четвер, 4 травня 2017 р.

Як у Львові не хочемо, але
й оплачувати не завжди маємо бажання

Передвеликодні дні – це суєта суєт. Чистимо, миємо, прибираємо, дерева обрізаємо, цьогоріч картоплю посадити до Пасхи мріємо. Життєва круговерть. Про те, що стрімко господарювати почали містяни, свідчить і те, що миттєво зросла кількість відходів у райцентрі. Їх викидають у баки, пакують у кульки і виставляють на вулицю. КП «Будинкоуправління» має чіткий графік вивозу відходів, отож люди спокійні – приїде сміттєвоз чи трактор і забере непотріб. Тоді знову садиби,  подвір’я, вулиці будуть світлі і охайні.
Минулого тижня стався форс-мажор, зламалася оця така важлива для міста машина, що мовчки за нами вивозить відходи. Не витримала навантаження, як на мене. Техніці властиво вичерпувати ресурс, навіть якщо вона й дуже сучасна. Зрозуміло, що одного сміттєвоза для міста замало. От вийшла машина з ладу і так добpe помітили ми її відсутність. Розмов про цю проблему відразу стало немало:
– А що то машина поламалася, тож Столярець вчасно вивозить, а тут щось не те?
– Мабуть, сміттєвоз «накрився», бо у нас у дворі вже й причепа для сміття поставили…
Це лише дві думки стосовно цієї проблеми. Будинкоуправлінці вивіз сміття налагодили причепами й вантажівками, але такої чіткості, як заведено, дотриматися було складно.
У медалі завжди є два боки, як і у цій ситуації. Наразі всі жителі будинків, які обслуговує КП «Будинкоуправління», уклали договір на вивезення сміття, а от далеко не всі мешканці приватного сектора зголосилися оплачувати його вивіз. Лише 60 відсотків таких людей вважають, що у них є сміття і його треба вивозити. Все впирається в кошти. А за послугу, звісно, треба платити.
Не раз бачу, як наші «небідні» земляки на дорогих авто під’їжджають до сміттєбаків і вивантажують мішки зі сміттям. Роблять це швидко, як вкрадки. Мабуть, трохи совісно за свої дії, а може, просто незручно з мішками «красуватися». Ну вже як старенька бабуся візочком кулька привезе і викидає в бак, то це можна зрозуміти. Може, договір укладати не хоче, бо з пенсії кожна копійка на вагу золота. Але смішно, як отакі браві хлопці на іномарках, не можуть заплатити за вивіз сміття з садиби. Чи насправді ж дбають вони, економлячи, про свою родину? Не кожного ж мішка спеціально везтиме господар, збирає у дворі їх кілька, отак на благо рідних, хай дихають.
Сергій Столярець, керівник КП «Будинкоуправління»  розповідає:
– З понеділка сміттєвоз був у ремонті, це обійшлося нам у близько сорок тисяч гривень. Вже раніше транспорт знову на ходу. Ситуацію контролювали, от навіть у неділю цілий день вивозили сміття, шість рейсів зробили. Якби на тиждень припинити послугу надавати, то була б проблема, як у Львові.
Ми, споживачі, хочемо, щоб все працювало, як годинник. Це правильне бажання, це по-європейськи. Але напевне треба й оплачувати надані послуги теж вчасно і регулярно, як цокає годинник у нас на стіні. Якщо бідність створює затримку в оплаті – це одне. Якщо ж жадібність робить вас «хитрішими», то не нарікайте хоч на тих, хто ці послуги вам надає. Просто не маєте права.
Може коли-небудь міська влада придбає ще один сміттєвоз. Це було б дуже добре. Звісно, все залежить від наповненості міської казни.
Сподіваємося, що Дубровиця на свято буде найкращим містом на землі. Таким вона і є для кожного з нас, особливо, коли довкола прибрано і чисто.
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар