пʼятницю, 19 травня 2017 р.

«Не допустимо окремим ділкам паразитувати на наших надрах,
поки істинні патріоти України захищають мирний тил»,
сказав голова райдержадміністрації Микола ПЕТРУШКО на засіданні колегії
На засіданні колегії при голові райдержадміністрації,
що відбулося 27 квітня, було розглянуто три питання.

Зокрема, говорили про виконання Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися  з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.
Як зазначив начальник управління соціального захисту населення Валентин Буткевич, станом на 21 квітня 2017 року на обліку управління перебуває 119 внутрішньо переміщених осіб (64 родини) з території проведення антитерористичної операції (104 особи, 57 родин) та окупованої території Крим (15 осіб,7 родин). На всі ці родини розповсюджуються передбачені державою соціальні гарантії – отримують вони грошову допомогу відповідно до свого статусу та деякі інші соціальні виплати.
У 2017 році проведено 8 засідань комісії, на яких розглянуто звернення 23 переміщених осіб щодо призначення (відновлення) соціальних виплат та пенсій та вирішено призначити 16 особам державні допомоги та пенсії і відмовлено у призначенні соціальних виплат та пенсій 7 переміщеним особам. Соціальним інспектором управління соціального захисту населення перевіряється факт проживання на території району переміщених осіб та складається акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї. у 2016 році перевірено таких сімей – 67, у 2017 році – 23.
Станом на 18 квітня 2017 року в освітніх закладах навчається 14 дітей, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (9 дітей – у школах та 5 дітей – у ДНЗ). Всі вони забезпечені належними умовами для навчання, необхідною навчальною літературою.
Медобстеження та лікування переселенців проводиться в повному об’ємі, четверо з них перебувають на диспансерному обліку. За 2016 рік стаціонарно проліковано 5 чоловік з цієї категорії. За І-й квартал 2017 року на стаціонарному лікуванні перебувало троє осіб, з них одна народила дитину. Кошти з районного бюджету на лікування тимчасово переселих осіб не виділялися. Фінансове забезпечення за час стаціонарного лікування проводилося частково за рахунок коштів лікарні.
В 2016 році до центру зайнятості звернулися за сприянням у працевлаштуванні 3 особи, які переселилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Із них статус зареєстрованого безробітного отримали 3 особи, призначено допомогу по безробіттю 2 особам. Працевлаштовано одну особу даної категорії. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено ще одну особу.
Усім внутрішньо переміщеним особам надано профорієнтаційні послуги, що спрямовані на їх соціальну адаптацію та вибір професії. Продовжується робота щодо працевлаштування даних осіб.
Станом на 21.04.2017 року в Дубровицькому відділі з питань призначення та перерахунку пенсій Зарічненського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області тимчасовопереміщених пенсіонерів з Луганської та Донецької областей перебуває на обліку 68 пенсіонерів, з них: виїхало на нове місце проживання –18; знято з обліку в зв’явку з порушенням міграційного законодавства – 13; померло – 3; отримують виплати – 34. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року перебувало на обліку менше на 10 осіб.
Йшлося на засіданні колегії також про заходи щодо наповнення дохідної частини районного бюджету та бюджетів органів місцевого самоврядування, економного і раціонального використання бюджетних коштів. З аналізом виконання планових надходжень та використання бюджетних коштів присутніх ознайомила начальник фінансового управління Галина Секо:
«Порівняно із відповідним періодом минулого року обсяг власних доходів, що склав в першому кварталі 13249,5 тис. грн., збільшився на 4404,5тис. грн. (факт 1 кварталу 2016 року без ОТГ Висоцька – 8845,0 тис. грн.), або ріст доходів склав 149,8 %.
До загального фонду районного бюджету впродовж звітного періоду  надійшло власних доходів в сумі 6945,1 тис. грн. Доходи районного бюджету виконані на 119,5 % (план 5811,2 тис. грн.), або більше планових призначень на 1133,9 тис. грн.
Доходи міського бюджету виконані на 182,0 відсотка. При плані 1703,8 тис. грн. фактично до бюджету міста надійшло 3101,5 тис. грн., що більше планових призначень на 1397,7 тис. грн.
До загального фонду сільських бюджетів протягом звітного періоду надійшло 3202,9 тис. грн. власних доходів  при плані 1347,6 тис. грн., або перевиконання складає 1855,3 тис.грн. До затвердженого плану доходів сільські бюджети виконані на 237,7 відсотки.
Слід відмітити, що із загальної кількості місцевих бюджетів (19) не забезпечили виконання планових призначень Лютинська (96,5%) та Мочулищанська (97,6%) сільські ради.
Причина  невиконання надходжень – малий збір акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Крім власних доходів, за 3 місяці цього року до бюджету району надійшло з державного, обласного бюджетів і бюджетів ОТГ 87210, тис. грн. офіційних трансфертів.
