четвер, 27 січня 2022 р.

 



 

* Запитували-відповідаємо

Мобільний зв’язок за паспортами?

З початку року у медіа та соціальних мережах ширяться чутки, що невдовзі більшість українців не зможуть користуватися своїми мобільними телефонами. Мовляв, телефонні номери, не «прив’язані» до паспортних даних, будуть заблоковані. Такі розмови є і серед дубровичан. Тому на прохання читачів спробували розібратись в ситуації. А для цього за фаховим роз’ясненням звернулися до юристки Олени Бурої.

 

Що сталося?

У ЗМІ поширили новину, що з 1 січня 2022-го  до 2025 року необхідно зареєструвати свою сім-карту за паспортом. А якщо абонент упродовж трьох років цього не зробить, то оператор просто перестане надавати йому мобільні послуги і заблокує номер. Втім пані Олена заспокоює – це лише фейк. Адже про таке «нововведення» не йдеться в жодному нормативно-правовому акті.

 

Тоді звідки чутки?

Автори цих чуток посилаються на закон «Про електронні комунікації», що набув чинності 1 січня цього року. Однак в ньому немає ні однієї згадки про обов’язкову реєстрацію телефонних номерів. Там навпаки прописано, що абоненти мають право бути знеособленими, тобто анонімними (ч. 5 ст. 104).

З паспортом – тільки відновлення

За новим законом, зміни стосуються лише заміни сім-картки за умови її втрати (ч. 2 ст. 107). Якщо людина втратила телефон чи картка перестала працювати, то відновлення послуг мобільного зв’язку можливе лише за умови ідентифікації абонента в оператора. Простіше кажучи, для того щоб відновити сім-картку у вас попросять надати персональні дані, тобто паспорт або ж, наприклад, електронний підпис.

Щоправда, ця процедура була такою й раніше, просто зараз це прописали ще й на законодавчому рівні.

 

А як у світі?

Німеччина, Норвегія, Франція, Польща і багато країн Азії і Африки контролюють продаж сім-карт. Користувачі комунікаційних послуг реєструються, аби повноцінно користуватися цими благами. Проте Естонія, Фінляндія,Чехія, США і багато інших купують пакети мобільного зв’язку вільно.

У сусідніх країнах (Росії та Білорусі) «сімки» продаються за паспортом, але ситуація чорного ринку, де карти оформлені на підставних осіб, досі не є врегульованою.

Щодо України, то Олена Вікторівна вважає, що гострої потреби для введення в нас обов’язковості у цьому питанні немає. З урахуванням умов сучасності, наразі ми за допомогою мобільного проходимо ідентифікацію для отримання різного роду послуг – банківські додатки, соціальні мережі, поштові перевезення. І це й так дозволяє за номером телефону визначити, хто абонент.

 

Не вірте фейкам

При цьому, якщо хтось хоче добровільно прив’язати свій номер до паспорта, то може без проблем це зробити, звернувшись до оператора мобільного зв’язку. Але пам’ятайте – це не обов’язкова вимога. Тому не довіряйте фейкам та завжди перевіряйте інформацію.

Підготувала Леся Кузьмич.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар