четвер, 27 січня 2022 р.

 


Доля Жінки, Матері, Берегині родинного вогнища, України

 

Про свою Маму написала шанована дубровичанка Ольга Іванівна Придюк.

 

Подивіться на обличчя, позначене борозенками життя, цієї усміхненої жінки.

Це наша мама, Черняк Катерина Титівна, Катюша, так красиво називають її в селі.

Сьогодні нашій мамі 96 років.

96... А скільки прожито і пережито, адже було усе: солодкий мед і гіркий полин, велике щастя і рясні жагучі сльози від втрат найрідніших.

Летять, летять птахами спогади, події, люди, перегортаються сторінки її життя: бідне дитинство, навчання у польській школі і батько, який постійно працював у пана в Познані, щоб заробити на кусок хліба для сім’ї.

І юність, обпалена війною. Не знаючи перших поцілунків, зовсім юна струнка, сіроока дівчинка з пишними довгими косами, з великим хвилюванням виходить заміж, щоб не стати рабом у нацистській Німеччині, куди ешелонами вивозили її ровесників.

А невдовзі прощалась зі своєю долею: бігла, спотикалась, падала у великому гурті людей, наздоганяючи поїзд, який віз її Івана на фронт. Якими були нестерпними дні, години чекань маленьких фронтових листів трикутників, вісточок, а отримавши їх, знала, що живий, що воює.

Їх почуття на міцність перевіряли війна, нестатки, хвороби, біди. Важка втрата свого первістка, маленької донечки, яку народила в тифу, без свідомості, загартовувала її. Працювали важко, виконували і свою, жіночу, чоловічу роботу.

Закінчилась війна, звістка про приїзд її чоловіка додому застала у полі, не бігла, а летіла до хати, де зібралась чисельна родина.

А після війни щастя їхнє множилось. Піднімали на ноги п’ятеро діток, виховували добротою і любов’ю, давали освіту, справляли весілля, хрестини, леліяли внучаток.

Майже усі діти живуть поряд з батьківським гніздом, тільки донька Ганна зі своєю щасливою родиною проживає у далекому Красноярську, та завдяки сучасним технологіям майже щоденно спілкується зі своєю родиною.

Поцілована небесами, наша мама зустрічає свій день народження з 12-ма онуками, 25-ма правнуками та 4- праправнуками. Сьогодні родина налічує більше 65 чоловік. Є в нашій родині інженери і вчителі, лікарі і фармацевти, військові і юристи, фінансисти і психологи, працівники лісового, сільського господарства, повітряного флоту, комп’ютерники, державні службовці і підприємці, студенти, школярі і дошкільнята. Маленька держава, яку створили за 68 років свого спільного життя у великій любові і вірності наші батьки, Іван і Катя.

Тож, у день народження нашої мами бажаємо їй щасливих і теплих років при міцному здоров’ї, нехай Божа Матінка благословляє кожен її день і наповнює його добрим родинним щастям. І дай нам, Всевишній, зустріти 100-річний ювілей нашої мами. Дай Боже...

 

P.S. Напередодні віншування Дня народження мами, свої 15 і 4 роки відзначили її правнучки Назар і маленька Златуся. Тож нехай Книга їхнього життя буде такою ж довгою і щасливою, квітчається тільки веселковими барвами, а Всевишній огортає їх своїми міцними, мудрим крилами.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар