четвер, 4 травня 2017 р.

ПРИЗОВ ЮНАКІВ, ПРОФІЛАКТИКА ПОЖЕЖ, ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

Ось той перелік питань, що розглянули у п’ятницю, 7 квітня,
представники місцевих органів влади на нараді, яку провів голова РДА Микола Петрушко.

На жаль, по першому питанню, що стосується організації призову юнаків до лав ЗСУ, у залі консенсусу так й не було досягнуто. Юрист райвійськкомату, що інформувала з даного питання, по суті розписалася у неспроможності налагодження  дієвої взаємодії між військкоматом, органами місцевого самоврядування та поліцією. Серед причин – брак повноважень, особового складу та засобів впливу. Відтак голова райдержадміністрації дав доручення виробити чіткий план дій й обговорити це питання вдруге, але вже з конкретними пропозиціями, як все-таки організувати призов громадян на строкову службу.
Протипожежна безпека з настанням тепла – одна з найактуальніших тем. До цього спонукає й ситуація в районі. Так, напередодні наради, у найвіддаленішому селі району Шахах у вогні знову загинула людина. Нагадаємо, в Великоозерянській сільській раді, до складу якої входить це село, це вже не вперше вогонь забирає людське життя. Якщо пам’ятаєте, взимку тут на пожежі, що виникла в приватному секторі, заживо згоріло двоє дітей. Тож пожежники закликали до налагодження профілактичної роботи серед населення та створення на місцях добровільних пожежних дружин. До прикладу, подібна пожежна команда в Осовій успішно справляється з усіма критичними ситуаціями, що виникають на її території, й навіть інколи допомагає гасити вогонь спеціалізованій пожежній дружині. Голова райдержадміністрації резюмував: відповідний запас пальне-мастильних матеріалів, резервуари для води та мінімальний набір протипожежних засобів повинні бути в кожному селі.
Говорили також про поновлення знань з цивільного захисту. Наразі ця тема так само актуальна й має бути однією з головних в роботі з населенням. А те, наскільки ми обізнані з вимогам цивільного захисту, покаже обласна перевірка, що планується в районі на 25 квітня.
Визначалася всі гуртом, скільки ж буде в районі територіальних громад після їх добровільного об’єднання.  В якості експертів на нараду були запрошені голови вже створених  ОТГ Хлебович Федір та Гура Людмила.
Федір Хлебович заявив, що через рік існування Миляцької ОТГ з певністю може сказати, що рішення про її створення було на сто відсотків правильним. Під час об’єднання сіл найбільше зауважень у людей було з приводу того, де вони отримуватимуть всі необхідні довідки. З відкриттям ЦНАПу цю  проблему було остаточно знято. Налагоджено електронний документообіг,  й тепер будь-яку довідку можна взяти безпосередньо на місці, у старости села. За словами пана Хлебовича, створена громада від об’єднання отримала більше переваг та можливостей. Навіть той факт, що у кожному селі є староста, вже дає певні плюси, бо є господар на місці. До інших позитивів сільський голова назвав створення власної пожежної команди, оновлення матеріальної бази в освіті, облаштування освітлення по селах, створення дозвіллєвого центру в Жадені, спортзали в Будимлі, дитсадка в Перебродах та додаткової групи в Миляцькому дитсадку для жаденських діток, оновлення закладів культури в Удрицьку та Милячі тощо. Серед незадіяних резервів для самодостатності бюджету Федір Хлебович бачить повніше залучення земельного податку та акцизу. З часом, на його думку, це дозволить підлатати трохи дороги та зреалізувати деякі інші соціальні програми. З власного досвіду він закликав колег при об’єднанні скористатися правом вибору, поки держава його ще залишає.
 У Висоцької громади ще немає такого досвіду, бо створена вона зовсім недавно. Й спочатку було чимало сумнівів з приводу правильності такого рішення, зізналася Людмила Гура. Але держава на розвиток громади виділила чотири мільйони гривень. За ці кошти громада планує збудувати спортивний зал у селі Золоте та провести капітальний ремонт Висоцького будинку культури.
Палке обговорення перспективного плану об’єднання громад, де звучали побоювання, претензії й навіть розчарування, врешті набрало таких обрисів:
Колківська громада: Залузька та Колківська сільські ради (Бережківська вирішила вийти з цього об’єднання);
Дубровицька міська громада: м. Дубровиця та Бережківська сільська рада;
Селецька громада: Селецька, Лісівська, Берестівська, Лютинська, Мочулищенська, Нивецька, Трипутнянська, Осівська, Соломіївська сільські ради;
Сварицевицька планує об’єднання з Дібрівською та Серницькою сільськими радами й, не виключено, що відійде до сусіднього Зарічненського району;
Населення Бережницької сільської ради має бажання бути у складі Сарненської громади (проте не виключає також об’єднання і до великої «сільської» громади);
Велюнська та Великоозерянська сільські ради також поки що не визначилися, з ким об’єднуватимуться. Велюнь бажала б так само об’єднання  з Селецькою громадою, але створення Колківської громади по суті перекреслює таке бажання. Великі Озера зайняли очікувальну позицію. «Об’єднання бідних громад у складі Колківської не є привабливою перспективою. Не бачу виходу й в об’єднанні  у складі Миляцької громади – поки що я там особливого розквіту не бачу», – зазначив Великоозерянський сільський голова Михайло Рябий.
Наразі Туменська сільська рада залишилася зовсім без вибору. «Люди не хочуть об’єднуватися з Висоцьком, налаштовані кардинально, хочуть навіть перекривати автошляхи, якщо таке станеться», – каже Туменський сільський голова Алік Новик.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар