четвер, 13 січня 2022 р.

 






Дякую БОГУ за все

 

З шанованою, мудрою, інтелігентною жінкою Галиною Володимирівною Момонт ми зустрічаємося напередодні свята Миколая у її затишній, скромній, двокімнатній квартирі по вулиці Воробинській. З гостинною та доброзичливою господинею ми говоримо про життя. А свого життя наша землячка ніколи не уявляла без роботи у галузі медицини, зокрема – в стоматології. Про роботу, все, що дороге серцю моєї співрозмовниці, і розказує Галина Володимирівна.

 

Спогади дитинства та юності –

щирі та щемні

Я народилася 18 січня 1946 року у Дубровиці. Мабуть, тому, що прийшла у цей світ напередодні Водохреща, понад усе люблю зиму засніжену. Навіть вдома надаю перевагу легенькій прохолоді.

Я корінна «кішкоїдка» з вулиці Березової. Мій тато, Соя Володимир Васильович, працював на сортувальній дільниці бригадиром. Мама, Надія Микитівна (у дівоцтві Дубінець), завжди татові у всьому сприяла та допомагала.

Батьки виховали трьох дітей, я найстарша, середня сестра Люба. Вона працювала у торгівлі, має до цього і зараз неабиякий хист. А наймолодший брат, Віктор Володимирович, відомий на всю Дубровицю талановитий масажист.

Тато прийшов інвалідом з війни. У дитинстві я була прив’язана до тата, він називав мене «Моя Галєчка». Тато завжди брав мене і на річку, і в ліс. Дуже багато гарних і теплих спогадів з дитинства пов’язано саме з татом. Він пройшов війну,  отримав поранення, залишився інвалідом. Але так багато добра було у татовому серці. Він віддавав мені свою безмежну любов.

Дитсадок, школа… Вони були зовні і внутрішньо не такі яскраві та добротні як тепер, але ми все одно були щасливі у цих закладах. У той час були інші цінності. Я ходила на танцювальний гурток, я співала і дуже любила спорт. Залюбки я займалася у волейбольній секції. А танцювати й співати мене вчив легенда нашої Дубровиці Федір Іванович Кренько. Красивий, молодий наставник прийшов з фронту і почав навчати мистецтву дубровицьких дітей. Вся повоєнна культура міста в той час трималася на плечах Федора Кренька. Завдяки йому дубровицька дітвора знайомилися з мистецтвом хорового співу, танців, фотосправи та багато іншого. Доторкнулася до педагогічної майстерності Федора Івановича і я. Навіть моя постава це був результат занять з цим педагогом. У спадок від тата я дістала неабиякий голос.

Дуже добре, що у Дубровиці післявоєнному поколінню дітей було цікаво.

Я закінчила найкращу школу №1. З предметів дуже любила фізику й історію. Відразу після закінчення школи, пішла працювати піонервожатою у Золоте. Заодно я навчала там дітей фізиці та хімії. Готуючись до уроків, я підтягувала свої знання з хімії, знала, що вони мені ще знадобляться. Робота у Золотинській школі цікавий і пам’ятний період. Там був прекрасний колектив, і хороші учні. Я була практично їх одноліткою. Пригадую, буває, принесуть у клас жуків, яких я так боялася. Хотіли так урок зірвати. Але це були чудові діти. Я їх любила. Я була там у школі і комсоргом, і просто людиною серед прекрасних людей.

 

Мрія дитинства вела до мети

Приблизно з десяти років я почала мріяти стати лікарем. У той час поліклініка у місті була розташована в центрі (де тепер готель «Дружба»). Я приходила у парк, спостерігала за поліклінікою, а особливо мене манив той медичний запах. Тато мені розповідав багато про професії. Однак, він казав, що стоматологія то нелегкий кусок хліба. Передусім треба мати сильні руки у цій справі. У руках я була сильною, недарма ж постійно займалася спортом.

Після трьох років роботи у Золотинській школі я поїхала вступати в Харків на стоматологічний факультет. Фізику й хімію склала на четвірки. А от за твір мені поставили лише три. У школі я писала прекрасні твори, а тут мене оцінили саме так. Не пройшла за конкурсом. Який це був для мене удар, я їхала в Дубровицю така розчарована, що словами не передати. Тут всі думали, що я вже студентка.

Однак, мабуть, саме так мало бути. Мама почала переконувати мене вступати в педагогічний, у Рівне. Я вимушена була подати туди документи. Склала у виші три іспити успішно, а на четвертий екзамен з історії я просто не пішла. Я марила медициною, вчительство то було не моє. Мені соромно, але я обманула маму, що четвертий іспит у педагогічному я просто провалила.

І от віднесла документи у Рівненське медичне училище, на факультет «Зубний лікар» було 12 осіб на місце. Успішно склала екзамени, й моїм щасливим емоціям не було меж. Я студентка Рівненського медучилища. У той час навчалася у цьому училищі й моя майбутня колега Галина Романівна Лаврович чудова людина та спеціаліст.

Навчання давалося мені нескладно. Дуже важливими були практичні заняття. Рвати зуби ми вчилися безпосередньо на пацієнтах, манекенів не мали. Біля студента стояв викладач і контролював, як майбутній лікар робить хірургічну операцію. Мені дуже добре вдавалося виривати найскладніші зуби, завдяки силі в руках, хоч руки у мене й невеликі. Не раз на видалення складних зубів викликали саме мене викладачі.

Швидко минули роки навчання, й ось омріяний диплом у руках.

 

42 роки – у галузі стоматології

Після училища був рік роботи у Тучині, потім два роки працювала я зубним лікарем в Бережниці. Дуже багато людей приходило лікувати зуби. На жаль, техніка стоматологічна була старенька. Наступний етап після Бережниці робота в Дубровиці. Стоматполіклініка була на місці теперішньої дитячої консультації. Я рік пропрацювала у стоматполіклініці. А потім перейшла на посаду зубного лікаря у лікарню. Проте великою завадою у роботі для мене стала алергія. Вона прийшла неочікувано. Алергія на медикаменти це велика перепона для будь-якого лікаря. Був такий час, що я навіть через цю недугу хотіла кидати роботу. Однак тодішній головний лікар Юрій Дмитрович Рожко, прекрасна людина і професіонал своєї справи, вмовив мене підлікуватися і продовжувати працювати. 42 роки я віддала роботі у галузі стоматології. Пригадую, як ми «вибили» у лікарню болгарську стоматологічну машину. Дуже багато людей їздили до мене на лікування, все начальство лікувалося там, де була краща техніка. Згодом мені дали сучасну стоматологічну машину по чорнобильській програмі. І чоловік сприяв, щоб я її отримала. Знаково й те, що у лікарні був поряд рентген. Це дуже зручно для зубного лікаря і важливо. Пломби були у той час прості. Але й досі до мене підходять люди, у яких стоять мої пломби, по двадцять років, наприклад. Я лікувала зуби й дітям, і дорослим. Мені приємно на душі, що до діток я завжди знаходила підхід. У той час у стоматполіклініці трудилися шановані та досвідчені лікарі Марія Броніславівна Рабешко (Новіцька), Галина Романівна Лаврович (Нашора), Сергій Іванович Комнацький.

У моїй родині були здібні до лікарської справи предки. Баба Пелагея по маминій лінії була повитухою. Вона вміла спиняти кров. Просто Бог дав їй таку силу. Багато пологів баба прийняла у Дубровиці. Отож здібності до медицини у мене в крові. Мені не складно зупиняти зубні кровотечі. Буває викличуть до хворого, як хтось вирве зуб і дуже кровить рана. Я звичайно, стандартно, прикладу тампон і кров спиняється.

Але всьому свій час. Змінюються десятиліття, навіть епохи. Стоматологія розвивається. Тепер вона зовсім відмінна у техніці, у матеріалах. Тому молодь опановує нові можливості й потужності у цій галузі. Дорогу треба давати молодим. Сім років я вже на заслуженому відпочинку.

Стоматологія елітна професія. Але я працювала і цього не знала. Ми просто лікували людей, не за гроші додаткові, а за зарплату. Мені приємно, що я ніколи й нікому не відмовила в допомозі.

 

Любов – це повага та довіра

З чоловіком Олександром ми прожили 30 довгих щасливих років. Вже 25 років, як чоловіка нема на цій землі. Таких як мій Олександр один на мільйон. Ми довгий час не мали власного житла, скиталися по квартирах, але я була щаслива.

Я припала Саші до душі ще як була школяркою. Він побачив мене на занятті з волейболу і сказав другові, що я буду його дружиною. Цей хлопець дуже подобався і мені, я бачила раніше на колгоспній території (де тепер ринок) і відразу подумала: «Що тут робить цей гарний парубок?». А він, як зоотехнік проходив там практику. Коли ми почали зустрічатися, то Олександр працював у Кривицькій школі. А як я вступила в училище, то він покинув роботу у Кривиці й приїхав у Рівне, влаштувався на роботу у Шпанові.

Щоденно приходив до мене. Ще студенткою я вийшла заміж за наполегливого юнака з Дубровиці. Він був красивим, розумним і дуже за мною побивався.

Плаття перешили мені з випускної сукні. Скромне весілля відзначили у Рівному. А обід накрили у господині, в хаті, де чоловік винаймав квартиру. Про весілля батькам повідомили за тиждень. І от наші батьки, рідня так швидко його організували. Пригадую, ми прийшли у РАГС перед його закриттям. А потім нам завідувачка сказала, що ми одна з найгарніших пар, які вона розписувала за час роботи.

Я й тепер скажу, що весілля можна організувати скромно та гарно, але пам’ятно. Головне це почуття, розуміння, підтримка, а не пишне весілля. Ми виховали двох синів.

Зараз маю дві прекрасних невістки, троє онуків, горджуся онучкою Лілею, яка вже працює. А онучка Саша вчиться у медичному виші. Маю ще й онука-школяра. Мої сини, невістки, онуки це найбільша радість мого життя, найбільше досягнення життєве. Вони моє продовження. Робота була і залишається моєю невід’ємною частиною буття. Вона досі живе у моєму серці. Я тепло згадую колег, своїх пацієнтів. Так багато чудових людей пройшло через мою долю.

Я дуже люблю квіти, прогулятися вечорами нашою гарною Дубровицею. Я донька цього міста, і все тут мені близьке. Маю подругу, як рідну сестру. Це Зінаїда Григорівна Мединська. З цією людиною ми йдемо по життю поряд багато років. Я взагалі люблю спілкуватися з людьми. Багато років я займалася бігом на стадіоні. Закликаю молодь займатися спортом. Люблю читати газети, бо час не стоїть на місці, і все довкола змінюється. Хочу бути в курсі подій. Я вдячна долі за все, що маю. Я дуже рада, що Бог дав мені можливість допомагати людям. Ще скажу таку думку: у місті має бути хоч один фахівець, який працював би за кошти місцевого бюджету. Є ж чимало людей, у яких мізерна пенсія. А ситуації бувають різні. Часом треба і безоплатна допомога. Тому важливо, щоб у Дубровиці був такий лікар, лікар не приватник.

Швидко минає година спілкування. Я зрозуміла, скільки мудрості, інтелігентності, добра у серці цієї красивої жінки – лікаря, дубровичанки, українки. Такими людьми пишеться історія нашого краю. З роси та води Вам, Галино Володимирівно.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар