четвер, 13 січня 2022 р.

 



Вифлеємський Вогонь Миру мандрує світом, домівками й серцями

 

Є у пластунської організації одна чудова передріздвяна традиція. Вже багато років напередодні свята пластуни поширюють Вифлеємський Вогонь миру. Його запалюють на місці народження Ісуса Христа. Далі Вогонь доставляють до Австрії. Адже саме там ще у 1986-му місцева телекомпанія започаткувала цю акцію як благодійний вчинок – донести символічне світло з Вифлеєму тим, хто святкує Різдво поза домом (в лікарнях, сиротинцях…). Того ж року ініціативу підхопили скаути Відня.

А з Австрії Вогонь мандрує по всьому світу. В тому числі і до України. Навіть пандемія коронавірусу не стала на заваді такій символічній справі. Цьогоріч Вифлеємський Вогонь прибув літаком до Києва. Зі столиці «Укрзалізниця» розвезла  його у кожну область.

Отак, подолавши тисячі кілометрів, засіяло світло миру і на Дубровиччині – в лютинському осередку «Пласту». Попросила педагога-організатора Лютинської школи, пластуна-сеньйора Олександра Рабешка поділитись історією цієї  передсвяткової акції. І  ось що він розповів.

 

«Певно, кожен чув про Вифлеєм – місто, де народився Ісус Христос. Багато хто знає про символічний Вогонь, який  постійно горить на місці народження Сина Божого. Але мало відомо про те, що цей Вогонь щороку передають по цілому світу діти. Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру і злагоди, єднаючи християн у переддень Різдва Христового. Таку символічну акцію проводять скаути з різних країн, а в Україні цю місію виконують пластуни.

Офіційно священний Вогонь почали передавати в Україну в далекому 1998 році. Для багатьох українців він став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому що Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно «живим» Вогонь зберігають в церквах до Йордану.

Вифлеємський Вогонь горить постійно і відрізняється від Благодатного, який запалюється тільки на Великдень. Строки доставки Благодатного Вогню йдуть на години, тому для його транспортування залучають чартерні літаки і створюють спеціальні умови, що є за межами можливостей дитячого руху.

Проте, навіть і розтягнута в часі доставка Вифлеємського Вогню потребує неабияких зусиль. В цьому переконалися пластуни з Лютинська, коли вперше привезли священний Вогонь на Дубровиччину ще в далекому 2002 році. До акції в Лютинську готувалися заздалегідь. З цією метою виготовили спеціальні лампадки, отримали благословення і свічки зі Свято-Миколаївської церкви с. Селець. Напередодні Різдва отримали Вогонь у Свято-Покровському соборі в Рівному і повезли… звичайною маршруткою. Дуже переживали, чи погодиться водій та пасажири на «живий» вогонь в салоні протягом кількох годин – погодилися, підтримали і дякували за хорошу справу.

Вогонь передали до Свято-Миколаївської церкви і рознесли по домівках односельчан. У 2003 році акцію передачі повторили, але з більшим масштабом і передали Вогонь уже в кілька церков район, у тому числі й у Церкву Різдва Пресвятої Богородиці міста Дубровиця.

Проте, з урахуванням фінансових можливостей осередку та обмеженнями щодо перевезення відкритого вогню громадським транспортом, в подальшому обійшлись проведенням заходу лише на місцевому рівні. Вогонь, точніше свічки, які запалювали і гасили в Свято-Покровському соборі, отримували маршрутками, попутками, кур’єрами і вже тут, в Лютинську, знову запалювали у дружньому колі з молитвою.

Ці роки, у зв’язку з карантинними обмеженнями, акція має дещо менший розмах, проте цьогоріч плануємо передати Вифлеємський Вогонь й громаді міста Дубровиця.

Вифлеємський Вогонь Миру – міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового. Вона неполітична, позаконфесійна і абсолютно безкорисна. Святість Вогню, не зважаючи на те, що ми його гасимо й знову запалюємо – зберігається, адже ми в це віримо!», – підсумовує Олександр Михайлович.

Дякуємо українським скаутам, що духовно єднають людей, запалюють вогні у їхніх душах, поселяють тепло та любов у серцях, підтримуючи таку світлу традицію. Хочеться вірити, що зовсім скоро Вогонь з Вифлеєму стане передвісником не лише свят, а й омріяного миру. Бо ж саме мир він символізує. З початком війни на Сході пластуни щороку передають Вогонь для захисників у прифронтові міста, військові госпіталі, на блокпости та у бліндажі. А ще у храми, лікарні, школи, сиротинці, державні установи по всій Україні.

Леся Кузьмич.

 

1 коментар:

  1. Мені було боляче й розбите серце, коли сім місяців тому між мною та моїм чоловіком у моєму шлюбі сталася дуже велика проблема. настільки жахливий, що подав справу до суду на розлучення. він сказав, що більше ніколи не хоче залишатися зі мною і що більше не любить мене. Тож він зібрав речі з дому і змусив мене та моїх дітей пережити сильний біль. Я намагався всіма можливими способами повернути його, після довгих прохань, але безрезультатно. І він підтвердив, що прийняв рішення і більше ніколи не хоче мене бачити. Тож одного вечора, повертаючись з роботи, я зустрів свого старого друга, який шукав мого чоловіка. Тож я йому все пояснила, і він сказав мені, що єдиний спосіб повернути свого чоловіка — це відвідати чародійця, тому що він справді це теж зробив. Тому я ніколи не вірив у магію, але мені нічого не залишалося, як слідувати його пораді. Потім він дав мені адресу електронної пошти заклинателя, якого він відвідав. dralaba3000@gmail.com. Наступного ранку я надіслала електронного листа на адресу, яку він мені дав, і заклинатель запевнив мене, що я поверну свого чоловіка протягом наступних двох днів. Яке дивовижне твердження!! Я ніколи в це не повірив, тому він поговорив зі мною і сказав мені все, що я мав зробити. Потім я роблю їх без збільшення, тому наступні два дні, на диво, мій чоловік, який не дзвонив мені протягом останніх 7 місяців, дзвонив мені, щоб повідомити, що він повертається. Так дивно !! Тож він повернувся того ж дня, з великою любов’ю та радістю, і вибачився за свою помилку та біль, який він завдав мені та моїм дітям. Тоді з того дня наш зв’язок став міцнішим, ніж раніше, за допомогою чудового заклинателя. Тому я пораджу, якщо у вас виникнуть проблеми, зв’яжіться з доктором алаба на електронну адресу: dralaba3000@gmail.com або зв’яжіться з ним у WhatsApp та Viber за цим номером: +1(425) 477-2744.......

    ВідповістиВидалити