некерованого атому», – говорив голова районної ради Микола Кухарець.
Виступив і безпосередній учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, голова громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Олександр Матвієвич. Приємно, що в заупокійній службі благочинні православних церков різних патріархатів отець Микола та отець Данило спільно молилися за душі тих, хто став жертвою мирного атому. Бо радіація – також наш спільний біль. 
Дуже по-особливому проникливо було організовано цей захід. Емоції, що він пробудив у душі, в багатьох викликали сльози. Чорнобиль, позбавивши багатьох з нас здоров’я та надії, не забрав отакої ось здатності співпереживати й підтримувати один одного в біді.
Щоб зрозуміти масштаби цієї катастрофи, досить тільки вдуматися в наведені факти.
– Сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив 50 мільйонів кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.
– З найближчого міста Прип’яті було мобілізовано на аварію понад 100 пожежників. Саме вони взяли на себе найбільшу дозу опромінення. За радянськими даними під час ліквідації пожежі загинула 31 людина.
– Для гасіння пожежі застосовувалися вертольоти, що скидають спеціальні суміші для гасіння і запобігання ланцюгової реакції, а також пісок і глину. Надалі виявилося, що вони, можливо, ще більш збільшили температуру реактора. Пожежа була ліквідована тільки 9 травня.
– Основна маса жителів міста Прип’ять про аварію дізналися тільки в середині дня 26 квітня. Поки місто жило звичайним життям, радіоактивні речовини поширювалися з величезною швидкістю, переносилися з вітром. В Україні зараженою виявилася територія в 50 тис. квадратних кілометрів у 12 областях.
– Всі 47 500 жителів міста Прип’ять були змушені покинути свої будинки на наступний день після катастрофи. Близько 300 людей почали повертатися додому вже через місяць. Територію, на якій вони селилися, пізніше назвали «зоною відчуження». До тих, хто повернувся сюди, впродовж 20 наступних років не пускали родичів.
– Протягом всього 1986 року із «зони відчуження» було евакуйовано близько 250 тисяч осіб. Кількість жертв від найпотужнішої техногенної аварії експерти оцінюють неоднозначно – від декількох до 300 тисяч чоловік.
– На ліквідацію наслідків вибуху було мобілізовано 600 тисяч чоловік зі всього Радянського Союзу.
– Променева хвороба була виявлена у 134 чоловік, з тих, хто був на аварійному блоці в першу добу. З них 28 осіб загинули протягом місяця після аварії.
– Радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8,4 млн. жителів Білорусі, України та Росії.
– Дані про кількість загиблих від наслідків вибуху за 20 років розходяться: за різними даними від 4 до 10 тисяч осіб.
– Непридатними для проживання залишилися 150 тисяч квадратних кілометрів довкола Чорнобильської АЕС.
– Новий об’єкт «Укриття» (конфайнмент) над зруйнованим реактором Чорнобильської атомної електростанції планується ввести в експлуатацію в листопаді. Про це президент Петро Порошенко повідомив 26 квітня в ході відвідин ЧАЕС.
«30 листопада 2016 року ми завершили процедуру, перший етап накриття старого саркофага над четвертим енергоблоком в штатне положення. У листопаді поточного 2017 року ми плануємо введення цього конфайнмента в експлуатацію. Це дасть можливість безпечно проводити роботи», – сказав він.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар