четвер, 27 січня 2022 р.

 

Христос хрещається!

В річці Йордані!

 

Урочисто та піднесено промайнула водохресна служба у храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Освячуючи воду, настоятель церкви отець Данило Ковташ щедро поливав парафіян з найкращими побажаннями й за рік діждати світлого дня Богоявлення. Передав свої віншування благочинний й для читачів «Дубровицького вісника»: «Вітаю вас з цим великим днем, з Хрещенням Господнім! Бажаю, щоб ви, вмиваючись святою водою, змили з себе все погане, все зайве, зігріли душу і тіло. Нехай це свято подарує вам міцне здоров’я і ясні, чисті думки!».

 







Про освячену воду

 

От і освятили ми водичку на Водохреще. Як її зберігати та вживати? Про це розповідає протоієрей Сергій Деркач, настоятель Свято-Миколаївського храму м.Дубровиця.



Зберігають освячену воду зазвичай у скляному посуді. Раніше за іконами в Красному куточку було для цього місце. Тепер зазвичай ставлять її у тумбочку чи на поличку біля просфори. Вживають, як правило, натщесерце з просфорою, читаючи коротеньку молитву. Святий Лука Войно-Ясенецький і багато хто з сучасних ієрархів під час хвороби чи випробувань рекомендують вживати свячену воду протягом дня замість простої води. Оскільки у храмі набирають не дуже багато освяченої води, то наливають її потроху в стаканчик, розбавляють простою водою. В баночку зі свяченою також доливають просту воду, щоб вистачило на рік. Знаю священників, які воду після освячення набирали в спеціальну місткість і доливали воду туди освячену кожен рік. Таким чином у них є освячена вода, якій «за віком» 20-30 років. А на смак вона як щойно з джерела.


У Православній Церкві освячують воду не тільки на Водохреще...

Освячення води на всяку потребу називається «малим», а напередодні Богоявлення – «великим». Богоявленська вода зберігається весь рік, а освячена малим чином, зазвичай, випивається протягом тижня чи на скільки вистачить. Якщо можна так сказати, то на Богоявлення освячення води відбувається безсумнівно, а на малому чині це залежить від сили віри священника і тих, кому вона святиться. Традиції використання цих вод різні. Богоявленська вода, наприклад, використовується для освячення ікон та храмів.

Розмовляла Люба Клімчук.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар