четвер, 13 січня 2022 р.

 


Кінець «пакета для пакетів».

Як українців змусять дбати про екологію

 

Що не день, то жити стає все «краще і веселіше». Починаємо прати одноразові кульки. З 10 грудня за них будуть брати по дві гривні. Так уряд хоче заохотити нас переходити на багаторазові торбинки.

Чим мотивують такі зміни? Щороку кожен українець використовує близько пів тисячі пластикових пакетів, із них лише 6% йдуть на переробку, а інші – на звалища і забруднюють довкілля. Залежно від товщини кульок розкладається від 30 до 200 років. Аби  це припинити, пакети-майки  з часом взагалі не можна буде розповсюджувати в магазинах, кафе та аптеках. Але щоб ми звикали – до цього йтимуть поступово.

Перший етап – заборона безкошовних кульочків у сфері обслуговування (магазинах, супермаркетах, аптеках, кафе тощо). Йдеться про кульки з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Зазвичай вони непрозорі, забарвлені в певний колір та витримують вагу понад 7 кг. Вже з 10 грудня їх треба буде оплачувати на касі. Поки що не доведеться платити за надтонкі пластикові пакетики з товщиною стінок до 15 мікрометрів – найбільш розповсюджені прозорі «маєчки», у які ми звикли складати придбані у магазинах та на ринках овочі і фрукти.

Проте перший «адаптивний» етап триватиме недовго. Вже через три місяці після його старту – 10 березня 2022 року – розпочнеться другий, який передбачає заборону використання в торгівлі тонких та надтонких пластикових кульків (15-50 мікрометрів). З березня придбати їх можна буде лише для особистих цілей за встановленими урядом цінами. Доступними залишаться надтонкі пакети, але тільки як виробнича упаковка для транспортування риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду.

З 1 січня 2023 року в Україні розпочнеться третій, завершальний етап, який передбачає повну заборону усіх пластикових кульків і заміну їх на біорозкладні пакунки.

Відтак ще рік пластикові пакети з обігу не зникнуть, їх можна буде придбати за власні кошти. Тобто, якщо ви звикли пакувати свої покупки у безліч кульків і кульочків – будь ласка. Тільки тепер за це задоволення доведеться заплатити, причому чимало. Так, за один пакетик без ручок та бічних складок треба буде викласти 2 гривні, без ручок із бічними складками – 2,5 гривні, а з ручками та бічними складками – 3 гривні. Саме такі ціни оприлюднив Кабмін.

Коментуючи зміни, в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що «обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це, у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, такі обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом...».

Якщо хтось свої звички не змінить, то за порушення доведеться розплачуватися: закон передбачає запровадження штрафів від  1700 до 3400 грн., а за повторне порушення – від 3400 до 8500 грн. Ці штрафи сплачуватимуть підприємці. Що ж доведеться діставати із запилених полиць авоськи або шити тканинні торбинки. Бо тепер й на звичайні кульочки грошей не напасешся.

Немає коментарів:

Дописати коментар