Видатки місцевих бюджетів району за 1 квартал 2017 року по загальному фонду склали 96038,0 тис. грн., що становить 93,5 відсотка бюджетних призначень на звітний період з урахуванням внесених змін, та зросли у порівнянні із відповідним періодом минулого року на 33319,9 тис. грн., або на 53,1 %.
В розрізі місцевих бюджетів виконання за видатками  по загальному фонду складає: районний бюджет – 94,9 %, міський бюджет – 81,8%, сільські бюджети – 77,2 %.
На фінансування видатків із заробітної плати та інші захищені статті за січень-березень поточного року місцевими бюджетами району спрямовано 94445,3 тис. грн., що становить 98,3 відсотка загального обсягу видатків, або ріст до відповідного періоду минулого року склав 58,4 відсотка.
 Зокрема, спрямовано на заробітну плату з нарахуваннями працівникам бюджетних установ – 38783,2 тис. грн., на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів – 65,9 тис. грн., продуктів харчування – 403 тис. грн., оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 4488,7 тис. грн. та на поточні трансферти населенню – 50704,5 тис. грн.
Через нестачу фінансового ресурсу при формуванні та затвердженні районного бюджету на 2017 рік, бюджетні призначення за захищеними статтями витрат бюджетних установ затверджено не в повному обсязі до потреби.
Так, потреба в коштах на утримання освітніх закладів, які здійснюються за рахунок додаткової дотації з Державного бюджету, обраховано в обсязі 30626,6 тис. грн., тоді як трансферти затверджено в сумі 18436,6 тис. грн.
Для забезпечення нормального функціонування закладів освіти бракує 12190,0 тис. грн. У закладах охорони здоров’я видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, що здійснюються за рахунок додаткової дотації з Державного бюджету, затверджені в сумі 1697,0 тис. грн. при потребі 3455,1 тис.грн., нестача коштів склала 1758,1тис.грн., або більше половини до потреби».
На колегії також виробляли спільний план дій щодо боротьби з таким негативним явищем, як нелегальний бурштиновий промисел. За інформацією в.о. начальника районного відділення поліції Костянтина Головатюка, основні поклади бурштину залягають  на території 9 сільських рад та двох ОТГ району:
Упродовж першого кварталу працівниками Дубровицького відділення поліції було проведено 148 відпрацювань, в ході яких було виявлено та внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 23 факти незаконного видобутку бурштину-сирцю на території району. За це й же період зареєстровано 78 заяв та повідомлень щодо незаконного видобутку бурштину - сирцю.
За 23 з них були відкриті кримінальні провадження. 46 повідомлень мали дублюючий характер.
В ході проведення досудового розслідування працівниками Дубровицького відділення поліції по 8-ми кримінальних провадженнях 12 особам повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення. Досудове розслідування закінчено по 6 провадженнях. 
За цей період вилучено 71,110 кг бурштину-сирцю, 15 мотопомп, 7 легкових та вантажних автомобілів, затримано 22 особи».
Співдоповідач з даного питання директор Дубровицького ДЛГ Віталій Петренко назвав декілька вражаючих фактів. За період «бурштинової лихоманки» понівечено більше 2500 га зелених насаджень. Вдумайтеся: якщо одне доросле дерево забезпечує киснем родину з трьох чоловік, якої шкоди було завдано екології краю. Навів директор лісгоспу й конкретні  факти витоку інформації, коли після  телефонного дзвінка до оперативного штабу з протидії незаконному видобутку бурштину, одразу ж невідомі в масках погрожували лісівникам.
Голова райдержадміністрації Микола Петрушко інформував про державний пілотний проект, спрямований на рекультивацію  земель, порушених незаконним бурштиновим промислом, та  запевнив, що буде поставлено надійний заслін розкраданню надр України. «Не допустимо окремим ділкам паразитувати на цьому, поки істинні патріоти України захищають наш мирний тил», – сказав голова РДА.
* * *
 Як продовження вже порушеної на колегії РДА проблеми  на початку травня  з ініціативи поліції відбулася нарада з сільськими головами. Помічники начальника Головного управління Національної поліції Людвіг Файт, Олександр Яровенко та Сергій Бокай розпочали своє спілкування з сільськими головами із ознайомлення останніх з постановами КМУ №1063 від 30.11.2016 року «Деякі питання реалізації пілотного проекту рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину» та № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами».
Діалог був довгим, й хотілося думати, конструктивним.  Щоб поліція не перекладала на органи місцевого самоврядування завдань, які повинні виконувати всі гуртом. Бо якщо у правоохоронців мало засобів для наведення ладу з «бурштиновою лихоманкою», то в сільського голови їх ще менше. Проте це не означає, що можна розписатися у загальному безсиллі та опустити руки. Проблема є, треба шукати шляхи для її вирішення, одним з яких, можливо, й стануть пропоновані урядом проекти. Принаймні настав час серйозно замислитися про те, яке довкілля ми залишимо нашим нащадкам. Та й правову оцінку злодіянням проти екологіїУкраїни, напевно, прийде час колись давати.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар